• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

29.04.2021

12:11

POČELO JE! Festivalom cveća i meda otvorena turistička sezona u Velikom Gradištu/FOTO/

Vesti

POČELO JE! Festivalom cveća i meda otvorena turistička sezona u Velikom Gradištu/FOTO/

Podeli vest

Sedamnaesti put za redom, Veliko Gradište i selo Kusiće koje se nalazi kraj reke Pek, mesta su koja svake godine u aprilu i maju mesecu privuku najveći broj izlagača cvetnih vrsta sa obiljem štandova najlepših aranžmana kao i proizvođača najukusnijih vrsta meda i rukotvorina proisteklih iz radionica majstora grnčara

Tradicionalna manifestacija ,, Dani cveća i meda,, počela je proteklog vikenda u selu Kusiće, selu poznatih cećara, koji svoje proizvode plasiraju širom zemlje a u ovakvim prilikama pridružuju im se cvećari, pčelari , grnčari , majstori starih zanata iz čitave Srbije koji posetiocima, nude prelepe štandove sa najrazličitijim kulturama sobnog i baštenskog cveća kao i najukusnije vrste meda . Od gotovo 150 domaćinstava u ovom selu u Opštini Veliko Gradište , svakom trećem je osnovna delatnost cvećarstvo.

Otuda i ne čudi što je pre 17 godina upravo od meštana Kusića potekla ideja da se cveću posveti jedan dan u godini i time označi početak proleća i turističke sezone. Kasnije se Festival preselio i proširio i na Veliko Gradište.

Foto: V.J.

 

Za najlepše prodajno -izložbene štandove komisija organizatora Mesne zjednice Kusiće i TO Veliko Gradište obezbedili su prikladne nagrade. Pobednički štand u Kusiću ove godine njalepše je uredila meštanka Aleksandra Stanković. Drugo mesto je pripalo takođe Kusićaninu Dejanu Stojkoviću a treće Slavoljubu Steviću iz Krepoljina.

Najbolju ponudu sa pčelinjim prozvodima ove godine imao je Zoran Zarić iz sela Toplovnik.

Festival Cveća i meda tokom današnjeg prepodneva u varoši na Dunavu takođe je svojom bogatom ponudom izmamio je veliki broj onih koji su već krenuli da sređuju i ukrašavaju svoje balkone , vrtove i dvorišta ali i tursite koji su se opredelili da predstojeće Uskršnje i Prvomajske praznike provedu baš u ovom mestu i na Srebrnom jezeru.

Foto: V.J.

 

,, Ovogodišnjim Festivalom ,,Cveća i meda,, zvanično je otvoren i ozvaničen početak ovogodišnje turističke letnje sezone kao i najava za predstojeće projekte vezane za turizam. Pre svega završetak zatvorenih bazena u hotelu ,,Danubia park,, izgrdnja velikog zatvorenog bazena na Srebrnom jezeru, otvaranje velike  Sportske hale na jezeru i početak priprema odbojklaške reprezentacije u saradnji sa selektorom Slobodanom Bobom Kovačem koji je takođe naš Gradištanac.

Naravno, u planu nam je i izgradnja novog hotela sa 4 zvezdice , kapaciteta 150 ležajana Srebrnom jezeru kao i početak radova na pristanu kod Rama. Uz priržavanje svih propisanih mera zaštite zbog pandemije koronavirusa intezivno smo radili i na vreme krenuli sa uređenjem plaža , svi turistički objekti su spremni i ono što predstoji je dolazak turista, kojih istina već ima i danas u velikom broju na ovoj veoma uspeloj prodajno- izložbenoj Manifestaciji cveća i meda , za Informer kaže Dragan Milić predsednik Opštine Veliko Gradište i dodaje da se ovaj Festival cveća ne održava slučajno u varoši na Dunavu.

Foto: V.J.

 

,, Veliko Gradište je od vajkada poznato po cvetnim rondelama, koje zauzimaju centralno mesto na Gradskom trgu. Grad je veliki trud uložio u lepo osmišljen i uređen gradski park i Carevčevo šetališe, sa kojim se jako ponosimo , ističe predsednik Milić.

I u gradu gradu na Dunavu za svoj trud i kreativnost nagrađeni su oni najbolji. Za najlepše cvetne štandove nagrade su dobili Ana Filipović iz Kisiljeva, Snežana Đurić iz Sirakova i Katarina Mijatović iz sela Tribrode. Najlepše uređen štand sa pčelinjim proizvdima na Gradskom trgu u Velikom Gradišetu imala je Zlatica Živković iz Biskuplja.

Foto: V.J.

 

Selo Kusiće i Veliko Gragdište, zasigurno su u danima cveća i meda i najlepša i najposećenija mesta u Srbiji ali i šire, jer nema većeg šarenila, lepšeg mirisnog ambijenta nego kada se održava ovaj Fetival u varoši na obalama Dunava. Svi proizvođači i izlagači svojih proizvoda u prilici su da međusobno kao i sa kupcima i posetiocima razmene iskustv iz baštovanstva, botanike i holtikulture, daju poneki dobar savet kada su cveće i pčelinji poizvidi u pitanju ali i da ponude uvek nešto
novo i lepše.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HRABRI MOMCI PRETRČALI 200 KILOMETARA ZA MALOG GAVRILA! U Velikom Gradištu održana humanitarna trka "Kupi kilometre -Doniraj - Podeli"
Srbija

HRABRI MOMCI PRETRČALI 200 KILOMETARA ZA MALOG GAVRILA! U Velikom Gradištu održana humanitarna trka "Kupi kilometre -Doniraj - Podeli"

U organizaciji Sportskog saveza iz Velikog Gradišta i podršku Sportskih saveza susednih Opština Požarevac, Kostolac, Petrovac na Mlavi i Kučevo, održana je Humanitarna trka pod sloganom ,, Kupi kilometre –Doniraj- Podeli,, kako bi se što pre prikupila sredstva u visini od 2,5 miliona evra za malenog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca, šestomesčnu bebu koja boluje od retke neuromišićne bolesti , čije lečenje iziskuje odlazak u inostranstvo

07.04.2021

15:04

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set