• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

28.04.2021

13:44

PRSTE DA POLIŽEŠ, PAMET DA IZGUBIŠ! Ovako Dorotea pravi "samsu", praznu pitu iz Vranja pred kojom NIKO NE OSTAJE RAVNODUŠAN

Vesti

PRSTE DA POLIŽEŠ, PAMET DA IZGUBIŠ! Ovako Dorotea pravi "samsu", praznu pitu iz Vranja pred kojom NIKO NE OSTAJE RAVNODUŠAN

Podeli vest

Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju

Samsa se pravi po receptu svekrva i majki, a sprema se u Vranju još od 19. veka. Na prvi pogled prazna pita, a zapravo sočna, zog upijenog kiselog mleka i tucanog belog luka.

Otuda je nekada u starom Vranju važilo pravilo da se ni jedna devojka ne može udati ako ne zna da pravi ovu pitu, pa su zato majke koje su imale žensku decu vodile računa da im još od malena prenesu sve tajne koje se odnose na pravljenje samse.

Foto: S.T.

 

Dorotea je gotovo sve vranjske pite još od malena naučila da pravi od svoje bake Đure, koja je i danas vrhunski majstor u tome. Iako je pravila prvi put, prema bakinom receptu, ispala je tako dobro da je sva oduševljena odmah okačila na fb. Stigle su čak i ponude za kupovinu samse koje nikako nije mogla da odbije.

- Ljudi sada traže da im za razne prilike napravim pite. Među njima je veoma često i samsa, koju pravim isključivo od kora koje sama mesim. U gradu se ovakva ne može naći, zato što iziskuje mnogo vremena za pravljenje, pa je vranjski ugostitelji prave od gotovih kora, a to nije ona
prava - priča ova devojka. Kore pravi sa takvom lakoćom, da se onome ko sa strane posmatra, njen
rad čini vrlo jednostavnim.

Foto: S.T.

 

Za samsu je potrebno kilogram mekog brašna, pola litre otopljene svinjske masti, soli i vode.
U kilogram brašna, doda se so i zamesi mlakom vodom. Testo se razvuče oklagijom, koja se na jugu Srbije naziva sukaljka. Potom se testo razvlači do debljine od pet milimetara u oblik kruga. Premaže se jednom do dve kašike otopljene masti.

Otprilike se testo dvoji na 10 do12 loptica, koje se razvlače u trake, ređaju se jedna preko druge i premazuju mašću. Sve se to opet razvuče u veliku koru. Zatim se dva puta savija testo i dobija se dugačka debela traka.

Foto: S.T.

 

- Testo ne sme da bude ni previše tvrdo, a ni previše meko. Od njega napravim deset okruglih loptica koje pošto malo razvučem oklagijom premažem mašću ili uljem i ostavim da odostoje jedno petnaestak minuta. Kada ovako odstoje krenem da ih na stolnjaku razvlačim u tanku providnu koru sa čijih krajeva, kada završim razvlačenje, obavezno odsečem sve debele slojeve testa - kaže mlada domaćica.

Ona dodaje da koru zatim poprska masnoćom i onda stolnjakom uvije u rolnu, koju potom uroluje u okrugli podmazan pleh. Ovako pripremljene kore, prema njenim rečima, treba peći u dobro
zagrejanoj rerni nekih pola sata, a na pet minuta pre vađenja pitu preliti sa 700 ml kiselog mleka u koje je umešano pet čenova istucanog belog luka. Nakon toga, sve ponovo vratiti u rernu da kore upiju preliv.

Foto: S.T.

 

- Prilikom prelivanja treba voditi računa da se kiselo mleko ravnomerno rasporedi po ispečenim korama kako se ne bi pretvorile u pihtijastu masu. Oni koji vole beli luk mogu da stave više od pet čenova u masu za prelivanje - kaže Dorotea.

Foto: S.T.

 

Samsa je najbolja kada se jede topla. Godinama se već u Vranju održava nadmetanje u spremanju najbolje samse. Turistička organizacija Vranja namerava da ovu pitu uvrsti na Nacionalnu listu materijalnog kulturnog nasleđa, a kojoj je prethodila ideja da se jedan proizvod bogate vranjske kulture uvrsti na meniju tamošnjih restorana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set