• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

23.05.2021

14:28

Spremite se za pakao u Grčkoj! Vlasnici vila i apartmana nisu spremni za letnju sezonu

Zaštitnik potrošača

Spremite se za pakao u Grčkoj! Vlasnici vila i apartmana nisu spremni za letnju sezonu

Podeli vest

Novac koji uzeli unapred od agencija potrošili su u prošloj kriznoj godini, pa sada od nas kamče 100-200 evra da bi bar okrečili sobe, tvrdi jedan od vlasnika agencije

Ove godine treba očekivati povećan broj žalbi turista, pogotovo onih koji letuju u Grčkoj, saznaje Zaštitnik potrošača.

Razlozi su logični - radi se o smeštaju koji je godinu dana pod ključem. Pošto su to objekti pored mora, izloženi vetru i soli, te zbog toga često moraju da se sređuju i kreče. Međutim, zbog katastrofalne ekonomske situacije izazvane koronavirusom, putnici ove godine mogu da zateknu neuređene apartmane ili čak potpuno zatvorene, pa bi mogao da se ponovi scenario od pre nekoliko godina da naši turisti ostanu bez smeštaja i da to saznaju na samom pragu vile.

- Gazde apartmana kojima smo još avgusta 2019. godine dali avans za naredno leto u poslednjih mesec dana redovno zovu. Prvo da potvrde da je sve u redu, a onda i da mole da im pošaljemo avansno novac, bar 200 evra. Kada ih pitam o čemu se radi jer je od mene već dobio 10.000 evra pre dve godine i niko od mojih gostiju tu nije boravio, on kaže "neophodno mi je da bar okrečim i popravim to što je pojeo zub vremena". Kada sam jednom gazdi poslao, to se pročulo, pa su i drugi počeli da traže. I tako se priča završila. Oni su dobijali neku pomoć od države, ali su očigledno sve potrošili za život - kaže vlasnik jedne poznate turističke agencije.

On dodaje da se mnoge gazde nisu ni javile, samo odgovore da prodaju objekte! Kažu i da mnogi restorani stoje zaključani već godinu dana.
Da stvar bude još gora, grčka ostrva su ove godina skuplja, a razlog je jednostavan, poskupelo je gorivo, a samim tim i cene trajekta i avio-prevoza. Cene su podigli i hoteli jer povoljni aranžmani mogu da se dobiju samo u ranom bukingu, a toga nema više od godinu dana jer je Grčka za nas bila zatvorena.

Za egipatsku vizu spremite isključivo dolare

Za jednokratnu turističku vizu za Egipat možete aplicirati na graničnom prelazu ukoliko je vaš boravak turistički. Viza važi 30 dana, a od dokumenata vam je potreban pasoš koji važi najmanje još šest meseci od datuma planiranog povratka u Srbiju. Taksa za vizu na graničnom prelazu iznosi 25 dolara, ali ukoliko imate evre, u Egiptu vam neće vratiti kusur na osnovu kursne razlike, već će vam izjednačiti američku i evropsku valutu.

 

Predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da su potrošači uvek najviše žalbi imali za letovališta na Egeju, a pogotovo na izgled i funkciju apartmana. Prema njegovim rečima, najveći krivci za to su upravo naše turističke agencije, jer većina njih ne predstavlja objektivnu sliku svojim klijentima, već ih svesno pljačkaju i cilj im je samo da uzmu novac.

- Nekim turističkim agencijama je prevara sinonim za poslovanje. Ove godine zbog epidemije očekuje se da turisti prođu kao bosi po trnju na moru. Najgore je svakako onima kojima su obećani vaučeri, jer potrošači imaju pravo na povraćaj novca i to je jedino logično i normalno rešenje, jer kao što vidimo, situacija na letovalištima je još pod znakom pitanja. Jasno je da agencije posluju u "sivoj" zoni i pitanje je šta će od onoga što su obećale moći da ispoštuju - kaže Gavrilović.

Foto: Shutterstock

On dodaje da ukoliko su vlasnici agencija već obavešteni o situaciji sa apartmanima, vilama i hotelima u Grčkoj, zbog čega to ne predstave svojim klijentima, već ih očigledno svesno varaju i prodaju im "mačku u džaku". On savetuje da se potrošači dobro raspitaju pre nego što uplate avans agencijama i zakažu putovanje, ali da bi najpametnije bilo da letovanje rezervišu u privatnoj režiji, jer im bar za Grčku ne trebaju posrednici koji će sebe da "ugrade" u cenu, a da ništa konkretno ne garantuju.

- Ukoliko turisti koji su uplatili svoje aranžmane ne budu mogli da letuju zbog bilo kakve komplikacije koje se već naziru, agencije će se zatvarati i imaćemo najgori mogući scenario, jer će novac putnika opet biti "zaglavljen" u agencijama. Takođe, moguće je da će im opet biti obećani vaučeri, ali svakako je ogroman rizik da se veruje našim agencijama zbog svih dosadašnjih iskustava. Zbog toga savetujem sve koji žele da putuju da se dobro raspitaju o situaciji u Grčkoj, pa da čak i sami pozovu vlasnike vila i saznaju realno stanje o smeštaju koji žele da rezervišu - kaže on.
 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija