• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs/Informer.rs

23.05.2018

10:09

(VIDEO) KATASTROFA NA HAVAJIMA: Lava iz vulkana krenula ka elektrani, nivo sumpordioksida se utrostručio!

Vesti

(VIDEO) KATASTROFA NA HAVAJIMA: Lava iz vulkana krenula ka elektrani, nivo sumpordioksida se utrostručio!

Podeli vest

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima opasno se približila geotermalnoj elektrani Puna, što dokazuji i snimci iz vazduha

Borba radnika te elektrane koja snabdeva oko 25 odsto domaćinstava na havajima proveli su dan i noć u pokušajima da užarenu masu odvrate od geotermalne elektrane i time spreče do sada neviđenu katastrofu, prenele su agencije.

Vulkan je aktivan već nedeljama, zasad bez ljudskih žrtava. Prošle nedelje je eksplozivna erupcija vulkana izbacivala pepeo 9.144 metra visoko u vazduh. 

Iako se od početka erupcije najavljivalo da će ih biti još, kao i da će vulkan biti aktivan mesecima, sad se pojavila i nova opasnost — lava teče u okean i pritom ispušta hlorovodoničnu kiselinu i vulkanske čestice stakla u vazduh.

Nivo sumpornog dioksida se utrostručio. Američka geološka služba upozorila je stanovnike da budu na oprezu.

- U bilo kom trenutku aktivnost vulkana može da postane još eksplozivnija i može da dođe do povećanja proizvodnje pepela i ’balističkih projektila‘ u blizini otvora vulkana - poručili su geolozi.

Kiluaea je u erupciji od 3. maja i za sve to vreme stručnjaci su upozoravali da će vulkan ući u najopasniju fazu - fazu eksplozija u kojima će u vazduh ispaliti "užarene kamene lopte". To se i obistinilo, uz guste oblake pepela koji je prekrio nebo toksičnim materijama.

Evakuisano je više od 2.000 ljudi, a uništeno više desetina objekata, puteva, zemljišta.

(VIDEO) DRAMA NA HAVAJIMA SE NE SMIRUJE: Vulkanska lava teče u okean, zdravlje stanovništva ozbiljno ugroženo!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija