• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

19.11.2020

16:48

(VIDEO) MUK I NEVERICA U RODNOM SELU PATRIJARHA IRINEJA: Sa zebnjom čekali vesti, nadali se čudu

Vesti

(VIDEO) MUK I NEVERICA U RODNOM SELU PATRIJARHA IRINEJA: Sa zebnjom čekali vesti, nadali se čudu

Podeli vest

Nakon vesti da se zdravstveno stanje srpskog patrijarha Irineja usled komplikacija sa korona virusom naglo pogoršalo, u njegovom rodnom selu Vidova, nadomak Čačka – muk i neverica. Patrijarh Irinej premio je jutros od posledica koronavirusa.

Svi su se ipak nadali čudu i da će njihov voljeni rođak dobiti bitku, jer ga znaju kao izuzetno hrabrog i velikog borca. Njegova snaha, krepka i blaga starica, Desa Gavrilović,  sa zebnjom čekala vesti iz Beograda o svom „batu“ kako i dan danas zove srpskog patrijarha.

Foto: RINA

Desa Gavrilović

„Naš Irinej, najbolji je čovek kog ja poznajem. Dok je bio mlad momak,mnogo mi je pomogao oko dece. Da ih presvuče, obuče, izvede u šetnju. Tako je i sada, brine o meni, šta god mi treba tu je za mene, drva za zimu, sve mi je to on obezbedio. Mnogo mi je teško palo kad sam čula da je bolestan, ne daj Bože da doživim da umre. Unuk mi dolazi za desetak dana, ja se sve nadam da ćemo tada ići da ga obiđemo“, kaže za RINU ova starica sa suzama u očima, dok se još uvek nadala da će njen „bato“ preživeti.

Foto: RINA

 

Iznad Desine kuće, nalazi se domaćinstvo u kojem je patrijarh Irinej rođen i proveo prve godine svog života. Tu danas živi njegov rođak, Dejan Gavrilović, koji je poslednji put video patrijarha pre dva meseca.

Foto: RINA

Dejan Gavrilović

„Nikad nije zaboravio svoje rodno selo, skoro je dolazio da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad naših kuća. To je veliki čovek, koji svima pomaže i rečima i delima.Uvek je tu da sasluša i razume. Velika je čast biti u srodtsvu sa njim i vući iste korene.Pamtim ga kao divnog strica i pravog duhovnika. Svako ko ga je bar jednom video u životu imao je za njega samo divne reči, jer takav čovek se samo jednom rađa“, kaže Dejan.

Foto: RINA

Kuća u kojoj je patrijarh proveo mladost

Patrijarh srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set