• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M./N. M.

08.02.2023

13:02

ŠTO STE PILI KAPUĆINO, PILI STE! Ako nastavite, SVESNO PRISTAJETE NA PLJAČKU!

Zaštitnik potrošača

ŠTO STE PILI KAPUĆINO, PILI STE! Ako nastavite, SVESNO PRISTAJETE NA PLJAČKU!

Podeli vest

Ni poznati, renomirani evropski brendovi ne prezaju da podvale potrošačima, pa je tako ljubitelje instant kapućina poznate nemačke marke "jakobs" ovih dana razočaralo to što su na rafovima prodavnica zatekli nova, smanjena pakovanja svog omiljenog napitka. Kesica ovog kapućina sa bilo kojim ukusom sa 14,4 grama smanjena je na 11,3, a cena je ostala ista - od 55 do 57 dinara.

Zadržavanje stare cene za polupraznu kesicu izazvao je bes ljubitelja ovog napitka.

Gordana Petrović iz Beograda, koja nam je i ukazala na ovaj bezobrazluk, kaže za Zaštitnik potrošača da je cena ovog kapućina uvek bila među najvišim. Ipak, prema njenim rečima, potrošačima koji vole ukus "jakobsa" nije teško padalo da ga plate više nego, na primer, "neskafe", upravo zbog specifičnog ukusa ovog napitka.

Foto: Informer

Protestno pismo

- Svaki dan pijem kapućino "jakobs", barem dva puta dnevno. Volim taj ukus. Još dodam vanilin-šećer i cimet i uživam u ovom napitku. Pre neki dan sam u supermarketu gde uvek pazarim uzela kesice. Bile su drugačije. Jako su sužene i pune vazduha. Kad sam jednu uzela u ruku, delovala mi je lagano, a kada sam sadržaj sipala u šolju, shvatila sam da ima mnogo manje praha. Pogledala sam na staroj kesici gramažu i pisalo je 14,4 grama, a na novoj 11,3! Dakle, za više od tri grama je kesica lakša. Ne bi to bio problem da cena nije bila ista kao i za staro, punije pakovanje. A nije malo 57 dinara - priča naša sagovornica.

Najskuplji, ali ne i najbolji

To što za 100 grama kafe "jacobs" date 250 dinara, ne znači da ste kupili najbolji proizvod ove vrste na tržištu.

Analiza koja je za Zaštitnik potrošača urađena u akreditovanoj laboratoriji "Jugoinspekta" pokazala je da duplo jeftinije i manje poznate kafe imaju bolje parametre kvaliteta nego značajno skuplje i poznatije.

Ona ističe da je veoma razočarana potezom renomiranog nemačkog proizvođača. Čak je odlučila i da im se direktno obrati.

Foto: Informer

- Napisala sam protestno pismo centrali "Jakobsa". Navela sam da sam njihov dugogodišnji korisnik, da volim da pijem samo njihov kapućino, ali da sam jako razočarana zbog toga što su podlegli trendu smanjivanja gramaže da bi zaradili više. Uz to, sada moram da sipam manje vode da bi ukus bio kao pre. A samim tim pijem manje kapućina - kaže Gordana.

"Jakobs" iz Hrvatske proteran zbog cene

Nemački trgovinski lanac "Kaufland" odlučio se pre tri meseca na drastičan korak, pa je u pojedinim svojim radnjama na hrvatskom tržištu obavestio kupce da u rafovima možda neće moći da nađu neke od popularnih proizvoda kafe proizvođača "Jakobs". Kako su preneli hrvatski mediji, takvo obaveštenje, uz izvinjenje potrošačima, istaknuto je na nekim od objekata u ovoj zemlji, uz obrazloženje da je do toga došlo jer s dobavljačem nisu uspeli da postignu dogovor o komercijalnim uslovima saradnje, odnosno nisu prihvatili znatno povećanje nabavnih cena ovih proizvoda.

- Želimo da održimo naše obećanje kupcima da nudimo uvek veliki izbor i najbolje cene proizvoda visokog kvaliteta. Nudimo vam veliki izbor alternativnih brendova - naveli su u saopštenju. 

Skuplji nego u Nemačkoj

Ali ovo nije jedini potez "jakobsa" koji je izazvao gnev srpskih potrošača. Kako su nedavno kazali u Nacionalnoj organizaciji potrošača, a o čemu je Zaštitnik već pisao, kod nas je kafa "jakobs" više nego dvostruko skuplja nego u Nemačkoj.

- Enormne su razlike u ceni svih vrsta kafe na domaćem i EU tržištu. Proverili smo cene u jednom nemačkom katalogu i na domaćem sajtu za upoređivanje cena i došli do podatka da je kafa brenda "jakobs" kod nas skuplja više nego duplo u odnosu na Nemačku - kazali su u NOPS-u.

Foto: Informer

Naime, pola kilograma pomenute kafe u Nemačkoj košta 3,65 evra, što je 430 dinara, dok je kod nas isto pakovanje od 900 do 1.000 dinara, u zavisnosti od prodajnog objekta.

- Tako je, na primer instant "jakobs monarh" od 500 grama u januaru 2021. godine koštao od oko 649,99 do 699,99, a u januaru 2022. godine skočio na čak 899,99 do 989,99, sad je već 1.104 dinara. Takođe, instant "jakobs kronat gold" od 200 g je u januaru 2021. godine koštao 599,99 do 784,99, u januaru 2022. godine 699,99-799,99, dok je sada 1.029 dinara - kazali su u ovom udruženju.

Zaštitnik potrošača je kontaktirao sa distributerom kafe"jakobs" za Srbiju, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili komentar.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Kapucino je italijanskig porekla i nema nikakve veze sa kapucinom o kome vi pricate?! Kapucino se sprema na specijalan nacin ! To sto vi nazivate kapucinom nema veze sa stvarnoscu! U italiji odakle porice kosta euro i dvadeset centi! Ovde u srbiji vam kuvaju belu kafu i nazivaju je kapucinom?!pritom za soljicu bele kafe placate u gradu i do 270 dinara?! Pljacka! A srecno sa jakobs kafom i takozvanim kapucinom?!

Djordje

pre 1 godinu

Pravi kapucino se pije u italiji i kosta euro u dvadeset centi! U srbiji ono sto nazivaju kapucinom je u stvari bela kafa i kosta dva puta skuplje?! Toliko o kapucinu koji spominjete i koji nema veze s kapucinom!!! P.S. to iz kesice ne moze nikad biti kapucino,samo u vasim glavama!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija