• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2015

22:20

(VIDEO) MIR U SIRIJI NA POMOLU?! Svetske sile usvojile rezoluciju o prekidu vatre!

Vesti

(VIDEO) MIR U SIRIJI NA POMOLU?! Svetske sile usvojile rezoluciju o prekidu vatre!

Podeli vest

Pet stalnih članica SB UN su se dogovorile o nacrtu rezolucije koja poziva na prekid vatre i političko rešenje u Siriji, prenose svetske agencije, pozivajući se na diplomatske izvore

U nacrt rezolucije će takođe traži od UN da sazove formalne razgovore o prelaznoj vladi. Razgovori između režima i opozicije treba da počnu u januaru.

- Narod Sirije će odlučivati o budućnosti Sirije - stoji u nacrtu rezolucije.

Zvanično glasanje se očekuje u narednim satima, prenosi Raša tudej. Treba istaći da je ovo prvi put posle dugo vremena da su se pet stalnih članica usaglasile oko gorućeg pitanja u kojem se politički nalaze na suprotnim stranama.

Radi pronalaženja rešenja za mir u Siriji u Njujorku su se okupili ministri inostranih poslova iz 18 zemalja UN i Arapske lige. Grupa se sastajala već dva puta u Beču u poslednjih šest nedelja kako bi radila na pronalaženju rešenja.

RUSI I AMERI ZAJEDNO: Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o finansiranju teorrizma!

Pored UN i Arapske lige, grupa uključuje: Rusiju, SAD, EU, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Kinu, Egipau, Jordan, Iran, Irak, Italiju, Katar, Liban, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Tursku.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon sastanka da je bilo novih poziva za odlazak sirijskog predsednika Bašara Asada, ali pozicija njegove zemlje i većine u UN je ostala čvrsta.

- Potvrdili smo našu poziciju da - kao što je SB UN u više navrata i naglašavao - ne mogu postojati preduslovi u borbu protiv terorizma - rekao je Lavrov i dodao takvi pozivi nisu ušli u nacrt.

On je još jednom rekao da je na sirijskom narodu da odluči o budućnost svoje zemlje i njenom trenutnom lideru.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tasa

pre 8 godina

Mislim da cak ni mir ni slobodni izbori u Siriji nece vratiti izbeglice nazad u zemlju.

batabosque

pre 8 godina

Када год ситуација на терену не одговара Америма и осталим Турцима, потеже се за мировним преговорима. Онда долазе "неутрални" плави шлемови и настаје дан мрмота. Све већ виђено и до танчина проучено!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija