• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

12.07.2022

18:00

IZ MINUTA U MINUT! Šta obrok iz "Meka" uradi našem organizmu za samo 60 minuta

Informer/Zaštitnik potrošača

Zaštitnik potrošača

IZ MINUTA U MINUT! Šta obrok iz "Meka" uradi našem organizmu za samo 60 minuta

Podeli vest

Prvih nekoliko minuta kada jedete burger, pomfrit i šejk, nećete osećati ništa osim zadovoljstva, a onda nastaje pravi haos u organizmu

Da konzumiranje hrane iz "Mekdonaldsa" nije zdravo, to znamo, a šta jedan njihov srednji obrok učini našem organizmu, detaljno je objasnila dijetetičarka dr Helen Bond.

Ona je to pokazala kroz primer šta se dešava sat vremena nakon što pojedemo "big mek", srednji pomfrit i sve to zalijemo šejkom od jagode. Prvih nekoliko minuta kada jedete ovaj obrok, verovatno nećete osećati ništa osim zadovoljstva. A evo šta se dešava u narednih 60 minuta.

Foto: Informer

15 MINUTA

Nakon što pojedete srednji obrok, kao odgovor organizma počeće da vam raste šećer u krvi. Ugljeni hidrati sami po sebi izazivaju veliku, brzu reakciju glukoze. Nagli skokovi šećera dugoročno su veoma nezdravi, povezani su sa gojaznošću i dijabetesom.
- Nivo šećera u krvi počeće da raste u roku od 15-20 minuta nakon što pojedete obrok bogat ugljenim hidratima. Još brže će rasti ako je reč o ugljenim hidratima bez vlakana. Srećom, u ovom obroku ih ima i potiču od krompira, što usporava rast šećera, ali neznatno, pošto u ostalim sastojcima ima mnogo ugljenih hidrata - rekla je Bondova i dodala:
- Takođe je zastupljen visok sadržaj zasićenih masti, šećera i kalorija, što ne znači i da ćete se duže osećati sitim. Niti je zdravo, niti uravnoteženo.

20 MINUTA

Dr Helen Bond objašnjava da masna hrana poput one iz "Mekdonaldsa" može izazvati gorušicu kod osetljivih ljudi. Gorušica i lučenje kiseline mogu početi između 20 minuta i sat vremena nakon žvakanja i trajati do dva sata.
Ako pojedete "big mek" neposredno pred odlazak na spavanje, to će izazvati katastrofu sa stomakom i sigurnu nesanicu.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača


30 MINUTA

So je još jedan problem u ovom obroku, zato što on sadrži više od polovine preporučenog maksimuma od šest grama dnevno, a sve više od toga znatno podiže krvni pritisak. Helen je objasnila zašto je previše soli opasno za organizam.
- Ljudi koji unose više soli pate od zadržavanja vode, tako da često osećaju da su prilično natečeni i naduti nakon što jedu brzu hranu. To je zato što bubrezi pokušavaju da održe ravnotežu u vašem telu, zadržavaju dodatnu vodu kako bi rastvorili so koju ste pojeli. Ovo povećano zadržavanje vode može dovesti do otoka. Takođe narušava ravnotežu tečnosti u ćelijama i minerala u telu.
Međutim, so nije jedini uzrok nadimanja. Brzu hranu uglavnom brzo jedemo i ne sažvaćemo je koliko je potrebno, što dovodi do nadutosti kada želudac pokušava da je svari.

50 MINUTA

Oko sat vremena nakon što ste pojeli obrok iz "Mekdonaldsa", doći će do naglog pada šećera, zbog čega ćete se osećati umorno i usporeno. To se dešava kada jedemo hranu u kojoj nema dovoljno vlakana, proteina ili korisnih masti.
- Prvo dolazi do naglog skoka šećera u krvi, pa vaš pankreas reaguje na to tako što proizvodi više insulina. Nakon toga sledi nagli pad šećera, što direktno utiče na koncentraciju, raspoloženje... Telo će imati mnogo glukoze u sebi, ali ako se ne istroši odmah, uskladištiće se kao mast.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

JEDAN SAT

Kako objašnjava dr Helen Bond, nakon sat vremena telo će početi da traži više energije da bi se suprotstavilo oslobađanju insulina. To izaziva osećaj gladi. Brz odgovor organizma na nivo šećera u krvi pokreće niz problema. Ogladnećete brže nego da ste pojeli neki drugi obrok koji je uravnoteženiji i izaziva sporije oslobađanje šećera u krvotok. Nakon što ste prošli kroz gorušicu, žeđ, nadimanje i visok šećer, šokirani ste kada shvatite da želite još da jedete.
- Kombinacija veoma ukusne brze hrane i višak hranljivih materija poput šećera i masti aktiviraju centre za nagrađivanje u mozgu i mogu da podstaknu želju da se pojede više iste te vrste hrane - kaže Bondova.


DUGOROČNO

Ukoliko povremeno pojedete obrok iz "Mekdonaldsa", nemate razloga za brigu, ali je veliki problem ako vam to postane svakodnevna navika.
- Ukoliko obrok sadrži mnogo više ugljenih hidrata i šećera nego što je vašim ćelijama potrebno za energiju tokom vežbanja ili svakodnevnih radnji, na kraju vaše telo višak pretvara u masnoću. Previše uskladištene masti, posebno one koja se obavija oko vaših vitalnih organa, može s vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca - kaže dr Bond.

ŠTA SADRŽI SREDNJI 'BIG MEK' OBROK

Srednji "big mek" obrok sa pomfritom i mlečnim šejkom od jagode sadrži 1.186 kalorija - to je više od polovine kalorija i skoro 70 odsto masti koje prosečna žena treba da unese u organizam tokom celog dana.
- Veličina porcije je bitna: ako uzmete, na primer, umesto srednjeg veći pomfrit, dodaćete dodatnih 107 kalorija.

MASTI

Kako kaže Helen Bond, ovaj obrok će obezbediti ogromnih 15 grama lošeg holesterola, što je 75 odsto preporučenog dnevnog maksimuma.

SO

So je još jedan problem, pošto će ovaj obrok obezbediti nešto više od polovine preporučenog dnevnog maksimuma od šest grama, to jest oko četiri grama. Sve više od toga dovodi do podizanja krvnog pritiska.

ŠEĆER

Zalivanje "big meka" i pomfrita mlečnim šejkom od jagode dovešće do preteranog dnevnog unosa šećera - 30 grama za odrasle i decu stariju od 11 godina, što je ekvivalentno sedam kocki šećera.
- Ako popijete samo jedan milkšejk od jagode srednje veličine, lako ćete premašiti ovu količinu. Ovaj napitak sadrži oko 11 kašičica dodatog šećera, odnosno 57 grama.

VLAKNA

- Jedino pozitivno u ovom obroku je to što sadrži oko osam grama vlakana, koja potiču uglavnom do krompira za pravljenje pomfrita, lepinje za hamburgere i prateće salate, što će zajedno sa proteinima u obroku pomoći da se duže osećate siti - rekla je dr Helen Bond.

 


 


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17