• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

21.10.2020

16:33

ĐACI UČILI KAKO DA OSTVARE SVOJA PRAVA: Kroz simulaciju rada lokalnog ombudsmana, vežbali za SITUACIJE IZ REALNOG ŽIVOTA

Vesti

ĐACI UČILI KAKO DA OSTVARE SVOJA PRAVA: Kroz simulaciju rada lokalnog ombudsmana, vežbali za SITUACIJE IZ REALNOG ŽIVOTA

Podeli vest

Razvijanje svesti kod mladih i njihova edukacija o pravima koja imaju, načini njihove zaštite, uloga ombudsmana i ono što on može učiniti ukoliko su im prava ugrožena, kao i način na koji mogu uložiti žalbu, bio je fokus radionice u kojoj su učestvovali učenici završnih razreda četiri kikindske srednje škole

U Kikindi je tim povodom, kao primeru dobre prakse u radu lokalnog parlamenta, uručena donacija Programa za razvoj Ujedinjenih nacija i znosu od 240.000 dinara koja je namenjena unapređenju rada kancelarije lokalnog ombudsmana.

Putem radionice „Simulacija rada ombudsmana“ učenicima je u Svečanoj Sali Skupštine grada približen rad zaštitnika građana putem zadataka bliskim njihovim godinama.

- Na ovaj način želimo da pospešimo vidljivost rada lokalnog ombudsmana. Da zainteresujemo mlade kako bi videli da probleme mogu i sami da reše, bez pomoći starijih i da znaju kome mogu da se obrate. Da znaju koja su im prava i da nakon radionice imaju kompletniju sliku o radu zaštitnika građana-rekao je Milan Novaković, lokalni ombudsman u Kikindi.

Foto: V.N.

Milan Novaković

Radionica je održana uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija koji već duži niz godina uz pomoć Švajcarske Vlade podržava razvoj parlamentarnih praksi u Republici Srbiji. Sprovođenje tog projekta trajaće do 2023. godine, a unapređenje lokalne demokratije u Kikindi ima dobru osnovu u radu lokalnog parlamenta-rekao je Dražen Marović , jedan od menadžera Programa za razvoj UN.

- Jedan dobar primer za to je da postoji natprosečna zastupljenost opozicionih stranaka u telima i odborima Skupštine, s obzirom da je većina (SNS) veoma dominantna. Mislim da je to dobra praksa da se natprosečan broj mesta ostavi predstavnicima druge političke opcije, da se njihov glas čuje bez obzira na značajno izraženu većinu vladajuće stranke-kaže Marović.

Foto: V.N.

Dražen Marović

Učenik Srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“ Marko Bajkin došao je da sa vršnjacima stekne veća znanja o ulozi i radu ombudsmana u Kikindi.

- Očekujem da ćemo moji vršnjaci i ja više saznati na radionici o orgaizaciji i radu lokalnog
ombudsmana sa građanima, kao i o tome koja su naša prava kada je u pitanju zaštitnik građana-kaže ovaj učenik.

Foto: V.N.

Marko Bajkin

Rad lokalnog parlamenta ubuduće će biti još bolji i vidljiviji, obećao je predsednik Skupštine Grada Kikinde Mladen Bogdan.

Foto: V.N.

Mladen Bogdan

- Trudićemo se da u budućnosti podignemo nivo rada lokalnog parlamenta kako bi on bio što vidljiviji, kako bi se njegov rad na što veći način približio građanima i kako bi odbornici bili u što većem kontaktu sa građanima, jer su ih oni sami birali-naveo je Bogdan

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač poručio je srednjoškolcima da se što više upoznaju sa radom lokalnog ombudsmana i poželeo im da jednog dana budu deo lokalne Skupštine, ali i drugih nivoa
vlasti.

Foto: V.N.

Gradonačelnik NIkola Lukač

- I da znate kome trebate da se obratite kada su u pitanju određeni problemi ili propusti u bilo kojoj oblasti, rekao je Lukač.

Podizanje svesti, promocija i obrazovanje samo su koraci u vrlo dugotrajnom procesu postizanja željene promene ponašanja među mladima, jer bez obzira na često složenu političku i ekonomsku situaciju, postoje brojni i raznovrsni mehanizmi koji su im na raspolaganju da zaštite svoja prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set