• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

26.06.2021

14:00

LEGENDA O UVIJENIM ŠLJIVAMA! Na ovom mestu je CAR LAZAR PRIČESTIO VOJSKU PRED KOSOVSKI BOJ! Od tuge za njima 6 stabala se uvilo i tako vekovima stoje! /FOTO/

Privatna arhiva

Vesti

LEGENDA O UVIJENIM ŠLJIVAMA! Na ovom mestu je CAR LAZAR PRIČESTIO VOJSKU PRED KOSOVSKI BOJ! Od tuge za njima 6 stabala se uvilo i tako vekovima stoje! /FOTO/

Podeli vest

Crkva brvnara u Prolomu, posvećena svetom knezu Lazaru, podignuta je 1890. godine, na temeljima starog hrama iz 14. veka. U porti crkve rastu šljive, što ne bi bilo ništa čudno da ih nije uvek šest, čija stabla se uvijaju u istom smeru. Ne daju plod i ne mogu se presaditi na drugo mesto, a o njihovom nastanku postoje dve legende

U ponedeljak 28. juna obeležavamo Vidovdan, praznik čiji značaj za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Praznik je posvećen Kosovskom boju i pogibiji kneza Lazara.

U Prolomu je 1389. godine izgrađena crkva brvnara u kojoj je pričešćen deo srpske vojske pred Kosovski boj. Ona je kasnije, posle Kosovske bitke i pogibije kneza Lazara, nazvana Lazaricom.

Pevajte vojsko, nek' se sve prolama!

Legenda kaže da je u selu Dankovići knez Lazar predanio, u mestu Trpeze večerao, a u mestu Prolom vojsku pričestio i tada rekao: "Pevajte moja vojsko, nek se sve prolama. Nek čuju Turci da se Srbi ne boje nikog osim Boga". Tako je i ovo čuveno mesto dobilo ime Prolom.

Da je knez Lazar baš ovde prošao i pričestio vojsku potvrđuje putopisac Feliks Kanic u svojoj knjizi "Srbija - zemlja i stanovništvo".

– Kada se pogleda karta, jasno se vidi da je knez Lazar iz Kuršumlije za Kosovo polje izabrao put uz Banjsku reku, jer je to bio najkraći i najsigurniji pravac prema dolini Laba - piše Kanic.

Samo dve godine nakon Kosovskog boja, mošti kneza Lazara ponovo su stigle na ovo mesto.

Kneginja Milica, kada je uspela da izdejstvuje da se telo njenog muža prenese sa Kasova u Ravanicu, zahtevala je da se unese u ovu crkvicu. To potvrđuje Ilarion Ruvarac, istoričar i arhimandrit u "Belešci o moštima kneza Lazara", koja datira iz druge polovine 19.veka.

Dve legende o uvijanju šljiva

U porti crkve Lazarice rastu šljive koje se uvijaju. I stare i mladice izgledaju kao da ih je neko silom uvijao. Meštani pričaju da su pokušavali da ih presade na druge lokacije, ali tamo rastu pravo i ne uvrću se. 

Takođe je interesantno što ne rađaje, niko nikada nije video plod na uvijenim šljivama.

Postoje dve legende nastanku uvijenih šljiva. Prema jednoj, šljive se uvijaju od žalosti za knezom Lazarom i njegovim vojnicima koji su pošli u smrt i ujedno uvijene šljive simbolizuju slogu i jedinstvo.

Druga verzija kaže da se šljive uvijaju u pravcu Kosova gledajući za vojnicima koji su se pričestili i šest puta obišli oko crkve.

Pošto se vojska nikada nije vratila sa Kosova ni šljive se nisu odvile. Meštani kažu da čim jedna od šest uvijenih šljiva uvene tako se pojavi nova, uvijena mladica.

Do sada niko nije ispitivao sastav zemljišta na kome rastu. Naučnog dokaza za ovu pojavu nema, pa zato neki kažu da se uvijaju od vetra ili da se okreću za Suncem ili da je u pitanju jako gravitaciono polje. Meštani kažu 

Zbog takve mistike, Lazarica i uvijene šljive su velika inspiracija pisaca i slikara i mesto posete sve većeg broja turista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set