• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

12.11.2018

13:58

ZAMKA ZA NAIVNE! Štednja u Prokreditu može samo da vas ODVEDE U MINUS

Zaštitnik potrošača

ZAMKA ZA NAIVNE! Štednja u Prokreditu može samo da vas ODVEDE U MINUS

Podeli vest

Primamljiva kamata od 1,3 odsto koju banka promoviše u toku meseca štednje namenjena je samo onima koji oroče više od 30.000 evra na 25 meseci. Ukoliko im poverite 5.000 evra na godinu dana, bićete u minusu pet evra, jer je održavanje obaveznog računa 450 dinara mesečno

Specijalna akcija u mesecu štednje koju promoviše Prokredit banka deluje i te kako primamljivo sa godišnjom kamatom na štednju u evrima od 1,3 odsto. Međutim, da nije sve tako idealno shvatićete tek ako se dobro raspitate o uslovima ove "specijalne akcije". Ovu kamatu dobićete samo ako oročite 30.000 evra i više, i to na period od 25 meseci. 

Klijenti u zabludi

Od dobrog i poštenog bankara očekuje se da svoje klijente obavesti o svim uslovima svoje ponude, a ne da ih dovodi u zabludu
Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu

Ukoliko ne raspolažete sumom za koju možete da pazarite jednosoban stan, uslovi su znatno lošiji, baš kao i u situaciji ukoliko položite novac na period kraći od pomenutih 25 meseci. U tim slučajevima kamata je zapravo 1,1 odsto, a kada se odbije porez, krajnja dobit je tek 0,8 procenata. Čak i ako uspete da pročitate sitna slova u reklami, ove podatke nećete saznati sve dok se ne raspitate u banci. I kao krajnja poslastica u ovoj zamci je to što je minimalni iznos koji možete da oročite tričavih 5.000 evra.

Uz sve to, uslov štednje u ovoj banci je otvaranje "total računa", čije je mesečno održavanje čak 450 dinara, što je 5.400 dinara na godišnjem nivou (oko 45 evra). Ukoliko se odlučite da oročite 5.000 evra na period od 12 meseci, na kamati ste zaradili 40 evra (0,8 odsto kamata sa odbijenim porezom). Dakle, bićete u minusu pet evra zahvaljujući održavanju "total računa".

GRANICA S BAHATLUCIMA BANAKA MORA DA POSTOJI! Kad kažete doviđenja, STVARNO URADITE TO, savetuju stručnjaci!

Štednja u ovoj banci je problematična i mimo ove specijalne ponude. Reč je o takozvanoj flex štednji, gde računica izgleda ovako:

Podneta tužba

Udruženje "Efektiva" je protiv Prokredit banke podnelo tužbu zbog obmanjujućeg oglašavanja. Ova banka je u reklamnoj kampanji tvrdila da je flex štednja sa kamatom od 1 odsto štednja broj 1 u Srbiji, iako su u tom trenutku bar dve banke imale veću kamatu na štednju - 1,25 procenata i više.
Protiv Prokredit banke vodi se i niz sudskih procesa jer je naplaćivala nezakonitu zateznu kamatu. Ta banka je naplaćivala penale 0,5 odsto dnevno. Zbog toga je podneta krivična prijava za zelenašenje. Banka je izgubila nekoliko sporova zbog toga.

- Na 1.000 evra godišnja neto kamata je 6,8 evra (kada se odbije porez), a vi ćete za održavanje računa koji je uslov za štednju dati za 12 meseci čak 5.400 dinara, što je oko 46 evra. Dakle, u ovom slučaju u minusu ste 39,2 evra. Sa oročenih 5.000 evra minus je oko 12 evra, dok ste na nuli tek ako ste u mogućnosti da u banku stavite 7.000 evra.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da su kamatne stope u Evropi na istorijskom minimumu i da se naše banke prilagođavaju i na svaki način traže način da dođu do zarade, pa se služe veoma lošom poslovnom praksom.

- Ova ponuda Prokredit banke je pravi primer nefer poslovanja i lošeg i neprofesionalnog ponašanja prema klijentima. U jednoj pravoj tržišnoj privredi očekuje se da građani budu obavešteni detaljno i o pozitivnim i o negativnim merama konkretne ponude koje nudi jedna banka - kaže Savić.

Foto: Informer ZP

On dodaje da u ovom primeru može lako da se dogodi da bude "veća dara nego mera", pa da građani dobro pročitaju sve uslove i da nikako svoj novac ne ostavljaju na štednji bez prethodnog dobrog razmišljanja.

- Od dobrog i poštenog bankara očekuje se da svoje klijente obavesti o svim uslovima svoje ponude, a ne da ih dovodi u zabludu! Onda je na građanima da procene da li im se isplati takva štednja ili ne i da sam odgovara za svoje postupke - objašnjava on.

Presuda: Prokredit nezakonito naplaćivao troškove kredita

Prokredit banka pre nekoliko dana izgubila je spor pred Privrednim sudom u Beogradu. Prema presudi ova banka je nezakonito naplatila dva odsto proviziju za obradu kredita preduzetniku iz Kaluđerice.
- Obavezuje se Prokredit banka da tužiocu isplati 11.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom i troškove parničnog postupka u iznosu od 28.620 dinara - glasi presuda.
U obrazloženju presude, između ostalog, piše da se banka neosnovano obogatila na ime troškova obrade kredita od dva odsto, kao i da izuzev kamate nema prava da naplaćuje dodatne troškove. Takođe, piše da je naplaćivanje provizije nezakonito, kao i da klijentu banka nikada nije prezentovala strukturu troškova obrade kredita.
Reč je o kreditu koji je klijent podigao pre 10 godina.

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ceda

pre 5 godina

Banke su (posle IZVRSITELJA) naj veće zlo u drzavi Srbiji. Nije mi jasna ova vlast, zasto dozvoljava da se narod toliko pljačka, da mu bukvalno gule kožu IZVRSITELJI i BANKE. Moze li neko stati na put toj bahatosti, prevarama i neljudskim i prevarantskim radnjama? Postoje lu neke kazne i za njih ili samo za jadan i bedan narod? Ne treba niko da se čudi odakle u zadnje vreme toliko SAMOUBISTAVA? Drzavo, zapitaj se i preduzmi nesto.....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17