• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

27.02.2020

16:10

(TABELA) POGLEDAJTE KOLIKO MASTI, ŠEĆERA I KALORIJA IMA KOJA ČOKOLADA! Galeb, Milka, belgijska crna... Evo detaljnog spiska!

Zaštitnik potrošača

(TABELA) POGLEDAJTE KOLIKO MASTI, ŠEĆERA I KALORIJA IMA KOJA ČOKOLADA! Galeb, Milka, belgijska crna... Evo detaljnog spiska!

Podeli vest

Mnogi kupci žive u zabludi da se neće ugojiti ukoliko braon poslasticu zamene tamnijom. Čitajte i upoređujte podatke iz nutritivne tablice, savetuju stručnjaci

Svi koji veruju da se neće ugojiti ukoliko mlečnu čokoladu zamene bilo kojom crnom prevarili su se. Uporednom analizom nutritivnih tablica crnih i mlečnih tabli istog proizvođača ispostavilo se da u većini slučajeva tamne kockice imaju više masti i kalorija, a u nekim slučajevima i šećera, nego one svetlije, piše Zaštitnik potrošača.

 

 

Na tržištu ima raznih crnih čokolada, zato je najbolje čitati deklaraciju i konzumirati je u manjoj količini, na primer 20 grama je idealno Jovana Srejić, nutricionista

Tako, na primer, crna "belgijska čokolada" na 100 grama ima 528 kalorija, 31,8 grama masti i 48,8 grama šećera, dok mlečna čokolada istog proizvođača ima 522 kalorije, 28,4 grama masti i 56,5 grama šećera.

Kada smo uporedili "Galebove" čokolade, jedina prednost crne čokolade je što ima nešto manje šećera od mlečne, dok je nivo masti i kalorija i dalje veći kod tamnih kockica. (pogledajte grafiku)

 

 

Male razlike

Prema rečima stručnjaka uticajnog nemačkog magazina posvećenog zdravlju, glavni razlog za dobru reputaciju crne čokolade jeste to što u svome sastavu ima više polifenola od mlečne. Oni imaju protivupalno delovanje na organizam. Ali da biste ih uneli, ne morate da jedete crnu čokoladu, naglašavaju oni.

 

 

- Održavanjem uravnotežene ishrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno polifenola. Nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno je dobra umerena konzumacija čokolade, ali nije dobro ako je jedete često i u većim količinama - kažu nemački stručnjaci.

Sa njima se slaže i domaća stručna javnost. Nutricionista Jovana Srejić ističe da je bitno porediti nutritivne vrednosti i da je najbitnija, umerena i ne prečesta konzumacija čokolade, čak i crne.

- Kako se povećava procenat kakaoa, povećava se i sadržaj ukupnih i zasićenih masnoća, dok se sadržaj ugljenih hidrata i šećera smanjuje. Zato je crna čokolada bolja za kontrolu nivoa šećera, odnosno manje podiže šećer u krvi.

 

 

Ali danas na tržištu ima raznih crnih čokolada, zato je najbolje čitati deklaraciju i konzumirati je u manjoj količini, na primer 20 grama je idealno. Mada, moj savet je da pravu crnu čokoladu dodajete čija pudingu, ovsenoj kaši ili proteinskom šejku - kaže Srejićeva.

Ne verujte natpisima

U Pokretu za zaštitu potrošača Srbije savetuju sladokusce da dobro čitaju deklaraciju i sastav proizvoda, a ne da posežu za nazivom.

- Kao prvo, ovo je primer obmane potrošača! Jer ukoliko piše "crna" čokolada, njene nutritivne vrednosti moraju biti shodne tome, jer se ona vezuje za zdravlje.

 

 

Tako da ukoliko na proizvodu piše da je nešto "100 odsto" dijet, zdravo, voćno, bez šećera, uopšte ne znači da je to zaista tako. Toliko smo puta dokazali da se proizvođači služe svakakvim trikovima ne bi li što bolje prošli na tržištu i ostvarili što bolji profit - objašnjavaju u Pokretu i dodaju:

- Zato morate sami da se uverite u kvalitet, a ne da gledate cene i pakovanja. Eto, i crna čokolada je mnogo skuplja od običnih, pa evo ispostavilo se i da cena nije merilo kvaliteta. 

Zato nemojte da vas mrzi da čitate sastav proizvoda, da gledate deklaraciju, kao i kalorije, ugljene hidrate, šećere i masti namirnice koju kupujete.

 

Foto: InformerDN

 

 

 


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija