• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

11.12.2015

20:45

(VIDEO) IRAN OKRENUO LEĐA PUTINU: Američki mediji tvrde da se vojska Teherana povlači iz Sirije?!

Vesti

(VIDEO) IRAN OKRENUO LEĐA PUTINU: Američki mediji tvrde da se vojska Teherana povlači iz Sirije?!

Podeli vest

Iran je počeo da povlači svoje vojne snage iz Sirije, bar prema podacima koji stižu iz SAD-a – taj potez nagovestio je i američki predsednik Barak Obama

Amerikanci tvrde da se elitni odredi Iranske revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog navodno leži u činjenici da su Iranci pretrpeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Iranci su, prema američkim podacima, u tim borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Sa druge strane, teško je poverovati da se Iranci povlače zbog smrti par svojih vojnika, a mogući pravi razlog otkrio je izraelski ministar odbrane, Moše Jalon, koji je rekao da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku od tri meseca.

- Ali to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska Vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresovani- rekao je Jalon.

Odlazak Iranaca iz Sirije, ako je u toku, zasigurno je šokantan za Putina, a još više Asada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko delovanje protiv svih Asadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo da dovede do velikog preokreta na Bliskom istoku.

Ali, sada izgleda da od svega toga nema ništa – Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorija koja nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogromna.

Pre dva meseca „Vol Strit Žurnal“ je dobio informaciju da se čak 7.000 iranskih vojnika nalazi na teritoriji Sirije. Američki vojni zvaničnici nisu išli tako daleko s procenama, pa je general Džozef Danford potvrdio da se na Asadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske revolucionarne garde.

Samo 60 dana kasnije, broj iranskih vojnika je skoro pa zanemarljiv i američke procene govore da ih je danas najviše 700.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maganik

pre 8 godina

Ovo je tolika budalaština da ne mogu da vjerujem da neko ovo može da napiše. Doduše, USA mediji "nikada" ne lažu. Iranci prave bazu za udare po ISIL-u a Ameri pišu da odlaze. Nikada Iran neće propustiti ovu šansu da uz pomoć Rusije izbaci USA iz Iraka, Afganistana i Sirije. Rusi im dali s300 a ovi im zabadaju nož u leđa. Ko još u to vjeruje???

dragan

pre 8 godina

nije budalastina I sve je moguce.Iran je skoro potpisao sporazum sa SAD oko nuklearnog programa I dobio 150 milijardi dolara kao odstetu za visegodisnje sankcije I putnicki avion koji je greskom oboren od strane americke flote jos u vreme Busa starijeg.Ukinute su mu odredjene sankcije a ovih nedelja Francuzi I Italijani oblicu Iran u vezi ekonomske saradnje ,sa trece strane Iran je dobio S300 tehnologiju od Rusije I ocigledno da nece vise da se konfrontise pogotovo oko Asada koji zaista nema vise sanse da vlada Sirijom I pitanje je dali ce se Sirija,Irak I Libija odrzati kao drzave jer hoce iznutra svako svoj deo ko I mi u bivsoj Yu

janko saraku

pre 8 godina

Da kada amerikanci daju saopstenje. u to se veruje.

Dr za rock and roll

pre 8 godina

Kad mi izraelac i amerikanac pisu znam koliko je sati. Da ne prevodim dalje, deca ne moraju da se truju a stariji znaju sta mislim.

Mirko

pre 8 godina

Ne treba zaboraviti Jemen i Saudijsku Arabiju. Houti su juce osvojili deo teritorije SA a koliko se pise udaraju po njihovoj flotili. Jedno malo pleme Houti, hm. Toliko o tome, bolje nista vise ne reci. Kao sto rece kolega, Iran nece propustiti priliku....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija