• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

23.09.2021

17:44

DEJAN PETROVIĆ TRUBU ZAMENIO OKLAGIJOM! Ovako je majstro muzike na vrh Jelove gore mesio SRPSKU PITU SA SIROM/FOTO/

Z.G.

Vesti

DEJAN PETROVIĆ TRUBU ZAMENIO OKLAGIJOM! Ovako je majstro muzike na vrh Jelove gore mesio SRPSKU PITU SA SIROM/FOTO/

Podeli vest

Majstor trube Dejan Petrović je ovog puta trubu zamenio oklagijom u promociji programa „Kuhinja moje mame“. On je zajedno sa domaćicom Dobrinkom Starčević iz užičkog sela Gostinica na planini Jelova gora promovisao pravljenje tradiocinalne srpske pite sa sirom.

U promociji je učestvovala i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević koja je sa zajedno sa Dobrinkinim sinom Gvozednom pravila stare dobre vanilice. Sve se odvijalo u potpuno ambijentalnom prostoru domaćinstva „Šebovina“, a program „Kihinja moje mame“ je organizovala Turistička organizacija Užica.

Foto: Z.G.

 

- Ovde sam u prijateljskoj poseti Gvozdena Starčevića poznatog u Užicu kao Šebo i kao promoter programa „Kuhinja moje mame“. Gvozden ima moju punu podršku, jer sam i ja rođen na selu i cenim ljude koji su ostali na selu da ga razvijaju, jer bez jakog sela nema jake države – kaže Dejan.

On nije bio obavešten da ga čeka pravljenje pite, ali se nije dao iznenaditi.

- Pošto volim kuhinju i da spremam jela, tako da bilo čega se da se dohvatim da spremam od tradiconalnih jela iz našeg kraja, neće mi biti teško. Tu sam ekspert – dodao je Dejan, a onda se prihvatio kuvarske kape, kecelje i oklagije.

Foto: Z.G.

 

Dejan je rekao da je pre dolaska u „Šebovinu“ usput svratio u osnovnu školu u koju je išao na Čakovini i posetio đake i nastavnike.

- Ovom prilikom želeo bih da apelujem na gradonačelnicu i Ministarstvo prosvete da renorviraju školu da bi deca imala iste uslove kao deca u gradu – rekao je Dejan.

Rame uz rame sa Dobrinkom razvukao je testo za pitu, nauljio, sipao smesu od sira, kajmaka, mleka i jaja, a onda vešto savio u tepsiju u krug.

U drugom timu su bili gradonačelnica Jelena i Gvozden. I gradonačelnica se prihvatila oklagije razvila testo, pa su zajedno kalupom vadili vanilice, zatim ih sa domaćim džemom od šljiva spajali, pekli i na kraju uvaljali u prah šećer.

Foto: Z.G.

 

- Starčevići su od ovog mesta napravila pravi raj. Gvozden i njegova supruga Dragana su mladi obrazovani ljudi, koji su upravo izabrali selo kao mesto za razvoj svog posla. Ne samo da razvijaju turizam, oni su zajedno sa TO Užice napravili program „Kuhinja moje mame“, kao promocija tradicionalnih jela. To može da posluži kao primer i ostalim domaćinstvima u ovom kraju i u Srbiji – rekla je gradonačelnica i dodala da rukovodstvu grada ostaje da neguje naša sela razvijanjem komunalne i putne infrastrukture.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić rekla je rekla da ovaj program „Kuhinja moje mame“ obuhvata pravljenje emisija u seoskim domaćinstvima koja se bave ruralnim turizmom i da je ovo samo početak obeležavanja Svetskog dana turizma, koji je 27. septembra.

- Cilj ovog programa je promovisanje tradicionalne kuhinje i seoskih domaćinstava koja se bave turizmom – rekla je direktorka TO Užice.

Foto: Z.G.

 

Gvozedn Starčević, domaćin „Šebovine“, kaže da je ovo svoje domaćinstvo za turizam pripremao 14 godina.

- Roditelji su se vratili na selo, i ja i supruga, mada radim u Užicu. Supruga je bila službenica u banci i napustila je posao. Na svojoj dedovini sada imam 17 kategorisanih ležajeva u 5 objekata, „rusku banju“ – saunu i đakuzi, dečije igralište, otvoreni bazen, zasade malina, kupina, plastenike, svinje, kokoške i voćnjak.

Kućice su prenete iz više delova Zlatiborskog okruga, tri su stare od pre Prvog svetskog rata, a dve su iz pedesetih godina. Sve je u tradiciji srpskog naroda, pa i kuhinja koja je sa našeg imanja i od rođaka iz ovog kraja – rekao je Gvozden i dodao da je ovo domaćinstvo poćelo da radi 1. maja ove godine i da je do sada prošlo oko sto gostiju.

Majka Dobrinka kaže da gosti na meniju mogu očekivati šta požele od jela, pita i kolača. Supruga Dragana je glavna u održavanu domaćinstva, pomaže i u kuhinji, dočekuje goste. Iako ponekad ima pune ruke posla, ona je zadovoljna sa svim što su do sada uradili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set