• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

08.08.2018

10:20

VELIKO ISTRAŽIVANJE O (NE)ISPLATIVOSTI POZAJMICA! Evo u kojoj banci su KREDITI NAJJEFTINIJI, a koje nas banke DERU!

Zaštitnik potrošača

VELIKO ISTRAŽIVANJE O (NE)ISPLATIVOSTI POZAJMICA! Evo u kojoj banci su KREDITI NAJJEFTINIJI, a koje nas banke DERU!

Podeli vest

Pažljivim odabirom banke kod koje ćete se zadužiti u domaćoj valuti možete uštedeti i do 120.000 dinara. Razlika u kamatama se kreće i više od 10 odsto, što je posebno problematično na duži vremenski period

Dinarski krediti su sve povoljnija bankarska pozajmica. U prilog tome govori i činjenica da je od ukupnih kredita uzetih u 2017. godini čak 71 odsto njih u domaćoj valuti. S obzirom na to da su kamate sve povoljnije, nesumnjivo je da će se taj trend nastaviti. 

Fiksne kamatne stope obezbeđuju nedostatak rizika neizvesnosti u budućnosti

Međutim, ono što morate da znate jeste da se ti krediti od banke do banke znatno razlikuju i da postoje poprilične razlike u krajnjim troškovima takvih pozajmica. Redakcija Zaštitnika potrošača uporedila je dinarske keš kredite sa fiksnom kamatnom stopom i izračunala koliko će vas kod koje banke ti krediti i koštati. Računicu smo izveli na osnovu podataka, odnosno efektivne kamatne stope (EKS) koje su banke same dostavile Narodnoj banci Srbije. Objašnjenja radi, u EKS su uračunati svi troškovi, poput obrade kredita, administriranja i slično.

Ispostavilo se da je najnepovoljnije zadužiti se kod Unikredit banke, koja ima ubedljivo najveće kamatne stope.

AKO PUTUJETE U INOSTRANSTVO, OVO MORATE DA ZNATE! 5 saveta za korišćenje platne kartice tako DA VAS POSLE NE ZABOLI GLAVA!

Iako ta razlika, kada je podelimo na broj meseci koliko otplaćujemo kredit, izgleda simbolično, krajnja računica govori da te razlike ne bismo trebali da zanemarimo. A što je period otplate duži, i razlike su veće.

Na primeru kredita od 100.000 dinara na rok otplate od 12 meseci razlike među bankama se kreću i do 9.000 dinara. Na primer Unikredit banci ćete vratiti 113.163 dinara, dok ćete u NLB-u isplatiti 104.219 dinara. Kod većine banaka kamatna stopa je od 11 do 13 odsto, ali dobro pogledajte jer ima i ekstremnijih razlika.

Informer

Ako je kredit dugoročniji i suma veća, i razlike su znatnije. Na primeru pozajmice od 300.000 dinara sa rokom od 36 meseci ponovo ćete najgore proći u Unikredit banci, kojoj ćete na kraju vratiti 102.000 dinara više od pozajmljene sume, dok će vas isti takav kredit na primer u Komercijalnoj banci koštati oko 40.000 dinara manje. Kod većine banaka kamatne stope se kreću od 12 do 15 odsto u ovim slučajevima.

Ukoliko odlučite da pozajmite od banke 400.000 dinara i da ih otplaćujete pet godina, to će vas opet najviše koštati u Unikreditu. Vratićete im 131.000 dinara više od pozajmljene sume, dok ćete na primer u Intezi, koja ima osrednju kamatu, proći čak 80.000 dinara jeftinije. Ako to uporedimo sa Halk bankom, razlika je čak 120.000 dinara.

EVO GDE I KAKO ZAMENITI OŠTEĆENE NOVČANICE: Za pocepanih 100 evra, BANKA UZIMA ČAK 5 EVRA!

