• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Božinović

19.08.2021

13:55

DANI ROMULIJANE U CARSKOJ PALATI! Manifestacija prepuna događaja kako za decu tako i za odrasle

wikipedia

Vesti

DANI ROMULIJANE U CARSKOJ PALATI! Manifestacija prepuna događaja kako za decu tako i za odrasle

Podeli vest

Kulturno - obrazovna manifestacija ''Dani Romulijane'' biće održani od 20. do 25 avgusta na prostoru arheološkog lokaliteta Gamzigrad kod Zaječara

Organizator je Narodni muzej Zaječar, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Manifestacija je osmišljena tako se da upoznaju sa istorijom i umetnošću Felix Romuliane – rimske carske palate koja se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Manifestacija će obuhvatiti i prezentaciju o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog Carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Večernji termini biće posvećeni filmovima i predstavama.

Biće održane i dve radionice za decu

Prva, pod nazivom „Oživi lutku“ deca će učiti o lutkarstvu, steći zanatske veštine u pravljenju lutaka i odigrati predstavu „Legenda o caru Galeriju“. Druga radionica biće posvećena učenju o keramici i grnčariji koja je pronađena na ovom lokalitetu, a deca će imati mogućnost da i sama nauče kako se prave predmeti od gline. Njihovi radovi biće izloženi poslednjeg dana Manifestacije.

Finale Evropske škole debate

Finalno takmičenje Evropske škole debate biće održano u atrijumu Romulijane, u organizaciji EU Info centra iz Beograda, 21. avgusta, sa početkom u 19 časova.

Mladi govornici takmičiće se na temu „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, tokom koje će praviti paralelu između moderne Evrope i carstva koje je postavilo temelje celom kontinentu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set