• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

23.07.2021

17:09

POČELA IZGRADNJA FABRIKE VODE U KIKINDI! I to se desilo, oživeo najveći kapitalni projekat na severu Banata/FOTO/

V.N.

Vesti

POČELA IZGRADNJA FABRIKE VODE U KIKINDI! I to se desilo, oživeo najveći kapitalni projekat na severu Banata/FOTO/

Podeli vest

Posle skoro pola veka, počeli su radovi na izgradnji fabrika vode u Kikindi koja će biti završena za dve godine i tri meseca, počev od 2. jula ove godine, a ukupna vrednost najvećeg kapitalnog projekta na severu Banata iznosi 11,4 miliona evra

Izvođači radova za projektovanje i izgradnju fabrike vode u Kikindi već su uvedeni u posao, a direktor JP za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, Nino Žuvela, kaže da garantuje da će rok od 828 dana ili dve godine i tri meseca biti ispoštovan.

- Radovi na izgradnji fabrike vode su već počeli, mašine su angažovane na krčenju terena. Trenutno se rade geomehanička ispitivanja i elaborat o stanju zemljišta. Očekujemo da krajem novembra, kada ističe rok od 150 dana za dobijanje građevinske dozvole, uvedemo izvođače u radove-kaže Žuvela.

Foto: V.N.

 

Ukupan projekat za fabriku vode u Kikindi koštaće 11,4 miliona evra i predstavlja najveći projekat u prethodnih nekoliko decenija.

- Prva faza košta 9,6 miliona evra. Od toga nemačka razvojna banka KFW finansira 6 miliona-30 odsto kao donaciju i 70 procenata kao kredit koji iznosi 4 miliona evra i potpisan je za vraćanje na 10 godina, sa kamatom od oko 1 odsto godišnje. Grejs period je do 2022. godine, što znači da Grad sledeće godine počinje da otplaćuje ratu kredita.

Foto: V.N.

 

Preostala 3,5 miliona evra obezbedila je Vlada Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kontragaranciju člana međunarodnog konzorcijuma dala je „Uniha wasser technologie GMBH“, međunarodni priznata kompanija, koja iznosi pola miliona evra što dodatno osigurava kvalitet tehnologije za prečišćavanje vode-objašnjava direktor JP „Kikinda“.

Druga faza radova iznosi preko 500 hiljada evra i obuhvataće rekonstrukciju upravne zgrade, pristupnih puteva i dodatne infratsrukture. Treća faza predstavlja radove na muljnoj laguni i postavljanje dizel agregata. Sredstva još nisu obezbeđena, ali su planovi da se radi na obezbeđivanju preko milion i 500 hiljada evra sledeće godine, kada bi trebalo da se počne sa realizaijom radova.

Foto: V.N.

 

Fabrika vode nalaziće se na vodozahvatu Šumice, sa leve strane, posle kružnog toka i ulaska u Kikindu. Biće duga od 120 do 150 metara. Imaće velike bazene, kapaciteta 3.500 tone, a tokom letnjih meseci, građani Kikinde više neće imati problema sa smanjenjem pritiska ili nestankom vode.

Potreba za radnicima u modernoj fabrici

Kadrovski model za izgradnju fabrike vode u Kikindi već postoji i podrazumeva potrebu za radom oko 20 radnika.

- Oko 6 odsto činiće kadrovi za održavanje u fabrici vode i naravno, viskostručn kadadar. Biće potrebni inženjeri svih profila. Tehnolozi voda, rudarski, elektro i inženjeri mašinske struke. Svi oni će biti deo tima za fabriku vode. Njenom izgradnjom, Kikinda će dobiti jednu od najmodernjih u Evropi, jer podrazumeva deo tehnologije koji se zove reverzna osmoza, koja će svesti bor i natrijum iz vode na prihvatljiv nivo u skladu sa propisima o higijenskoj ispravnosti vode-rekao je Žuvela.

Foto: V.N.

 
Rekonstrukcija mreže

Preduslov za izgradnju fabrike vode je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Kikindi koja podrazumeva radove na oko 15 kilometara ugoj deonci, od ukupno 300 kilometara.

- Dosta toga je već urađeno. U naredne dve godine, dok traju radovi na fabici vode, trudićemo se da rekonstruišemo što više možemo vodovodne mreže. Oko 150 miliona dinara bi bila vrednost svih radova, uz to da moramo da izdvojimo oko 25 miliona dinara za rekonstrukciju magistralnog cevovoda FI 500 koji se nalazi pored buduće fabrike vode. Ukupna vrednost rekonstrukcije bunara, njihovo povezivanje i opremanje koštaće oko 30 miliona dinara-naveo je Žuvela.

Dočekao bore do čiste vode

Direktor JP „Kikinda“, Nino Žuvela, koji ima 40 godina, u šali navodi da je još od rođenja slušao priče o fabrici vode.

- Evo, dočekao sam i bore kada je počela realizacije izgradnje najvećeg kapitalnog projekta. Posle toliko vremena, to je zaista lep osećaj, nadam se i za sve građane Kikinde. Bilo je potrebno puno truda i rada, a u ceo proces uključen sam pre godinu dana kada sam došao na čelo javnog preduzeća.

Foto: V.N.

 

Dosta su uradili i moji prethodnici, a pilot projekat je urađen pre osam godina. Imali smo bezbroj sastanaka sa ljudima iz konsultantske austrijske kuće „Setec“ koji su posredovali u pregovorima između nemačke razvojne banke KFW i Grada Kikinde. Bilo je naporno, ali vredelo navodi Žuvela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set