• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

19.11.2019

08:16

NEVIĐENI SKANDAL! U srpskim prodavnicama bombonjere "made in Kosovo", a kada se otvore SLEDI VELIKI ŠOK!

Zaštitnik potrošača

NEVIĐENI SKANDAL! U srpskim prodavnicama bombonjere "made in Kosovo", a kada se otvore SLEDI VELIKI ŠOK!

Podeli vest

Nadležni organi, analitičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i istakli da on pod hitno mora da bude zabranjen
Neshvatljivo

Neshvatljivo je kako smo dozvolili da se takav proizvod uopšte uveze, a kamoli da bude u velikom broju prodavnica
Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu javnu politiku

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Ministarstva trgovine. Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji. Nadležni organi, analitičari i predstavnici Udruženja potrošača u razgovoru za Zaštitnik potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i istakli da on pod hitno mora da bude zabranjen i sklonjen sa rafova, piše Zaštitnik potrošača.

KURTI U TIRANI PRAVI 'VELIKU ALBANIJU'! Nova strašna šiptarska provokacija!

Ova skandalozna informacija do naših novinara je došla zbog žalbi nemalog broja rezigniranih čitalaca. Jedan od njih, Nenad Simonović rekao nam je da je bio u potpunosti šokiran kada je shvatio šta je zapravo kupio.

Sijalice, kafa i prelivi za kolače sa Kosova

Ovo nije prvi slučaj da se u prodavnicama u Srbiji nalaze proizvodi na kojima piše "uvoz sa Kosova". Zaštitnik potrošača je već pisao o tome kako se u pojedinim trgovinskim lancima prodaju sijalice i preliv za Trileće kolač iz Prizrena i instant kafa iz Peći i to sve sa oznakama i fiktivnom zastavom ove samoproklamovane države. Na naše pisanje, i ovo očigledno kršenje Zakona, reagovala je i inspekcija Ministarstva trgovine.

- U prodavnici sam naišao na bombonjeru "Kamila", koja naoko izuzetno lepo izgleda i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u prodavnici usred Srbije stoji da je zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio pošto je za nas Kosovo-Srbija. Pogotovo što oni drže 100 odsto takse na našu robu i gotovo da su iskorenili. Ali opet, kada sam već platio, odlučio sam da otvorim bombonjeru i vidim šta se to proizvodi u našoj južnoj pokrajini i tada je usledio novi i još veći šok. Čokoladne bombone su poređane tako da prikazuju mapu "velike Albanije". Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo, ali kada malo iskrenete glavu ulevo, jasno se i lepo vidi. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da to još uvek stoji na rafovima u prodavnicama - rekao je Simonović.

Foto: Zaštitnikpotrošača.rs

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je za Zaštitnik potrošača da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

- Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. Stoga ne bismo smeli da viđamo proizvode kojima na deklaraciji piše da su "uvezeni iz države Kosovo" jer je to deo naše teritorije i nije međunarodno priznata zemlja.

Sve ovo mi je dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to, te čokoladne bombone imaju oblik "velike Albanije", što je direktna provokacija za svakog našeg građanina. U potpunosti mi je neshvatljivo kako smo dozvolili da se takav proizvod uopšte uveze, a kamoli da bude u velikom broju prodavnica. Smatram da nadležni organi moraju što pre da reaguju i da povuku iz prodavnica i zabrane uvoz te bombonjere. Ovakve stvari ne smeju da nam se događaju - jasan je Zubenica.

FAJNENŠENEL TAJMS DIŽE UZBUNU NA ZAPADU ZBOG SRBA, MAKEDONACA I GRKA - Velika Albanija velika opasnost na Balkanu, MOŽE LI SE ZAUSTAVITI!

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) naglašavaju da je ovakav način deklarisanja proizvoda mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

Podlo

Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da to još uvek stoji na rafovima u prodavnicama
Nenad Simonović, potrošač

- Ukoliko se jasno vidi da nijedna stavka sa proizvoda ne odgovara preporukama resornog ministarstva, onda je i jasno da su ti proizvodi nezakonitim putem dospeli u radnje. Smatramo da nadležni organi treba mnogo rigoroznije da kontrolišu ovakav uvoz i stanu na put tim prevarenim distributerima. Ovo je posao za tržišnu inspekciju, ali i carinu. Dok se stvari ne dovedu u redu, naš savet potrošačima je da ne kupuju proizvode na kojim je istaknuto da je uvoz "sa Kosova". Pogotovo u ovom slučaju gde na sve to, kao šlag na tortu imamo i veliku političku provokaciju, što u oblasti trgovine ne bi smelo da postoji - napominju u NOPS-u.

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način. U Ministarstvu trgovine kažu za Zaštitnik potrošača da su oni jasno izdali preporuku kako se vrši transport i uvoz sa autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i kako mora da izgleda deklaracija proizvoda.

- Predstavnici Sektora za normativne, upravne i poslove evropskih integracija i Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije zauzeli stav da na deklaraciji koja se zatekne na robi u maloprodaji na tržištu Srbije, a koja je poreklom sa AP Kosova i Metohije, u delu koji se odnosi na zemlju proizvodnje, odnosno uvoza treba da stoji: Kosovo* (sa fusnotom koja upućuje na Rezoluciju UN 1244), Kosovo/1244 RS, Kosovo, Srbija, Kosovo/Srbija ili UNMIK/Kosovo. Posebno napominjem da sve navedeno može biti istaknuto i na latiničnom pismu - objasnio je Jovan Stojić, pomoćnik ministra trgovine.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

A šta radi tržišna inspekcija? Kada ulete malom privatniku sa radnjicom od četiri kvadrata, prevrnu je naopačke ne bi li našli nešto što bi moglo da uđe u zapisnik "a i ne mora", kako vole da naglase. A ovo ne primete!

MilosObilic1389

pre 4 godine

Неко из министарства МОРА дати оставку још вечерас...Министарство трговине тражи "метлу" хитно!

Vlajko

pre 4 godine

Oa sta je tu cudno kada nase radnje maznu lepu proviziju marzu njih to ne zanima Sto mediji ne pisu koji su proizvodi sa Kosova tako ih niko nebi kupio ja sad treba da zevam u milion proizvoda da vidim odakle su Prosto uvedite takse i kraj

Zoks

pre 4 godine

Oduvek smo bili inteligentan narod, zato smo tu gde smo!!!

milica

pre 4 godine

Pronaci pod hitno krivca,i kazniti ga ostro,sramota bruka:((

Ana

pre 4 godine

To je skandalozno i govori o tome da u Srbiji je velika nemarnosti ljudi iz raznih mistarstva i agencija koji ne rade svoj posao.A ka pogledamo ko su i adakle su ihlebljeni u Srbiji ne treba se guditi.Najvise ih je iz Crne Gore?

Ema

pre 4 godine

Mi od njih uvozimo ko znq sta sve a oni nama ,100%taxr. Ja ne bih smela to da joj se m ko zna sta su tu ubrizgali. E glupw li Srbije.majko mila

Ja

pre 4 godine

Oni su prodali te bombone NASI SU KUPILI. Ja bih zakonski gonio osobu koja je dala dozvolu da se one uvezu, a proizvodjaca ne bih dirao, neka ga tamo na kosovu. Moram i da im cestitam jer su nas lepo zeznuli i nabili nam srednji prst u lice, sada da smo pametni pa da mi njih zeznemo na slican nacin...

Kaydzon

pre 4 godine

Katastrofa!!!! I ne samo skloniti sa rafova, nego vlasnike prodavnica kazniti tako da zaborave zašto su se i gde rodili...

Rajko

pre 4 godine

U zatvor onaj ko je uvezao sa onim ko je prodaje.Pa stvarno je dosta.Da li mi imamo mozga.Siguran sam da se znalo o ovoj podvali ali da je cena bila niska i to je bilo dovoljno da se uđe u ovaj posao.

goran

pre 4 godine

hahahaha,pa kodnas je sve moguce kaka smo mi drzava

eyg

pre 4 godine

Izmisljena vest, gde se ovde vidi Kosovo??? Od oblika u kome stoje bombone? Ja vidim pola prazne ambalaze, al ajde, to je valjda svest danasnjih ,,medija", u svemu vide zaveru i Kosovo.....

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17