• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.08.2022

12:50

GRAĐANI, OPREZ! POJAVILA SE NOVA PREVARA U SRBIJI! Pozovu vas i najave dolazak - nude poklon, a rizikujete da ostanete bez 100.000 DINARA!

Zaštitnik potrošača

GRAĐANI, OPREZ! POJAVILA SE NOVA PREVARA U SRBIJI! Pozovu vas i najave dolazak - nude poklon, a rizikujete da ostanete bez 100.000 DINARA!

Podeli vest

NOPS (Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača) poslednjih dana dobija povećan broj prijava potrošača na jednu firmu koja se bavi prodajom od vrata do vrata. Ovo nije prvi slučaj prevare potrošača u kojoj im se nudi proizvod uz neki "besplatan" poklon, a kasnije se ispostavi da je cena višestruko veća od ugovorene prilikom ugovaranja transakcije na vratima vašeg doma

- Prilikom pozivanja potrošača u cilju ugovaranja dolaska prodavca na adresu, saopštava im se iznos od 790 dinara mesečno na godinu dana. Nakon obavljene posete potrošačima ugovor se znatno promeni i iznosi neverovatnih 99.990,00 dinara! Potrošači moraju da pročitaju svaki ugovor pre potpisivanja i da sa povećanom pažnjom pristupe svakom ovakvom slučaju. Nije dovoljno verovati, jer postoje i oni "trgovci" kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posledice - navode iz NOPS-a.

NOPS je uputio zahtev firmi koja trenutno vara ljude i upućen im je zahtev da bez odlaganja prestanu sa ovakvom praksom. Ukoliko ne postupe po zahtevu, pokrenuće se postupak u cilju zaštite prava potrošača.

Iz potrošačkih organizacija upozoravaju građane da je najvažnije da robu kupuju od registrovanih prodavaca jer tada mogu da budu sigurni da u slučaju da nešto ne bude u redu, mogu da se zaštite i ostvare svoja prava. Ovog leta ima mnogo primedbi građana koji su žrtve trgovaca koji nude različite proizvode sa zdravstvenim efektima.

Roba poput prekrivača, masažera i uređaja za čišćenje, koji su dobor obučeni trgovci ranije nudili na prezentacijama, sada se prodaje tako što oni pozivaju kupce telefonom i tako im predstavljaju ponudu koja se "ne odbija". Obično je reč o prodaji robe na više rata, uz obavezne poklone, a kada se oni odluče za kupovinu, roba se isporučuje na kućnu adresu.

U takvim slučajevima, kupci ne uspevaju da raskinu sporan ugovor niti da stupe u kontakt sa prodavcima Iz NOPS-a napominju da je važno da kupci znaju da u ovakvim vrstama trgovine postoji zakonski rok od 14 dana za odustanak bez ikakvih posledica pod njih, a ukoliko ne uspeju, mogu da se obrate za pomoć pravnicima koji rade u okviru Savetovališta za potrošače.

Pravnici ističu da u ovakvim ugovorima ima dosta nepravilnosti, a najčešće je to što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od kupovine na koju imaju pravo po zakonu. U potrošačkim organizacijama podsećaju da je važno znati da u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija, kupcima ne dostave ovaj obrazac, kupci imaju pravo da od ugovora o kupovini odustanu u roku od godinu dana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZNATE LI KOLIKO JE NAJBOGATIJI GRAĐANIN SRBIJE ZARADIO U 2021. GODINI? Od cifre će vam se zavrteti u glavi! U prvih sto najplaćenijih samo DEVET ODSTO ŽENA!
Društvo

ZNATE LI KOLIKO JE NAJBOGATIJI GRAĐANIN SRBIJE ZARADIO U 2021. GODINI? Od cifre će vam se zavrteti u glavi! U prvih sto najplaćenijih samo DEVET ODSTO ŽENA!

Najveće prihode ostvarene u 2021. godini ostvario je građanin koji je poreznicima prijavio zaradu od 2,115 milijardi dinara, što je gotovo 18 miliona evra. Prema podacima poreske uprave Srbije, za prvih sto građana sa najvećim prihodima zarada se kreće od 100 miliona dinara, pa sve do pomenutih 2,115 milijardi. Zanimljiv podatak je i taj da je u prvih 100 građana sa najvećim prihodima, čak 91 odsto muškaraca

09.08.2022

21:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija