• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

04.08.2022

18:55

PIJETE JE DE SE NE UGOJITE, A NISTE SVESNI ŠTA ČINITE SEBI! Ovaj napitak nije isti za sve, EVO ŠTA SE U NJEMU NALAZI!

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

PIJETE JE DE SE NE UGOJITE, A NISTE SVESNI ŠTA ČINITE SEBI! Ovaj napitak nije isti za sve, EVO ŠTA SE U NJEMU NALAZI!

Podeli vest

Zaslađivač natrijum-ciklamat zabranjen je decenijama u SAD i Velikoj Britaniji jer je otkriveno da izaziva niz zdravstvenih problema. EU je ograničila njegovu upotrebu jer je posebno opasan za decu

Ispijajući "koka-kolu zero" koja se prodaje u Srbiji nećete uneti kalorije i šećere, ali ćete zato unositi veštački zaslađivač natrijum-ciklamat, koji može izazvati rak i još niz zdravstvenih problema!

Koliko je ova supstanca opasna, najbolje govori podatak da građani Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije ne piju isti napitak kao kupci u Srbiji, jer njihova "koka-kola zero" ne sadrži ovaj dodatak. Naime, upotreba natrijum-ciklamata u ovim državama je zabranjena već decenijama zbog sumnje da izaziva rak.

Foto: Shutterstock

Pored ovog, ovaj napitak sadrži još dva veštačka zaslađivača koja su bezbedna za ljude, ali samo ako se koriste u ograničenim količinama i ne prelaze preporučenu doza unosa. Međutim, na deklaraciji "koka-kole zero" nije navedena količina veštačkih zaslađivača, te ne znamo kolikom količinom ovog napitka dostižemo tu bezbednu granicu.

Natrijum-ciklamat je veštački zaslađivač koji je, zavisno od koncentracije, 30 do 50 puta slađi od šećera saharoze. U deklaracijama se često krije iza oznake E952, a postoje sumnje da može izazvati rak, migrene i smanjenu plodnost (pogledajte okvir).
U SAD je zbog ovih sumnji zabranjen, dok je u zemljama EU dozvoljena doza u napicima smanjena sa 400 na 250 miligrama po litru napitka.

Stručno mišljenje

Na Institutu za opštu i fizičku hemiju, kada je urađena analiza "koka-kole zero", utvrđeno je da je reč o bezalkoholnom piću bez saharoze, sa smešom tri zaslađivača. Upravo veštački zaslađivači najviše treba da nas zabrinu, jer je jedan od njih, natrijum-ciklamat, FDA označila kao opasan po zdravlje.

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju dr Stevan Blagojević objasnio je nakon analize da, kada pijemo ovaj sok, zapravo unosimo senzorni osećaj "kole", koji potiče isključivo od aroma i zaslađivača, ali je i upozorio na veštačke zaslađivače i njihovu štetnost.

Foto: Shutterstock

- Takva pića imaju i naziv "niskokalorična" jer sadrže zanemarljivu kalorijsku vrednost u odnosu na pića sa šećerom. Praktično, ovakvi proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrednost jer ne sadrže proteine, ugljene hidrate, masti ni minerale, koje bi organizam mogao iskoristiti. Pića bez šećera ne nose rizik koji nose ona sa saharozom: ne utiču na eventualno povećanje telesne težine jer im je kalorijska vrednost minimalna i ne utiču na pojavu karijesa. Međutim, u stručnoj javnosti se često navodi rizik od unosa veštačkih zaslađivača, kojih u ovom slučaju ima tri: aspartam, acesulfam-K i natrijum-ciklamat - rekao je dr Blagojević.

Veliki rizik

Od sva tri pomenuta zaslađivača najviše razloga za brigu stvara natrijum-ciklamat, koji se u deklaracijama često krije iza oznake E952.

- Sve soli ciklamata, pa i natrijum-ciklamat, zabranjene su u Sjedinjenim Američkim Državama. Aspartam se smatra bezbednim za upotrebu kao zaslađivač, ali pod uslovom da se koristi u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom koji je u Evropskoj uniji 40 miligrama po kilogramu telesne mase dnevno. Acesulfam K ima odobrenje američke Uprave za hranu i lekove i Evropske agencije za bezbednost hrane za upotrebu u pićima. Iako ima studija koji ga povezuju sa zdravstvenim problemima, prema tvrdnjama ovih institucija, ako se koristi u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom, rizik ne postoji - kaže Blagojević.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik napominje da se i bez velikog znanja hemije može zaključiti da "zero" pića nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i praktično služe samo za osvežavanje ljudima kojima prija takav ukus.
- Nose manji rizik od pića sa saharozom u smislu karijesa, gojaznosti, korišćenja od strane dijabetičara, ali postoje i sumnje u korišćenje veštačkih zaslađivača - kaže dr Blagojević.
Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Koka-Kola" i od njih dobije odgovor na pitanje da li nameravaju ikada i kod nas da izbace ovaj veštački zaslađivač iz "koka-kole zero". Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na svoja pitanja nismo dobili.
 

CIKLAMAT - E952

Veštački zaslađivač koji je i do 50 puta slađi od šećera saharoze. Crevne bakterije ga mogu razgraditi do toksičnog cikloheksilamina, pa je u eksperimentima na životinjama uočeno da visoke koncentracije uzrokuju rak bešike, smanjenu plodnost i da izazivaju štetne promene na ćelijama embriona. Poznato je i da ciklaminska kiselina i njene soli uzrokuju migrene. Evropska komisija značajno je smanjila dozvoljeni unos ovog aditiva, jer ga deca lako mogu prekoračiti. Tako, na primer, dete teško 15 kilograma samo jednom čašom osvežavajućeg napitka koji sadrži ciklaminsku kiselinu dobije dozu veću od preporučene. Iz istog razloga je u zemljama EU dopuštena doza u napicima smanjena, a ciklamati su u SAD zabranjeni zbog sumnje da uzrokuju rak.

PREPORUČEN DNEVNI UNOS: 7 mg/kg telesne težine

ASPARTAM - E951

Ovo je najčešće korišćen veštački zaslađivač u gaziranim napicima. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe, koje ne mogu da ga metabolišu kako treba. Krije se i iza naziva "nutrasweet", "equal" i "sugar twin" i slađi je od šećera 200 puta. Posebno je rizičan za one koji boluju od retke nasledne bolesti fenilketonurije jer može da dovede po povišenih nivoa fenilalanina, nusproizvoda aspartama. Povezuje se sa nemigrenskim glavoboljama ako se koristi duži vremenski period. Neka naučna istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo štetan za zdravlje ako se ne koristi umereno. U simptome preterane konzumacije aspartama ubrajaju se omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobijanje na telesnoj masi, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha. Pojedini naučnici su ga povezivali i sa kancerom, ali mišljenja su ostala podeljena.

PREPORUČEN DNEVNI UNOS: 40 mg/kg telesne težine

ACESULFAM K - E950

Acesulfam K je beli kristalni prah koji je 200 puta slađi od šećera saharoze. Uprkos tome tome što nije odobrena masovna upotreba, ima ga u svakodnevnoj hrani, lekovima, kozmetici... Nakon konzumiranja ovog, kao i ostalih veštačkih zaslađivača, karakteristična je pojava zaostalog ukusa u ustima. Za maskiranje takve pojave, kao i za dobijanje ukusa što sličnijeg običnom šećeru, namirnicama se često dodaje kombinacija veštačkih zaslađivača. Naučna istraživanja su jasno pokazala da acesulfam K, kao i neki drugi veštački zaslađivači, kod eksperimentalnih životinja uzrokuje rak i povećava izglede za pojavu raka kod ljudi. Takođe je utvrđeno postojanje mogućnosti da organizam na konzumiranje takvih zaslađivača reaguje povećanim intenzitetom zbog povećane potrebe za ugljenim hidratima. Acesulfam K je dopušteno dodavati samo određenim namirnicama u propisanim količinama.

PREPORUČEN DNEVNI UNOS: 9,0 mg/kg telesne težine

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija