• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

14.09.2020

11:51

OVO MESTO U SRBIJI SE DO DAN-DANAS NIJE OPORAVILO OD EPIDEMIJE! U znak sećanja na žrtve podignut spomenik jedinstven u svetu!

Vesti

OVO MESTO U SRBIJI SE DO DAN-DANAS NIJE OPORAVILO OD EPIDEMIJE! U znak sećanja na žrtve podignut spomenik jedinstven u svetu!

Podeli vest

Na putu Irig-Ruma, u znak sećanja na stravičnu pošast koja je prepolovila stanovništvo Iriga u 18. veku, Sremci su vek kasnije podigli spomenik jedinstven u svetu

U obliku kapije sa obe strane puta Irig-Ruma spomenik su podigli Rumljani, zahvalni što su izbegli tragediju, upravo na mestu gde su se nakon okončanja epidemije susrele svečane litije. Podignut je 1858. godine u obliku oltara Katoličke crkve sa figurama Svetog Florijana i mermernim pločama sa tekstovima zahvalnosti.

- Kuga je u Beograd i Novi sad u 18. veku stigla iz Turske, da bi je begunci, putnici i trgovci preneli na Frušku goru. Najviše je besnela u Irigu 1795. i 1796. godine, koji je tada bio trgovački centar ovog regiona i po broju stanovnika veći i od tadašnjeg  Beograda. Za sedam meseci i deset dana, koliko je trajala, kuga je gradu nanela katastrofalne posledice - od  4.500  žitelja Iriga nakon okončanja epidemije ostalo je samo 2.500, a grad se nikada više privredno nije oporavio. U regionu je podignuto još par sličnih obeležja posvećenih kugi, ali je samo ovaj sačuvan i po tome jedinstven - kaže Ljubiša  Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici-

Foto: Informer

Po njegovim projektima su 2011. godine završeni temeljni konzervatorski radovi na obnovi ruiniranog  spomenika. Istorijski podaci govore da je zaslugom karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića u Irig iz Beča i Pešte upućeno 15 lekara da bi obolelima olakšali muke, ali i organizovali "sanitarni kordon".

Naime, u cilju sprečavanja širenja epidemije na okolna mesta, a pre svega Rumu, organizovane su vojničke straže, a svako ko je uhvaćen da beži iz Iriga streljan je na licu mesta!

Nakon okončanja epidemije u Irigu je spaljeno 410 zaraženih kuća, dok su mesta sa masovnim grobnicama izvan grada tek nakon 200 godina od okončanja stravične počasti postale bezbedne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rafrd011

pre 3 godine

Jedinstven nije. Eno ga u sred Beča za istu svrhu i još u skoro svakom gradu evrope po jedan. Neproverene informacije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set