• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

08.01.2021

12:22

NEKAD NA KONJU, DANAS NA TRAKTORU: U selima oko Topole, nijedan domaćin ne propušta Božićnu vožnju I ZA TO IMA JAK RAZLOG

Vesti

NEKAD NA KONJU, DANAS NA TRAKTORU: U selima oko Topole, nijedan domaćin ne propušta Božićnu vožnju I ZA TO IMA JAK RAZLOG

Podeli vest

Najradosniji hrišćanski praznik Božić proslavlja se u Topoli uz brojne običaje

Najradosniji hrišćanski praznik Božić proslavlja se u Topoli uz brojne običaje. Posle bogate gozbe i lomljenja česnice domaćini kuće bi se uputili u Božićnu vožnju, koja je na selu ali i u gradu običaj koji se ne izostavlja.

Foto: Toppress

 

Nekada su se organizovale šetnje na konjima, posle okupljanja u selu, domaćini bi krenuli od kuće do kuće. Svako bi ih ispred kuće sačekao i izneo posluženje vino, rakija, meze i tako do mraka

Foto: Toppress

 

Sa dolaskom traktora običaj se promenio, pa su ovi četvorotočkaši postali prevozno sredstvo u Božićnoj vožnji. Tako je bilo i na ovaj Božić, kada je na desetine traktora zasviralo selima oko Topole.

Foto: Toppress

 

„To je običaj koji su nam naši dedovi ostavili u amanet i bez obzira kako je napolju mi se okupimo i vozimo. Nekada zaprege i konji, danas traktori ali je bitno da se običaj ne zaboravi. Veruje se kod nas u selu da ako se danas provoza traktor cele godine će nam poslovi u polju ići kako treba – kažu za TopPres domaćini iz Lipovca.

Svoje četvorotočkaše na drum su isterali i domaćini u Vojkovcima, ali i u drugim selima ove opštine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set