• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

06.05.2021

10:43

ŽITIŠTE ČEKA STALONEA! Već 14 godina statua Rokija zaštitni znak varošice u Banatu!

Vesti

ŽITIŠTE ČEKA STALONEA! Već 14 godina statua Rokija zaštitni znak varošice u Banatu!

Podeli vest

Nikom verovatno, nikada neće biti potpuno jasno otkud Roki u Žitištu, maloj varoši u Banatu, nedaleko od Zrenjanina, ali on se jednostavno desio i tu je punih 14 leta, preživeo je brojne poglede turista, znatiželjnika, namernika i sličajnih prolaznika, nesrećni masakr od pre par godina, kojeg više niko ne želi da se seća... Simbol je i zaštitni znak Žitišta, nekadašnjeg Šenđurađa

I nema dana da  pored statue filmskog američkog boksera, italijanskog porekla, Rokija Balboe, ne sevne više desetina bliceva brojnih fasciniranih turista, koji u Žitište stignu, bukvalno sa svih strana sveta.

Meštani male žitne varoši u srcu Banata, kojima je Roki deo svakodnevice, komšija i prijatelj, svedok prvih stidljivih poljubaca, rame za plakanje od svakodnevnih muka i problema, ipak sa nestrpljenjem, eto punih 14 godina, čekuju i nadaju se dolasku popularnog glumca Silvestera Stalonea, koji je živopisno na filmskom platnu, doneo lik popularnog "italijanskog pastuva".

- Čuo sam da je obećao, e sad, hoće li se stvarno pojaviti, videćemo, bilo bi lepo - kaže Dušan Milićev, ovdašnji novinar i svojevrsni hroničar Žitišta, uz napomenu da je izgradnjom međunarodne biciklističke staze Zrenjanin - Temišvar, svakosnevno sve više turista, kojima je neizbežna zaistavna stanica, upravo spomenik Rokiju, u centru varoši.

Foto: Info centar Žitište

- Retko navratim do njega, ali kad se sretnemo uvek se siti ispričamo - uz osmeh kaže idejni tvorac projekta, Žitištanin, Bojan Marčeta, prisećajući se vremena kada je 80 posto ljudi u Srbiji mislilo da su u Žitištu ludi i nisu ozbiljno shvatali priču.

- Kada se pročulo da je u Žitištu pokrenuta inicijativa da se Rokiju podigne spomenik, mnogi su mislili da je reč o nekakvoj šali, a bilo je i raznih zlonamernih komentara – dodaje Bojan Marčeta, koji je i predsednik udruženja ljubitelja Rokija Balboe.

Bista Rokija Balboe delo je hrvatskog vajara Borisa Staparaca, koji je za četiri meseca rada, potpuno besplatno, kao poklon prijateljima, uradio statuu visoku tri metra, koja je izvajana po liku Silvestera Stalonea, koji je igrao i režirao šest filmova iz serijala o Rokiju Balboi, a spomenik od modeliranog betona je u centar male varoši, postavljen 2007. godine.

- Bila sam više puta i uvek je osećaj drugačiji, a fascinacija je maksimalna - ističe Isidora iz Zrenjanina, koja je sa grupom avanturista na biciklima, krenula u svojevrsno putešestvije i osim Rokija, upoznala lepote deda Jockovog parka u centru Žitišta, videla Krivo drvo, Orlovu kulu, pa se po prvi put u životu upoznala sa lepotama  Banatskog Dvora,  Jankov Mosta,  Mihajlova i ostalih mesta u okolini.

- Maštam da jednog dana napravim performans, koncert otvorenog tipa pored spomenika, gde će svako moći da učestvuje, otpeva, kaže ono što misli ili što ga tišti - kaže Boris Petrović, poznati muzičar iz Žitišta, uz opasku da je epidemija korona virusa, znatno usporila realizaciju, ali da ideja još uvek živi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set