• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

07.12.2021

17:17

5 VAŽNIH NOVINA ZA POTROŠAČE! Uskoro mnogo toga neće više biti isto!

Zaštitnik potrošača

5 VAŽNIH NOVINA ZA POTROŠAČE! Uskoro mnogo toga neće više biti isto!

Podeli vest

Novi Zakon o zaštiti potrošača počeće da se primenjuje od 19. decembra, kada ističu tri meseca od njegovog usvajanja.

Najveće koristi koje će doneti građanima Srbije tiču se uvođenja kazni za trgovce koji se ne odazovu vansudskom poravnanju spora sa kupcima, zatim uvođenja registra građana koji ne žele da primaju reklame u poštansko sanduče ili telefonom, a majstori će biti u obavezi da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova.

Prema novom zakonu, organizatori putovanja snosiće svu odgovornost za proces rezervisanja putovanja i usluga, a zakonska novina je i ta što će tržišni inspektori moći da na licu mesta napišu prekršajnu kaznu trgovcu!

Trgovcima i pružaocima usluga koji se ogluše o odredbe ovog zakona zaprećena je novčana kazna od 300.000 do dva miliona dinara za pravno lice, od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu, kao i od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnike, u koje mahom spadaju i majstori zanatlije.

Jovan Ristić, pravnik iz organizacije potrošača "Efektiva", objasnio koje su to dobre stvari iz novog Zakona o zaštiti potrošača.

- Dobar segment novog zakona jeste to što će tržišni inspektori imati pravo da na licu mesta napišu prekršajni nalog trgovcu, za koji nije potrebno dokazivanje. Ovom izmenom se vraća deo njihovih ovlašćenja koja su imali pre desetak godina - rekao je Ristić i istakao da je novim propisima stavljen akcenat i na vansudsko rešavanje sporova.

Najvažnije novine zakona

- Zabranjuje se direktno oglašavanje telefonom, faksom ili elektronskom poštom bez prethodnog pristanka potrošača

- Uvodi se registar potrošača "Ne zovi", u kom će biti oni koji ne žele da primaju pozive oglašivača

- Majstori će morati da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova i da tačno napišu šta moraju da urade ili kupe i koliko to košta

- U svakoj radnji će biti obavezno isticanje obaveštenja da je prodavac po zakonu dužan da učestvuje u postupku vansudskog rešavanja potrošačkih sporova

- Organizator putovanja biće odgovoran za sve greške koje nastanu usled tehničkih nedostataka u procesu rezervisanja putovanja ili usluga

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija