• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

09.08.2021

12:29

PATRIJARH S VERNICIMA NA ISTOKU SRBIJE! Porfirije služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Donjem Milanovcu

Vesna Jović

Vesti

PATRIJARH S VERNICIMA NA ISTOKU SRBIJE! Porfirije služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja u Donjem Milanovcu

Podeli vest

Patrijarh srpski, njegova svetost gospodin Porfirije u pratnji više episkopa srpske pravoslavne crkve sa sveštenstvom, na dan svete Prepodobne mučenice Paraskeve 8. avgusta, posetio je Opštinu Kladovo gde je osveštao parohijski dom u okviru Crkeve Svetog Djorđa

Bila je to prilika za razgovor sa okupljenim vernicima iz  Kladova i okoline , dodelu i uručenje arhijerejskih zahvalnica ali i ordena Svetog kralja  Milutina  kojeg je za svoje zasluge dobio Živojin Bolbotinović, vlasnik porodične  kompanije "Tekijanka" u Kladovu.

Zatim je u prisustvu velikog broja vernika Srpske pravoslavne crkve  iz čitavog Zaječarskog i Borskog okruga,  predstavnika lokalne samouprave Opštine Majdanpke , Opština iz okruženja i državnih predstavnika, uz crkvena zvona, srpski patrijarh  gospodin Porfirije dočekan  ispred crkvenog hrama Svetog  oca Nikolaja u Donjem Milanovcu, koji danas proslavlja svoju gradsku slavu. Njeno obeležavanje započeto je tokom jučerašnjeg popodneva tradicionalnim litijama grada koje se  u kontinuitetu održavaju svake godine i koje predstavljaju  blagosloven čin i molitvu , kojom se osvećujuje grad, njegove ulice, vernici , jednom rečju svi  oni koji posećuju i ne posećuju crkveni hram u gradu na Dunavu.

- Ovo je velika čast i radost za čitav narod i pravoslavni svet ali i Timočku eparhoiju  da je srpski patrijarh gospodin Porfirije došao da obiđe svoj povereni mu  narod u krajevima Istočne Srbije i to baš na praznike. To je i veliki blagoslov za narod u ovim krajevima , jer tamo gde dođe patrijarh tu je i punoća crkve , posebno jer je naš cenjeni patrijarh čovek koji je širokih shvatanja sa jako dobrom komunikaciom i sa obrazovanima i manje obrazovanima, sa običnim narodom, sa  visokom intiligencijom, jednom rečju  jedan svestran čovek - istakao je protonamesnik Radoje Mijović, starešinom hrama Svetog Djorđa u Boru.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svetu arhijerejsku Liturgiju služio je uz sasluženje episkopa Timočkog Ilariona i više episkopa srpske prvoslavne crkve u crkvenom hramu u Donjem Milanovcu, nakon koje je obavljeno i sečenje slavskog kolača.

Nakion toga svim vernicima i okupljenim građanima, srpski patrijarh  obratio se prigodnom besedom u kojoj je između ostalog podsetio na lik i delo Svetog velikomučenika  Pantelejmona, koga kao svoju gradsku svetkovinu  slavi Donji Milanovac i njegovi žitelji.

- Moramo se poštovati, jedni druge uvažavati i onda neće biti moguće da ima promašaja u našim životima. U isto vreme, moramo znati da taj sistem vrednosti koji crpimom ii svetog jevanjđelja neće biti mio , neće biti drag, onima koji ne žele zajednicu sa Bogom i ne  žele da žive u vrlini. Njima ćemo mi smetati . Ne zato što što nas oni  po prirodi stvari ne prihvataju , već zato što mi svedočimo Hrista i njegov sistem treba da živimo. Takva sistem  vrednosti koji je najbolja kritika, najbolji parametar i pokazatelj, ljudski , običan sistem vrednosti ,treba da  bude prilagođen za principe po kojima treba da živimo. Tako je i Sveti velikomučenik Pantelejmon, iz bogatog roda, poverovao u Hrista, bio lekar i lečio besplatno, činio čuda . Bio  je ispunjen vrlinom i dobrim, pokazivao milosrđe - istakao je patrijarh Srpski gospodin Porfirije između ostalog  obarćajući se vernom narodu u Donjem Milanvcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set