• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Đ.

29.08.2021

13:54

Vrtić Poletarac u Subotici zatvoren u junu zbog bezbednosti dece i osoblja, od 1. septembra otvara vrata

Informer

Vesti

Vrtić Poletarac u Subotici zatvoren u junu zbog bezbednosti dece i osoblja, od 1. septembra otvara vrata

Podeli vest

Vrtić Poletarac u Subotici 11. juna je iselio 159 mališana u druga 4 objekta i zatvoren je preventivno, kako je tada reklo rukovodstvo PU Naša radost, ako bi došlo do urušavanja na objektu, zbog gradnje stambene zgrade pored njega


Od 1. septembra deca će ponovo boraviti u Poletarcu, ali zebnja roditelja da nisu obezbeđeni svi uslovi za boravak dece traje od juna i iseljenja do danas.

Svakodnevno šalju pitanja i dileme u PU Naša radost kojima traže odgovore i potvrde oko bezbednosti objekta. Jedan od roditelja kaže da nisu sigurni da je zgrada bezbedna, da su deca iseljena, navodno, jer je došlo do pucanja jednog zida na objektu, a da do danas ništa nije urađeno da se otklone opasnosti od zidanja zgrade, čiji je graditelj firma Bomax, odmah pored Poletarca. Neki roditelji tvrde da su angažovali i advokata, jer do danas, par dana do 1. septembra i polaska u vrtić, ne znaju šta je urađeno u objektu, nakon iseljenja dece i osoblja, postavljajući i pitanje zašto su deca premeštana, ako je bilo bezbedno.

U PU Naša radost kažu  da nema mesta panici roditelja, niti preterivanju pa i sejanju netačnih i neproverenih informacija.

Foto: Informer

Veljko Vojnić, tehnički direktor PU Naša radost, kaže za sajt Informera, da su deca i osoblje preventivno iseljeni, iz bezbednosnih razloga.

"Pozvali smo roditelje u ponedeljak, da ih obavestimo o svemu oko ponovnog boravka dece u objektu Poletarac. Objekat nije oštećen, pa nemamo na njemu šta raditi. Decu smo preventivno u junu prebacili u druge vrtice, nismo hteli nikakav rizik, a najmanje po zdravlje i bezbednost dece. Činjenice su da graditelj Bomax ima sve dozvole građevinske, a pratimo i zajednički nastavak gradnje. Buke ima kod gradnje, ali je dogovoreno da se smanji na najmanju moguću meru", kaže Vojnić.

On objašnjava da je graditelj najavio u junu još, da će temelje zgrade kopati metar dublje od objekta Poletarac, ali da to nije rizična dubina.

"Nismo zbog toga imali obavezu da iselimo decu. To smo učinili preventivno, zbog radova i veće buke u tom momentu, jer su i roditelji iskazali brigu zbog gradnje u blizini Ustanove. Cilj nam je bio da deca budu potpuno sigurna, ako bi nekim slučajem došlo do oštećenja na vrtiću, pa smo doneli logičnu odluku", kaže Vojnić.

On demantuje i da su roditelji angažovali advokata da preispita da li je bezbedan boravak dece.

"Ne možemo svaki dan da odgovaramo na sve mejlove roditelja pojedinačno. Stoga smo zakazali zajednički sastanak, u ponedeljak. Netačno je i da je angažovan advokat, nego je roditelj jednog deteta slučajno advokat, i nismo imali nikakvih dodatnih sumnji oko naše pripreme za ponovni boravak dece u Poletarcu", tvrdi Vojnić i dodaje da je svaki korak Ustanove bio logičan i preventivan, da bi se otklonio eventualni rizik.

Foto: Informer

Dva i po meseca nakon iseljenja dece iz Poletarca, potvrdilo se da je dalja gradnja protekla bez bilo kakvog ugrožavanja objekta vrtića, kaže Vojnić i dodaje da deca nesmetano mogu ponovo boraviti u Peletarcu, te da nema mesta brizi roditelja.

"Veća nam je briga da saniramo do kraja objekat Pčelice, gde smo zbog nevremena imali požar u dve prostorije, verovatno usled udara groma u električne instalacije instalacije na klima uređaju, kada smo takođe decu premestili u drugi vrtić. Oko Poletarca pripremamo i dokumentaciju, zajedno sa graditeljem i nadležnim inspekcijama, da je vrtić potpuno bezbedan tokom dalje gradnje a da će buka biti minimalna. Tačno je, videli smo na fotografijama, da su graditelji bez kaciga, na objektu, ali i zakon predviđa da na visokim temperaturama nije obavezna kaciga, da je više štetna nego korisna, pa roditelji ne treba da budu zabrinuti zbog toga, za bezbednost dece u vrtiću". objašnjava Vojnić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set