• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.

28.04.2018

18:06

(VIDEO) AMERI ISKOPIRALI RUSKI JAK-141 DA NAPRAVE F-35: Lokid iskoristio projekat Konstruktorskog biroa Jakovljev!

Vesti

(VIDEO) AMERI ISKOPIRALI RUSKI JAK-141 DA NAPRAVE F-35: Lokid iskoristio projekat Konstruktorskog biroa Jakovljev!

Podeli vest

Porodica lovaca-bombardera pete generacije Lokid Martin F-35 lajtning II ima rusko poreklo i konture sovjetskog aviona Jak-141, navodi američki portal Task end purpos. 

Kako navodi portal, stvaranje novog stelt-aviona je omogućio Pad gvozdene zavese. Kako piše autor, kompanije Lokid i Konstruktorski biro Jakovljev su potpisali 1991. godine sporazum o saradnji koji je omogućio američkoj kompaniji da dobije informacije o avionu Jak-141, uključujući podatke sa testiranja, za koje su bile potrebne godine rada.

- To je bila kritično važna informacija koja je pomogla da se napravi motor - srce savremenog F-35 - navodi portal.

Upoređujući dva aviona, autor navodi da se F-35 ne može smatrati direktnim naslednikom modela Jak-141 - imaju različite aerodinamične profile i sisteme stabilizacije.

PUTIN NALOŽIO DA SE NAPRAVI NOVI ATLAS SVETA: Moskvi prekipelo da se nipodaštavaju RUSKI NAZIVI U KORIST ENGLESKIH!

- Međutim, skoro sigurno su podaci koji su dobijeni iz sovjetskog projekta aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem korišćeni za izradu jurišnog lovca F-35 lajtning II. Iz toga proizilazi da deo svog postojanja F-35 duguje programu naoružanja sovjetske epohe - piše autor.

(VIDEO) RUSI ONESPOSOBILI NAJBOLJI AVION SAD ZA ELEKTRONSKI RAT: Pentagon svakodnevno doživi neki šok u Siriji!

Jak-141, višenamenski palubni avion sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem namenjen je za zaštitu nosača aviona od avijacije protivnika, kao i za bombardovanje kopnenih i morskih ciljeva. Avion je konstruisan 70-ih godina, dok je prvi let izveden 1987. godine. Vojska ga nikad nije koristila.

F-35 lajtning II je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije sa umanjenom uočljivošću. Namenjen je za prevlast u vazdušnom prostoru, borbu protiv ciljeva na zemlji i moru, kao i za izvršavanje zadataka izviđanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dovla

pre 5 godina

F-22 I F-35 Rusi i Kinezi mogu samo da sanjaju.Da se ne lazemo....zna se ko je glavni a u Siriji se i videlo ko lupa zauske.

Dragan Dubonjac

pre 5 godina

Stvarno mi te je žao , ako iz ovog članka nisi uspeo da shvatiš da F-35 "lightning II" ima Ruske "gene" onda imas jedan vrlo težak deficit !

Marko

pre 5 godina

Dovla, lupis i ostanes ziv. Sta kazu Francuzi za Su-35: "To nije avion, to je NLO." E, sad, mozda ti bolje znas od njih.

Marko

pre 5 godina

Dovla, ako nisi znao F35 jos ne leti, ni ti ce ikad leteti, jel je propast od aviona i radi se o malverzacije oko celog projekta, a gde ti zivis na kojoj planeti nemas stida kad nam pricas o ".Da se ne lazemo....zna se ko je glavni a u Siriji se i videlo ko lupa zauske" Pa da nije bilo Rusa, danas bi Sirija postala Kalifat, a znamo mi vrlo dobro sta su Ameri raditi u Siriji zadnjih godina, vodili borbe prs u prsa sa teroristima protiv sirijske vojske, kao nekada kada su podrzavali svoja braca iz UCK. Svako ima pravo pa imati fobiju prema Rusima, ali da neko ima obraz da nam prica nebuloze, to je strasno.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija