• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

12.10.2021

14:15

NA OPLENAČKOJ BERBI IZABRANI NAJBOLJA RAKIJA I VINO! Posle ocenjivanja 179 uzoraka, pehari i Zlatni grozd završili su u njihovim rukama/FOTO/

TopPres

Vesti

NA OPLENAČKOJ BERBI IZABRANI NAJBOLJA RAKIJA I VINO! Posle ocenjivanja 179 uzoraka, pehari i Zlatni grozd završili su u njihovim rukama/FOTO/

Podeli vest

U okviru 58. Oplenačke berbe tradicionalno i ove godine održano je XII Međunarodno ocenjivanje vina i rakija. Pred stručnim žirijem koji je bio sastavljen od eminentnih stručnjaka našao se težak zadatak, da od 179 uzoraka izaberu najbolje

Ocenjivano je 42 uzorka vina, bela, roze i crvena kao i 137 uzoraka različitih voćnih rakija koje su na ocenjivanje stigle iz čitave Srbije.

„Ocenjivanje je dobro proteklo, stigli su jako kvalitetni uzorci i mogu reći da iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje za ovo ocenjivanje. Dodelili smo dosta medalja, pehari veliko zlato i oplenački grozd“, kazao je Saša Tomić sekretar Udruženja vinara i vinogradara opštine Topola.

Foto: TopPres

 

Veliko zlato dodeljeno je za rakiju od šljive iz Aranđelovca Bobana Mladenovića, rakiju od mušmule Peđe Filipović iz Topole, rakiju od grožđa i šljivovicu  Saše Marjanovića iz Donje Šatornje,  rakiju od grožđa i šljivovicu Slobodana Dimitrijevića,  za lozovaču destilerije Blagojević iz Aranđelovca. Rakija od grožđa Onufrija Vranića iz Kragujevca takođe je nagrađena velikim zlatom,  rakija od grožđa vinarije Mikić, šljivovica Vladimira Simića.

Za osvojeno veliko zlato u kategoriji rakije od šljive kao i šljivovica 2011, 2005, 2006, 2002. nagrađen je Tasić Stojan  iz Aranđelovca. Kamenko Damnjanović iz Lunjevice takođe je nagrađen za šljivovicu iz 2005. godine. Velikim zlatom nagrađene su i  rakija od šljive 2019, 2020. i zlatna medalja za šljivovicu Pjur Frut,  rakija od šljive i grožđa Nataša Pavlović, Ivan Živanović šljivovica 2019, rakija od šljive Slobodan Senić iz Rače, rakija od šljive Novaković Zoran iz Gornje Trnave, rakija od šljive Dragan Marković, šljivovica Nebojša Milisavljević, kupinovo vino Zoran Novaković.

Foto: TopPres

 

Dobitnici zlatni grozd za najbolje ocenjenu rakiju,  za šljivovicu 2008, destilerija Zavet,
šljivovica do četiri godine starosti Novaković Zoran, rakija od šljive preko 15 godina stara  Slobodan Senić, rakija od kupine Pjur Frut, lozovača 2018 destilerija Bajkal, rakija od jabuke Kamenko Damnjanović. U kategoriji vina, zlatni grozd odlazi za bela vina iz podruma Jokić za vino sovinjon, iz kategorije roze vina za podrum Jokić i za crvena vina merlo iz 2020 godine Onufriju Vraniću.

Foto: TopPres

 

Mlad vinar iz sela Lipovac Nemanja Petrović nagrađen je sa nekoliko zlatnih medalja. Prema njegovim rečima, ova priznanja su podstrek da se još više ulaže u vinarsku proizvodnju.

„Osvojio sam zlatnu medalju za šardone 2020, koja je ponovljena, jer je i za Svetog Trifuna nagrađen kao najbolje mlado vino, a sada je nagrađeno zlatom.  Još jedna medalja stigla je za crveno vino, zlatna medalja za vranac i merlo kupaža iz 2019. godine, u bariku je i priprema se za flaširanje. Imamo nekoliko medalja do sada, malaga je nagrađena prošle godine, sve to nam je vetar u leđa da konačno i registrujemo vinariju, da izađemo iz  okvira domaće proizvodnje i napokon budemo više prepoznatljivi“, rekao je Petrović za TopPres.

Nagrađen je i Novaković Zoran iz Gornje Trnave, za šljivovicu starosti do četiri godine, rakiju od šljive u kategoriji do 15 godina starosti i za kupinovo vino.

Foto: TopPres

 

„Kupinovo vino je zdravo i priprema se po posebnoj recepturi, mora da budu zdravi i lepi plodovi koji uz dodatak šećera odleže 40 dana, potom se istoči tečnost pa ponovo odleži da bi se tek nakon toga flaširalo. Naša šljivovica je uglavnom od starijih sorti šljiva koje su svakako specifične a samim tim i rakija od njih. Priznanja i pehari znače mnogo, to je dokaz da smo vredno i marljivo radili i da je naš uspeh i znanje nagrađeno“, kaže ovaj voćar.

Nagrade je pobednicima uručio prvi čovek opštine Topola. Kako je lokalna samouprava ove godine značajno povećala subvencije za poljoprivrednike iz budžeta opštine, očekivanja su da će im to biti podstrek da i dalje ulažu u svoju proizvodnju i da šire svoje zasade.

„Drago mi je što je za dva dana stiglo skoro 200 uzoraka, odličan odziv a komisija sačinjena od eminentnih stručnjaka. Iz godine u godinu kvalitet se uvećava ali i održava, tendencija je da se vinski turizam brzo razvija, tu su i destilerije, potencijali su veliki a mi kao lokalna samouprava ćemo to i podržati“, zaključio je Igor Petrović, predsednik opštine Topola.

Predsednik komisije za ocenjivanje rakija bio je profesor dr Ninoslav Nikićević dok je za ocenjivanje vina predsednik komisije bio  profesor dr Slobodan Jović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set