• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

23.01.2023

18:40

MEGASKANDAL! SRBI U NEMAČKOJ ŠOKIRANI! Ustaški grb osvanuo tamo gde niko ne bi mogao ni da zamisli!

printscreen

Zaštitnik potrošača

MEGASKANDAL! SRBI U NEMAČKOJ ŠOKIRANI! Ustaški grb osvanuo tamo gde niko ne bi mogao ni da zamisli!

Podeli vest

Pakovanje "magi" začina za đuveč koji proizvodi kompanija "Nestle" našao se na rafovima marketa širom Nemačke. Srpska dijaspora apeluje na nadležne nemačke organe da zabrane da se simbol NDH nalazi na kesici mešavine povrća za popularno jelo

Kompanija "Nestle" svojim sramnim potezom zgrozila je i razbesnela srpsku dijasporu u Nemačkoj jer je na ambalaži svojih proizvoda istakla ustašku šahovnicu.

Iako je u modernim državama zabranjena manifestacija, isticanje simbola ili obeležja i bilo kakvo drugo delovanje nacističkih ili fašističkih organizacija, na rafovima nemačkih prodavnica odnedavno se prodaje "magi" mešavina začina, proizvođača "Nestle", na čijoj se ambalaži, ni manje ni više, nalazi ustaški grb! "Zanimljivo" je što je ovaj simbol zla, šahovnica sa početnim belim poljem, istaknut na prednjoj strani pakovanja, dok se na njegovoj poleđini nalazi zvanični grb Republike Hrvatske, odnosno šahovnica sa početnim crvenim poljem.

Foto: Informer

Srbi koji godinama žive u Nemačkoj zgroženi su ovakvim potezom kompanije "Nestle" i za Zaštitnik potrošača kažu da im nije jasno zbog čega se uopšte ovaj grb našao na mešavini začina za đuveč kad ovo jelo nema nikakve veze sa Hrvatskom. Kako ističu neki od njih, neverovatno je da se usred Nemačke na rafovima prodavnica prodaju proizvodi koji nose obeležja fašističke organizacije koja je nastala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svetskom ratu, dok je isticanje kukastih krstova i drugih nacističkih obeležja, najstrože kažnjivo.

 

Kao kukasti krst

Beograđanin Zoran Živković, koji već 15 godina živi u Berlinu, za Zaštitnik potrošača kaže da su Srbi odlučili da na sve načine istraju u borbi da se ovaj proizvod, odnosno njegova ambalaža, zabrani. Prema njegovim rečima, od kada je video na rafovima nemačkih marketa grb pod kojim su stradale hiljade Srba, Jevreja i Roma, oseća se uznemireno.

Skandalozno

Već 30 godina se bavim zaštitom potrošača i nikada nisam video nešto ovako skandalozno
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Da li je moguće da smo ovo doživeli u Nemačkoj u 21. veku? Nečuveno je što ovakva ambalaža postoji u bilo kojoj zemlji, a kamoli u Nemačkoj! Verujte, od kada sam shvatio da se ovi "magi" začini prodaju svuda, ne mogu da se saberem! Uznemiren sam danima i spremam se da kontaktiram sa svim udruženjima potrošača, Jevrejskom zajednicom u Nemačkoj, ali i sa nadležnima. Ovo mora biti zabranjeno! - navodi naš sagovornik.

Kako kaže, proizvod sa ustaškim simbolom proizvodi se u nemačkom gradu Zingen u Baden Virtembergu.

Foto: Informer

- Mi Srbi u Nemačkoj se samo pitamo ko je progurao ustašku šahovnicu na ambalažu usred pravne države kakva je Nemačka. Pa to je potpuno isto kao da su okačili kukasti krst! Ko god da je ovo uradio, mora da bude najoštrije kažnjen! Veoma je neuobičajeno da obeležje bilo koje zemlje bude istaknuto na pakovanju proizvoda, a ovo tek nema poentu. Na primer, grčke proizvode često obeležavaju obrisima Akropolja, ali ovo je nešto što niti ima veze sa Hrvatskom, a još manje sa ustašama koje su bile najbrutalniji saradnici nacista. Malo je reći da smo šokirani - ogorčen je Živković.

Izvrtanje istorije

Još skandaloznija je činjenica da se na zvaničnom sajtu kompanije "Nestle" za Nemačku ovaj proizvod reklamira kao začin za jelo koje je, kako su naveli, evropski klasik, a koje se prodaje u okviru serije proizvoda "fud travel", inspirisane kuhinjama različitih zemalja sveta. Međutim, dok za mešavinu začina za špagete bolonjeze, tajlandsku piletinu ili indijski preliv ne nalaze nikakve asocijacije za ove zemlje, čini se da su u kompaniji "Nestle" odlučili da đuveč, koji je zastupljen i u turskoj, persijskoj i balkanskoj kuhinji, nedvosmisleno vežu isključivo za ustaški pokret koji je nastao u Hrvatskoj.

Progurali

Mi Srbi se samo pitamo ko je progurao ustašku šahovnicu na ambalažu usred pravne države kakva je Nemačka
Zoran Živković

Marketinški stručnjak Saša Borojević kaže da smo svi svedoci da se vode procesi rehabilitacije zločinaca iz prošlosti, ali i izvrtanja istorije.

