• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

11.01.2021

14:19

POČELO ČIŠĆENJE EKOLOŠKE BOMBE: Bageri stigli na Potpećko jezero, pred njima PLOVEĆA DEPONIJA SA 7.500 KUBIKA SMEĆA/FOTO/VIDEO/

Vesti

POČELO ČIŠĆENJE EKOLOŠKE BOMBE: Bageri stigli na Potpećko jezero, pred njima PLOVEĆA DEPONIJA SA 7.500 KUBIKA SMEĆA/FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Mehanizacija "Srbijavoda" i EPS-a stigla je na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je donela reka Lim sa svojim pritokama i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

"Procena je da ovde trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, pretpostavljamo da je deo težeg otpada potonuo, a to ćemo proveriti kad dozvole vremenske prilike.

Svo ovo smeće koje se izvuče iz vode će uz poštovanje svih mera i standarda biti transportovano na deponiju Duboko. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice. ", izjavio je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

Foto: RINA

 


Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

Foto: RINA

 


"Ovo je kratkoročno rešenje,a za dugoročno je potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi, jer nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče", rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Foto: RINA

 


Velike količine otpada koji je potonuo, prave problem radu hidroelektrane na jezeru Potpeć. Trenutno su na terenu mašine "Srbijavoda" i EPS-a, a očekuje se da će kasnije biti uključne i ekipe lokalne samouprave, koje će pomagati da se otpad ukloni iz svojevrsnih "dzepova" koji je biti formirani na vodenoj površini, prilikom izguravanja smeća uz pomoć čamaca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVO JE NAJRUŽNIJA SLIKA U SRBIJI - PLUTAJUĆA DEPONIJA! Stotine kubika smeća na Potpećkom jezeru! Foto/Video
Srbija

OVO JE NAJRUŽNIJA SLIKA U SRBIJI - PLUTAJUĆA DEPONIJA! Stotine kubika smeća na Potpećkom jezeru! Foto/Video

Nakon što je usled obilnih padavina i naglog topljenja snega u Crnoj Gori, Lim poplavio hektare poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Prijepolje, vodostaj ove reke se spustio u granice normale, ali iza nadošle vode ponovo su ostale poražavajuće slike. Prvih dana nove 2021. godine na Potpećkom jezeru kod Priboja ponovo je osvanula - plutajuća deponija, a nekada jedna od najčistijih reka i dalje se ne vidi od smeća.

04.01.2021

07:40

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set