Kod kredita od 600.000 dinara sa rokom otplate od 84 meseca, razlika između najjeftinijeg i najskupljeg je čak 100.000 dinara. (pogledajte tabele)

Ono što smo mogli da primetimo jeste da, kako raste suma i period otplate, tako je sve manje banaka koje u ponudi imaju kredite sa fiksnom kamatnom stopom, već nude one sa promenljivom.

Dušan Uzelac, direktor portala "Kamatica", kaže da su varijabilne kamate rizične, jer se ne može duže od par meseci unapred predvideti kako će se menjati kamatne stope, odnosno koliko će rata za kredit rasti.

- Fiksne kamatne stope obezbeđuju nedostatak tog rizika neizvesnosti u budućnosti.

KO ODE U "CRVENO" U BANCI, KAMATA I DO 70%! Zaduživanje preko dozvoljenog minusa postaje FINANSIJSKA ROBIJA!

Prema njegovom mišljenju, fiksna kamatna stopa je za klijente povoljnija od varijabilne jer obezbeđuje klijentima sigurnost tokom celog toka otplate.

Nasuprot tome, poslovanje vezano za varijabilnu kamatnu stopu za banke je uvek bolje nego fiksno, jer to smanjuje njihov rizik poslovanja.

I direktor Udruženja bankarskih klijenta "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da ponudom klijentima da pređu s fiksne na varijabilnu kamatnu stopu banka želi da zaštiti svoju zaradu, tako što bi rizik prebacila na klijenta.

GREŠKE KOJE NE TREBA PRAVITI PRILIKOM UZIMANJA KREDITA

Informer

Stručnjaci finansijskog portala "Kamatica" upozoravaju na greške koje ne treba praviti prilikom uzimanja kredita. Kredit je finansijski proizvod koji sa sobom donosi i odgovornost. Nemojte uzimati više nego što vam je zaista potrebno. Što kraći period otplate možda u prvom trenutku ne zvuči pametno, ali će vam se i te kako isplatiti. Vodite računa o svim stavkama iz ugovora i nemojte se libiti da pitate službenika da vam razjasni delove koji vam nisu jasni.

1. Za šta uzimam kredit?Nemojte nasedati na primamljive ponude, niti olako uzimati kredit da biste finansirali trenutne želje. To je prva greška. Kreditom ne treba da budu finansirane vaše želje nego potrebe. Potrebe koje će vam, ako pogledate dugoročnu analizu svojih finansija, ostvariti neku uštedu u narednom periodu. Banke imaju različite tipove kredita: auto, potrošački, keš krediti i sl. Shodno tome ne morate da tražite kredit koji je namenjen za taj proizvod jer namenski kredit, iako bi trebalo da bude najpovoljniji, ne znači da je uvek takav.

2. Kredit u prvoj banciVelika greška. Nemojte da budete lenji. Kada već planirate da se zadužite, nemojte da vas lenjost natera da platite nešto skuplje nego što ste mogli. Kada tražite najpovoljniji kredit, nećete ga naći u prvoj banci u koju uđete. Obiđite što više banaka i uporedite kamate i druge troškove po kreditu i nađite najbolju. Napravite analizu vaših finansija i uslova koje vam banke nude - tako ćete lakše pronaći ponudu koja je za vas prihvatljiva.

3. Stvarna vrednost kreditaBitno je da znate koji kredit uzimate. Ukoliko uzimate kredit u inostranoj valuti, budite svesni da ćete morati da platite minim 10% više od iznosa kredita zbog promene kursa. Period otplate: ako je period kraći, rata će vam biti znatno veća, ali ćete zato banci vratiti mnogo manje nego da taj kredit otplaćujete duži vremenski period. I naravno - kamata. Jedna od najbitnijih stvari pomoću koje upoređujete kredite koji su vam ponuđeni. Pojedine banke imaju specijalne ponude za klijente koji rade u određenim institucijama. Možda vaša firma ima posebne uslove o saradnji sa nekom od banaka, raspitajte se, jer ovakve saradnje obično znače da su i kamate na kredite za radnike tih firmi znatno niže nego za ostale korisnike finansijskih usluga.

4. Osmeh službenikaBankarski službenici su uglavnom nasmejani. Ponekad su toliko fini da uopšte ne obraćamo pažnju na ono što nam pričaju. Lako nas nagovore na dodatne proizvode koje u tom trenutku nismo planirali da uzmemo. Tako da pored kredita po koji smo došli često dobijemo i kreditne kartice, dodatne račune na naše ime. Ne treba nasedati na to. Oni su prodavci i njima je u interesu da nam prodaju uvek nešto više, a da li je nama to potrebno? Pre nego što potpišete ugovor sa bankom i uzmete dodatne proizvode, dobro razmislite da li će to uticati na vaše finansije i da li je to za vas isplativo.

PRIMERI KOJE TREBA DA PROUČITE PRE ODLASKA U BANKU:







Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tomislav Gordic

pre 5 godina

moje ime je Tomislav Gordić. Moja mi je majka rekla da ona ide putem interneta i došla je do publikacije Guaranty Trust Loan, koja kaže da je njezina kreditna kuća odobrila zajam široj javnosti uz vrlo nisku kamatnu stopu od 2%. Dakle, kontaktirala sam tvrtku putem e-pošte: anamichaelguarantytrustloans@gmail.com koja je u publikaciji koju je vidjela moja majka i podnijela zahtjev za kredit od 8.000 eura za razdoblje od 2 godine. Tvrtka mi je odgovorila i poslala mi sve uvjete i odredbe njezine tvrtke koju sam pročitao i prihvatio sam uvjete. Nakon što sam odobrio moj zahtjev za kredit, primio sam obavijest od moje banke da je moj bankovni račun za koji sam izjavio udarac dobio iznos od 8.000 eura. Dovršio sam otplatu zajma 18. prosinca 2017., a ja sam odlučio zatražiti da za početak vlastitog poslovanja zatražim iznos od 32.000 eura, koji sam također primio na svom bankovnom računu nakon istih postupaka. Odlučio sam uključiti i svoje bankovne podatke kako bi svi znali da je to istina i vrlo stvarna. U nastavku su detalji o mojim bankama: Naziv banke: PBZ Slavonski Brod Naziv računa: Tomislav Gordic Broj računa: HR6723400093202740084 IBAN HR6723400093202740084 Dakle, želim iskoristiti ovu priliku da kažem svima koji traže privatni zajmodavac na internetu koji je pouzdan za kontakt Guaranty Trust Loan putem e-pošte: anamichaelguarantytrustloans@gmail.com Možete me kontaktirati i ako vam je potrebna pomoć ili želite postaviti pitanja o tome kako sam dobio kredit. Evo moje e-pošte: [gordictomislav@gmail.com]

Andrea Antonio

pre 5 godina

Dobar dan svima, trebate li hitan kredit? cijenimo i posvetio sveobuhvatnu uslugu financiranja zajmova koja osigurava financiranje koje koristi od potpore Sjedinjenih Država i njegovog financijskog teritorija u okviru jamstvenog instrumenta za zajmove prema Uredbi, a informacije se primjenjuju sa sljedećim detaljima u nastavku, KONTAKT INFO: * infoclfunding@gmail.com * andreaprivatesector@gmail.com Web-lokacija: http://clfunding.org/home/ Tel: +393512521013 NAPOMENA: Odgovarajte brzim odgovorom na sljedeće pojedinosti Obzir.

Marcco

pre 5 godina

Koliko neko mora da bude lud da uzima kredite sa ovakvim kamatama? Obično se dobije odgovor "Ljudi nemaju, treba im"... nemaju pa zato se što kupe plaćaju 10-20-% više! Logično! Sa tom logikom, nikada ništa neće imati osim dugova.

barristeranold

pre 1 godinu

sky experance Nudimo gotovinske zajmove od 5000 € do 50 000 €, kredit za projekte 50 000 € do 300.000 € po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu ili tvrtku kojoj je potrebna zajam. novac za zadovoljenje nekih svojih potreba. E-MAIL contact@skyexperienceloan.com ili web mjesto, https://skyexperienceloan.com

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17