- Sve se to dešava sa ciljem da se ubice prikažu kao patriote i da bi metode ubijanja postale normalnost! Zašto onda da me čudi što je na mešavini začina za đuveč postavljen ustaški grb. Pa poznato je da su ustaše pravile sapune od tela ubijenih srpskih logoraša, dece, beba! Verujem da je ideja ovog proizvoda da nahrani ustaški nacizam! Kolektivni znak za uzbunu čovečanstva mora biti uključen jer se fašizmu, neonacizmu i drugim ekstremističkim ultranacionalističkim i etnonacionalističkim pokretima ponovo dozvolilo da budu na glavnoj sceni, kako u Nemačkoj, tako i u čitavoj Evropskoj uniji - kaže Borojević.

Foto: Informer

Zoran Živković
Hitna reakcija

Da je siguran da će udruženja potrošača u Nemačkoj učiniti sve da ova sramna ambalaža nestane sa tamošnjih rafova, za Zaštitnik potrošača navodi predsednik Pokreta potrošača Srbije Petar Bogosavljević. Kako ističe, imao je prilike da sarađuje sa njima, zbog čega veruje da je njihovo delovanje jedno od najboljih u svetu.

- Već 30 godina se bavim zaštitom potrošača i nikada nisam video nešto ovako skandalozno! Neshvatljivo je da se neki proizvod na ovakav način oglašava! Nelogično je uopšte šta grb ustaša ima sa đuvečom! Nemačko udruženje potrošača VZBU sigurno će reagovati i upoznati državne organe sa ovim nečuvenim potezom kompanije "Nestle", koja ima mnogo potrošača i u Srbiji. Nekada je Nemačka imala i posebno ministarstvo za zaštitu potrošača, u pitanju je zemlja koja i te kako vodi računa o ovoj vrsti prava, zbog čega se iskreno nadam da će adekvatno postupiti. Svakako ostaje nejasno kako se uopšte dogodilo ovakvo deklarisanje - kaže Bogosavljević.
 

Zgroženi i Jevreji

U Savezu jevrejskih opština Srbije kažu da je nedopustivo da ambalaža sa ustaškim simbolom bude normalna stvar nigde na svetu, a kamoli u Nemačkoj.
- Pod tim grbom su ubijani i Srbi i Jevreji, a sada ga kače na prehrambene proizvode kao da je to neki opšteprihvaćeni simbol bez ikakve konotacije. Hitno se mora reagovati i utvrditi krivac - kazali su nam u ovoj organizaciji.

"Nestle": Hrvati vole đuveč

Zaštitnik potrošača je kontaktirao sa kompanijom "Nestle" i u Srbiji i u Nemačkoj, a iz domaćeg predstavništva su nam kazali da je artikal "Reispfanne Djuvec Art" proizvod brenda "magi" za tržište Nemačke, "koji se odlikuje visokim nutritivnim vrednostima, nutriskor oznakom A i koji sadrži tradicionalne sastojke đuveča - jednog od omiljenih jela u Hrvatskoj".
- Kako bi ta emotivna povezanost hrvatske dijaspore sa ovim jelom bila simbolizovana, "Magi" je na ambalažu implementirao zvanični državni grb Republike Hrvatske. Kreativni stil prednjeg dela pakovanja je dvobojni i prikazuje vizuelne elemente u negativu - u ovom slučaju žuta predstavlja crvenu, a zelena belu. To može da se potvrdi poređenjem sa heraldičkom grbovnom krunom sa pet štitova i uviđanjem korišćenja istih boja. Zadnji deo pakovanja ima drugačiji dizajn poznate šahovnice, gde tamnozelena predstavlja crvenu, a svetlozelena je bela - kazali su u kompaniji "Nestle Srbija".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sava

pre 1 godinu

Данас ништа није случајно Усташе остају оно што јесу у ту Промене нема!

joca

pre 1 godinu

Šta rade srbi u nacističkoj nemačkoj koji su postreljali jedan ceo razred.

raska

pre 1 godinu

Poznato je da je Nestle satanisticka firma i da truju ljude i decu.

ratko

pre 1 godinu

da dosta vise o iscudjavanju nemacka se vratila svom nacizmu kao i cela eu koja u svojim redovima ima ustase o cemu mi pricamo,podrzavaju naciste ukrainske

Ljudmila

pre 1 godinu

- Mi Srbi u Nemačkoj se samo pitamo ko je progurao ustašku šahovnicu na ambalažu usred pravne države kakva je Nemačka. - Zaboga milom vi Srbi u Nemackoj zaboravili da je NDH bila nemacko cedo kao sto danas pokusavaju da naprave svoje cedo od Kosova i Metohije.

Ja

pre 1 godinu

Velike Srbende a zive kod neprijatelja u Nemackoj. Prodali veru za veceru. Gastosi su najgori soj ljudi.

Penzioner

pre 1 godinu

Pa šta se cudite? Jesu im oni dali državu, oni im štampali valutu do pre mesec dana, oni ih uveli u EU i sve?! Jesu im Hrvati pevali Danke Deutschland!

MZ

pre 1 godinu

Pogledajte samo hrvatski pasoš, ustaška šahovnica koja nikome ne bode oči

Dragi

pre 1 godinu

Srbi su šokirani...ZAŠTO? K'o bajagi Srbi u Nemačkoj ne znaju da je današnja Nemačka copy-paste Hitlerova Nemačka. Znaju, itekako dobro znaju. Ali su zaista šokirani činjenicom da Vučićeva Srbija teži članstvu u tkz. EU, koju predvodi upravo Nemačka.

Perun

pre 1 godinu

ahahaha koji ste vi bolesnici, plisnavi poturceni vlasi samo znaju kmečat ahahahaha

Jozo

pre 1 godinu

Gdje vi točno vidite taj fatamorganski ustaški grb?

Slovenac1952

pre 1 godinu

Kockice vas bole? Neka, neka, a vaša vlastita glupost ne boli ništa, jel tako?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija