• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2017

20:48

(FOTO) SOROŠ RUŠI LUKAŠENKA: Belorusiji sprema ukrajinski scenario, za pad vlasti u Minsku platio 24,3 miliona!

Vesti

(FOTO) SOROŠ RUŠI LUKAŠENKA: Belorusiji sprema ukrajinski scenario, za pad vlasti u Minsku platio 24,3 miliona!

Podeli vest

Stejt department preko američkog USAID-a od 2015. dao čak 24,3 miliona dolara Soroševim i drugim nevladinim organizacijama u Belorusiji za rušenje vlasti u Minsku. Povremeni protesti traju od februara

Američki milijarder Džordž Soroš, poznat po rušenju režima i sprovođenju obojenih revolucija širom sveta, sada pokušava da svrgne predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Stejt department je preko američke državne Agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2015. dao čak 24,3 miliona dolara Soroševim i drugim nevladinim organizacijama u Belorusiji za rušenje vlasti u Minsku.

Pare za "demokratiju"

Kako ruski "Sputnjik" navodi, USAID je za 2017. izdvojio devet miliona dolara za "razvoj demokratije i ljudskih prava" u Belorusiji. Godinu ranije uplatio je 8,3 miliona, a 2015. oko sedam miliona dolara. Novac su dobile grupe povezane sa Soroševom fondacijom Otvoreno društvo.

- Američki USAID je sada u Belorusiji objavio tender za novi projekat "Društveno povezivanje". U sklopu projekta beloruski aktivisti će provesti tri nedelje na treninzima širom SAD, gde će razgovarati sa američkim ekspertima i aktivistima - objavio je "Sputnjik".

Reuters

Osim USAID-a, novac za "izgradnju demokratskog društva" u Belorusiji dao je i američki Nacionalni fond za demokratiju (NED). On je nevladinim organizacijama uplatio najmanje dva miliona dolara za razvoj civilnog društva i nezavisnih medija.

Kao rezultat toga u Minsku su pre mesec dana počele demonstracije. Opozicija i NVO na ulicu sporadično izvode ljude, koji nose transparente protiv Lukašenka, pominjući da će on završiti kao ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Dosad je najviše 2.000 osoba protestovalo, međutim za subotu su u Minsku najavljene najmasovnije demonstracije dosad.

- Malo pre početka protesta, u decembru, Stejt department je uplatio 520.000 dolara nevladinim organizacijama za obuku nezavisnih novinara. Oni su dosad verovatno obučeni da prate proteste na određen način - navodi "Sputnjik".

Reuters

Osim toga, strahuje se da će demonstracije u subotu biti nasilne. Beloruske snage bezbednosti privele su prošle nedelje desetine militanata za koje se sumnja da su bili plaćeni da izazovu nerede na protestima.

Krvavi protesti

S obzirom na sve to, analitičari ocenjuju da Soroš očigledno sprema ukrajinski scenario u Belorusiji.

- Vašington je za proteste u Ukrajini uplatio najmanje pet milijardi dolara. Soroš i ostaci bivše američke administracije očigledno i dalje pokušavaju da prošire svoju sferu uticaja u zemljama koje su interesantne obaveštajnim službama SAD - naveo je beloruski politički analitičar Vladimir Bičkov.

Sa njim je saglasan i ruski stručnjak Aleksandar Asafov, koji kaže da Lukašenko mora biti na oprezu.

- Postoji rizik da se u Minsku ponovi krvavi ukrajinski scenario i Lukašenko je valjda svestan toga. Obojene revolucije su već isproban scenario - kazao je Asafov.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boogeyman

pre 7 godina

Nema ovaj metuzalem više šta da traži po svetu. Ovaj njegov "partner u zločinu" i stariji sotonin sin je pre neki dan otego papke...njegovi mađari mu zabranili rad i proterali njegove NVO iz Mađarske... Amerikanci se digli protiv njega i traže da mu se oduzme američko državljanstvo i da se protera iz SAD-a... o Rusiji i da ne govorim... Poslednji trzaji očajnika... ropac!!!

Jova

pre 7 godina

Američka Demon-kratija sa Sorošem na čelu,će i dalje da čini zlo po Svijetu,iako su poraženi,Tramp bi se terbao da se ogradi od njihovih zli namera,i da kaže da neće intervenisati nigde gde Soroš zakuva zlo, Soroš je Bibliski nepismen čovek,on stiče krvav novac,i deli ga umno poremećenim osobama,i svi zajedno obezbeđuju sebi mesto u Paklu vječnoj vatri,sa svojom Demon-kratijom,koja propada,i to naglo a oni toga nisu svesni.Bogu se ne može nitko od ljudi na zemlji da se suprostavi,kako je zapisano u Bibliji tako će da bude.Naš Brat Lukašenko treba da uvede vanredno stanje u zemlji i očisti Sorošev šljam,ugasi Demon-kratiju,a dozvoli Anđeo-kratiju u svojoj zemlji.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija