• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

11.09.2018

08:40

PODIVLJALE KAMATE NA DOZVOLJENI MINUS! Banke zarađuju i do 44%, OVU POZAJMICU KORISTITE SAMO U HITNIM SLUČAJEVIMA!

Zaštitnik potrošača

PODIVLJALE KAMATE NA DOZVOLJENI MINUS! Banke zarađuju i do 44%, OVU POZAJMICU KORISTITE SAMO U HITNIM SLUČAJEVIMA!

Podeli vest

U odnosu na pre dve godine kamate na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu skočile su i do 10 procenata. Na godišnjem nivou kamata se kreće i do 44 odsto

Kamate na dozvoljeni minus, omiljenu bankarsku pozajmicu kod Srba, za dve godine skočile su i do 10 procenata. Kada smo uporedili podatke o kamatama na dozvoljeno prekoračenje od septembra 2016. godine do danas, razlike su poprilične, i to naravno na štetu klijenata. Tako su u nekim bankama (pogledaj tabelu) dostigle i neverovatnih 44 odsto, a u većini banka kamata se kreće oko 30 procenata.

Kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava se na dnevnom nivou i u interesu vam je da ga što kraće koristiteDušan Uzelac, Kamatica

Nesumnjivo, banke su iskoristile činjenicu da je dozvoljeni minus, prema statistici, jedan od najčešćih zaduživanja građana u Srbiji. Naime, svaki drugi zaposleni građanin Srbije ga koristi. Ono što je posebno problematično jeste da, osim što ga ljudi olako uzimaju, još ga lakše troše, ne mareći za ove enormne kamate koje prevazilaze sve moguće vrste kredita. Ovaj vid zaduživanja je od klasičnog keš kredita skuplji čak i do četiri puta.

VELIKO ISTRAŽIVANJE O (NE)ISPLATIVOSTI POZAJMICA! Evo u kojoj banci su KREDITI NAJJEFTINIJI, a koje nas banke DERU!

Ukoliko ste odlučili da potrošite jednu platu unapred i da 50.000 dinara (prosečna neto zarada) budete u dozvoljenom minusu, visinu kamate određuje tarifnik vaše banke. Isti bankarski proizvod jedni će plaćati 22.000 dinara na godišnjem nivou, dok opet drugi plaćaju 12.000 dinara kamate.

U plusu na dan

Prema regulativi Narodne banke Srbije, dozvoljeni minus se odobrava u vremenskom periodu od maksimalno 12 meseci. Nakon isteka odobrenog minusa u tom vremenskom periodu, klijent banke je dužan da obezbedi pozitivan saldo na računu bar jedan dan, kako bi ostvario pravo na obnovu ovog vida kreditiranja u istom vremenskom periodu.

Dušan Uzelac direktor portala Kamatica savetuje da se građani detaljno raspitaju u banci o efektivnoj kamatnoj stopi na korišćenje minusa po tekućem računu.

- Ne ustručavajte se da promenite banku ukoliko je efektivna kamatna stopa za korišćenje minusa niža u drugim bankama. Imajte u vidu da se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou i da vam je u interesu da što kraće koristite minus. Svaki svoj prihod koristite za njegovo pokrivanje, jer ćete značajno smanjiti troškove kamate - kaže Uzelac i dodaje:

RAZOTKRIVAMO REKLAMNE TRIKOVE Unikredita i Kredi agrikola! Povoljne kamatne stope su ČISTA NAVLAKUŠA!

- Trudite se da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa. Vrlo lako se može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćenu pozajmicu. Tada ulazite u nedozvoljeni minus.

SKRIVENE ZAMKE KREDITA U SOSIJETE ŽENERAL BANCI! Klijente osiguravaju NA SILU I TO DEBELO NAPLAĆUJU!

Komentarišući veliki raspon kamata za dozvoljeni minus u našim bankama, Uzelac dodaje:

- Samim tim tržište nudi izbor, a na nama je da to prepoznamo i da ne plaćamo skuplje ono što možemo da dobijemo jeftinije.

Shutterstock





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija