• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2019

23:09

TRAMPA RUŠI CIA! Opoziv lidera Amerike započet zbog osobe koja treba da radi za njega

Vesti

TRAMPA RUŠI CIA! Opoziv lidera Amerike započet zbog osobe koja treba da radi za njega

Podeli vest

Obaveštajac, koji je podneo anonimnu prijavu protiv predsednika SAD, radi za CIA. Bio je raspoređen u Beloj kući, a nakon podnošenja prijave vratio se u sedište špijunske agencije

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) pokušava da sruši predsednika SAD Donalda Trampa. Neimenovani obaveštajac, koji je podneo anonimnu prijavu protiv Trampa, usled koje je pokrenut proces njegovog opoziva, radi u CIA i bio je raspoređen u Beloj kući!

Vodio sopstvenu istragu

List "Njujork tajms" otkrio je da je u pitanju muškarac, koji se nakon što je podneo prijavu 12. avgusta, vratio da radi u CIA. Agent je prijavio Trampa za zloupotrebu položaja zbog njegovog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji se dogodio 25. jula. U tom razgovoru je Tramp tražio od Zelenskog da istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena. Hanter je radio za jednu ukrajinsku energetsku firmu čije je rukovodstvo bilo pod istragom zbog korupcije, a ona je iz nepoznatog razloga obustavljena. Trampa je interesovalo da li je Džo Bajden lično stopirao tu istragu i da li je njegov sin umešan u korupciju.

 Šest špijuna

Šest visokih američkih zvaničnika prepričali su agentu detalje Trampovog razgovora sa Zelenskim

 

Agent CIA je zbog toga u prijavi naveo da Tramp želi da diskredituje svog protivkandidata na izborima 2020, kao i da u američki izborni proces planira da umeša stranu državu.

Do sada nije objašnjeno kako je obaveštajac saznao za razgovor, budući da ga nije lično čuo, ali je otkriveno da se prvo obratio šefici generalnog saveta CIA Kortni Simons Elvud. Ona je počela da istražuje da li je agentova sumnja u stvari osnovana.

U međuvremenu obaveštajac je na svoju ruku sproveo sopstvenu istragu. On je razgovarao sa najmanje šest visokih američkih zvaničnika, koji su mu prepričali detalje Trampovog razgovora sa Zelenskim. Rekli su mu i da je snimak tog razgovora prebačen na poseban kompjuterski sistem, koji se obično koristi za tajne akcije od značaja za nacionalnu bezbednost.

Tramp: Špijune i izdajnike smo nekad ubijali

Tramp je na jednom skupu s američkim diplomatama u Njujorku prošle nedelje ljude koji su agentu CIA dali poverljive informacije nazvao špijunima i izdajnicima. On je podsetio da je takvim osobama nekad bila zaprećena smrtna kazna.
- Voleo bih da znam ko je osoba koja je tom obaveštajcu dala informacije. Ta osoba je nešto najbliže špijunu. Znate šta smo radili sa takvim ljudima u stara vremena, kad smo bili pametni. Špijuniranje i izdaju smo tretirali malo drugačije nego sada - rekao je Tramp.

U međuvremenu je agent posumnjao da ga šefica Elvud ne shvata ozbiljno, pa je 12. avgusta predao anonimnu prijavu, kao uzbunjivač, generalnom inspektoru CIA Majklu Etkinsonu.

Ključne optužbe agenta CIA protiv predsednika Amerike

- Tramp koristi svoj položaj da traži od strane zemlje da se umeša u izborni proces u SAD 2020.
- centralna figura u tome je Trampov lični advokat Rudi Đulijani, koji se sastajao sa ukrajinskim zvaničnicima pre nego što je telefonski poziv obavljen
- državni javni tužilac Bil Bar je takođe umešan. Tramp je tražio od Zelenskog da se konsultuje sa Barom u vezi sa istragom poslova Hantera Bajdena
- u razgovoru sa Zelenskim Tramp je pokušao da ostvari ličnu korist
- advokati Bele kuće pokušali su da sakriju snimak razgovora, prebacivši ga na poseban kompjuterski sistem, koji se obično koristi za tajne akcije od značaja za nacionalnu bezbednost
- i drugi Trampovi razgovori sa stranim liderima prebacivani su na isti kompjuterski sitem

Tramp i njegovi saradnici u Beloj kući su, prema navodima "Njujork tajmsa", odmah saznali za tu prijavu, nakon čega su, navodno, upali u paniku.

Valjda razgovori Putina i Trampa neće izaći u javnost

Foto: Rojters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da se nada da transkripti razgovora ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa neće biti objavljeni u javnosti.
- Taj vid objavljivanja je neuobičajena praksa. Razgovori između šefova država po pravilu su poverljivi ili veoma poverljivi. To je standardno u čitavom svetu i obično se ta konverzacija ne objavljuje - rekao je Peskov.

- Svi su bili nervozni, bilo im je nelagodno i bili su zabrinuti. Tramp je preživeo mnoge kontroverzne optužbe i skandale, ali ovo je drugačije. Njegovi saradnici ne misle da će dosadašnja taktika obrušavanja na političke protivnike ovoga puta uspeti jer je pokrenuta procedura opoziva - naveo je izvor za "Njujork tajms".

Špijuni u Beloj kući

Bezbednosni stručnjaci, međutim, kažu da je ovaj slučaj presedan.

- Imamo agenta CIA koji radi protiv predsednika države. To je nečuveno. Dosad je CIA služila da štiti tajne države i predsednika SAD, a sada ti agenti rade suprotno. Ponašaju se kao da žele da unište Ameriku - komentarisao je neimenovani bivši obaveštajac CIA za američke medije.

On je dodao da je stvar veoma ozbiljna.

- Direktorku CIA Đinu Haspel postavio je Tramp. Ona ili nema kontrolu nad svojim agentima ili sa njima učestvuje u rušenju lidera države. I jedna i druga opcija je zabrinjavajuća. Dodatno, Bela kuća je očigledno prepuna ljudi koji rade o glavi predsedniku - kaže bivši agent CIA.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Tako to biva kada preuzmes neku organizaciju a ne počisti đubre prethodnika... kako u samoj Beloj kući, tako i u državi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija