• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

20.09.2022

19:40

OD OVIH CENA DOBIĆETE INFARKT! Astronomske razlike, evo koliko košta postkovid pregled!

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

OD OVIH CENA DOBIĆETE INFARKT! Astronomske razlike, evo koliko košta postkovid pregled!

Podeli vest

* Za ovu uslugu u "Acibadem Belmedic-u" moraćete da izdvojite 40.000, kod "Dr Nestorova" čak 14.000 više, dok u manje poznatim privatnim domovima zdravlja možete proći i pet puta jeftinije

Ako nakon preležanog kovida odlučite da proverite da li je virus ostavio posledice na vaš organizam, a da to učinite na nekoj privatnoj klinici, budite spremni da, nakon pobede nad koronom, od cena dobijete infarkt.

Nesumnjivo je da su privatne zdravstvene ustanove u Srbiji spremno dočekale baš takve pacijente, pa su u svoju ponudu uvrstile postkovid pakete, koji blago rečeno koštaju čitavo malo bogatstvo.
Naša čitateljka Snežana Katić (54) iz Beograda ukazala nam je na bukvalno skidanje kože s leđa kada je reč o ovoj usluzi.

- Dva puta sam preležala koronu i nije mi svejedno. Prešla sam pedesetu, pa nisam sigurna da li mi je forma opala samo zbog godina ili kovida. Zbog toga sam odlučila da odem na detaljniji pregled kako bih znala šta me muči. Od prijatelja sam čula da su u privatnim klinikama uveli postkovid pakete. Prvo sam se obradovala jer mogu sve da završim na jednom mestu, a onda kada sam videla koje su cene, nije mi bilo dobro - kaže naša sagovornica i dodaje:

Foto: Shutterstock

- Prvo sam zvala ove poznatije klinike, ne zna se gde je bilo skuplje. Kada pozovete da pitate za cenu, prvo krenu da vam nabrajaju šta sve paket sadrži, a tek na kraju saopšte koliko to uopšte košta. Pa meni treba više od pola plate za to! Ja znam da zdravlje nema cenu, ali što je mnogo, mnogo je. Odustala sam od privatnika, pa ću polako jedno po jedno u državnom domu zdravlja. A sigurna sam da bi mi kod privatnika još nešto nakarikali na sve to i da cifra iz cenovnika ne bi bila konačna. Znam da to ne može za džabe, ali baš nemaju meru!

Razni pregledi

Uz sve to, svaka od klinika ima svoju procenu šta sve treba prekontrolisati nakon preležane korone, pa se tako i paketi razlikuju po spisku usluga.
U jeftinije spada pregled koji košta 5.900 dinara i uključuje opšti pregled sa kontrolom rada srca, stanja krvnih sudova i merenjem zasićenosti krvi kiseonikom.

Foto: Shutterstock


Nešto detaljniji pregled može se dobiti za 12.000 dinara, i on pored pomenutih analiza uključuje i merenje antitela na koronavirus, specijalističke preglede pulmologa i kardiologa, ultrazvuk srca, pa i psihijatrijski pregled. Sa rastom specijalističkih pregleda raste i cena ovih paketa.
Najšokantnija cena do koje smo došli pretragom cenovnika privatnih klinika i ordinacija je 54.000 u klinici "Dr Nestorov", ali ne zaostaju mnogo ni "Acibadem Belmedic" i "Medigroup" (pogledajte tabelu).

Sve je isto

Miroslav Petrović iz Udruženja za zaštitu i prava pacijenata naglašava da je enormna razlika u cenama u privatnim klinikama odraz konkurencije, koja se, nažalost, naplaćuje preko džepa potrošača!

Foto: Shutterstock


- Ovo je identična situacija kao kada smo govorili i o drugim cenama kod privatnika i nekim većim intervencijama. Jednostavno govoreći, njihov način poslovanja je da zarade što više i da nadmaše konkurenciju, a osvoje profit i tržište. To je udaranje po džepu i onaj momenat kada ste nemoćni, pošto zdravlje nema cenu. Oni ovde naplaćuju uslugu, lep ambijent, ljubaznost i to što rezultat možete dobiti odmah. Nažalost, osim toga nećete dobiti ništa drugo, pošto su to isti aparati i isti lekari koje imate u svom domu zdravlja ili bolnici - objašnjava Petrović i dodaje da kod privatnika nekada građani završe kada ih muka natera, kada ne mogu da čekaju ili van radnog vremena državnih bolnica.

Velike oscilacije

Ekonomista Ljubomir Madžar naglašava da tržište privatnih klinika u Srbiji nije dovoljno proradilo, što je uzrok nejednakih i znatno visokih cena.

Foto: Shutterstock

- Oduvek je bilo poznato da sve kod privatnika mnogo više košta i da oni najpre naplaćuju uslove rada, ambijent, ljubaznost, a tek onda i brzu i kvalitetnu uslugu. I zato račun na kraju uvek ispadne mnogo viši nego što se očekuje. Međutim, ovde je najveći problem što cene imaju velike oscilacije i što je jedna ista usluga u zavisnosti od klinike do klinike veća i do pet puta. Takvo poslovanje daje potrošačima mogućnost biranja i odlazak na lečenje tamo gde je jeftinije - objašnjava Madžar i dodaje:

- Kako se radi o istom sektoru, cene su mnogo nejednake, ali kako se ova sfera bude razvijala, tako će se razlika u ceni smanjivati, jer je poenta da budete ili isti ili jeftiniji od konkurenata, nikako drastično skuplji. Još tržište nije dobro razvijeno, niti su cene ujednačene.

Banjsko lečenje cveta

Pored privatnih klinika i osiguravajućih kuća priliku za profit za postkovid stanja pronašle su i banje koje su napravile specijalne postkovid tretmane.
Postkovid paketi svode se, manje više na, na isto: nadzor lekara, boravak u zdravoj sredini, uravnotežena ishrana i umereno kretanje uz stručno vođene aerobne i vežbe disanja, a za teže pacijente u ponudi je i hiperbarična komora.
U nekima je prepoznata i potreba za lečenjem psihičkih tegoba, te su angažovani i psiholozi.
Cene banjskih postkovid tretmana kreću se od 4.000 dinara po danu za smeštaj i pun pansion, pa naviše. Paket u koji je uključena hiperbarična komora košta i po 12.000 dinara po danu.







 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad

pre 1 godinu

pa porez za budale nikada nije bio mali . Svaka glupost se placa tako i ova . Prvo vas zaplase , pa onda nemate vremena da surfujete internetom , neki neznaju ni strane jezike pa nemogu da vide sta pisu i neki istinski epidemiolozi kao Dr Rault, Dr Vodarg i slicni pa poverujete nekom DRKON-u i slicnim vucibatinama . Naravno doci ce vam racuni . I treba da vas deru kad ste beskrajno glupa stoka

Ovca za šišanje

pre 1 godinu

Čitam ove cene i momentalno mi kroz glavu prođe "mudra" ideja Dragana Đilasa da se ukine plaćanje zdravstvenog osiguranja i tih 12% direktno prebaci u plate radnika. E sad zamislite šta bi privatne klinike tek radile u takvoj situaciji, kad bolesni ljudi nemaju zdravstvenu zaštitu i nema državnih lekara pa moraju da se leče u privatnim klinikama. O tome da bi penzioneri umirali kao snoplje jer ne bi mogli da plate lekare da ne govorimo. A vi koji glasate za Đilasa i njegov "genijalni" mozak stavite prst na čelo ...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija