• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

21.03.2023

18:55

INFORMER U INSPEKCIJI U BUTICIMA GDE SU SE KUPCI OŠUGALI! Kada vidite šta smo tamo zatekli, nije ni čudo što vlada zaraza!

Informer

Zaštitnik potrošača

INFORMER U INSPEKCIJI U BUTICIMA GDE SU SE KUPCI OŠUGALI! Kada vidite šta smo tamo zatekli, nije ni čudo što vlada zaraza!

Podeli vest

Na vešalicama i rafovima uočili smo pregršt prljavih stvari, umazanih puderom, karminom, stikovima... Odeća pobacana po podu vraća se na vešalice i tako štrokava i dalje prodaje

U prodavnici "Zara" u Podgorici zbog loše higijene i prljavih stvari pojavila se šuga! Da stvar bude još gora, opaka zaraza se proširila među kupcima, zbog čega su hitno morali da reaguju i nadležni organi. U spornu prodavnicu upućena je sanitarna inspekcija i urađena je detaljna istraga. 

Prema nezvaničnim informacijama, za sada postoji nekoliko slučajeva šuge koje ispituje Institut za javno zdravlje. 

- Građani sumnjaju da su šugu dobili zbog nošenja garderobe iz "Zarine" prodavnice, nakon čega im se pojavio osip na stomaku ili na leđima. Sanitarna inspekcija je uradila detaljan nadzor, a kada stignu rezultati, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju - rekla je direktorka Uprave za inspekcijske poslove u Podgorici Ana Vujošević.

Opasne hemikalije u stvarima

Ako vam odeća pušta boju dok je nosite ili osećate peckanje i svrab čim je obučete, bacite je odmah i javite se lekaru. Ovo su sigurni pokazatelji da garderoba nije bezbedna i da sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, pa čak i izazivaju kancer. Istraživanje organizacije "Grinpis", koja je u više navrata ispitivala ispravnost odeće i obuće u Evropi, pokazuje da među štetnim hemikalijama u garderobi preovlađuju formaldehid, dimetil-fulmarat i nonilfenol, koji može narušiti hormonalnu funkciju.

Formaldehid se, inače, koristi za očuvanje leševa, a u tekstilnoj industriji služi da bi sprečio gužvanje prilikom dugog transporta.
Kada se koristi u većim koncentracijama, formaldehid je kancerogen, a pri svakodnevnoj upotrebi može biti opasan i u manjim količinama. Toksične hemikalije preko kože mogu dospeti u krv i izazvati razna oboljenja!

 

Da je bilo pitanje dana kada će se neka zaraza pojaviti u "Zarinim" prodavnicama, potvrđuje i istraživanje Zaštitnika potrošača koje smo sproveli po njihovim radnjama u Beogradu. Stvari razbacane po podu, prašina na rafovima, vruće i zagušljivo u radnjama... A košulje, haljine, majice i ostali komadi odeće, iako se u ovim radnjama prodaju po punoj ceni, vidno su prljavi i smrde na znoj! Jednom rečju: leglo zaraze i prljavštine.

Na vešalicama i rafovima u "Zarinim" radnjama uočili smo pregršt prljavih stvari umazanih znojem, puderom, karminom, stikovima i dezodoransima. Po ivicama kragni i ispod pazuha jasno je bila vidljiva prljavština od, verovatno, silnog probanja.
Kada smo prišli prodavcima i pitali ih da li imaju neki drugi, čist komad, jer je ovaj što je na vešalici prljav i neuredan, svako od njih uz osmeh nam je odgovorio:
- Nemamo! Nije to ništa strašno. Samo ga operite u mašini!

Začuđeno smo gledali u njih, pa u one stvari koje su, iako su iz nove kolekcije, izgledale kao polovne! Da stvar bude još gora, stvari u radnjama se ne probaju samo jednom već se isti komad u toku jednog dana može isprobati i 100 puta i dovoljno je da svaki drugi potrošač ostavi trag karmina, pudera, znoja, gljivice sa nogu, pa da dođe do ozbiljne zaraze, baš kao što je šuga. Sve te vidno štrokave stvari trgovci uredno iz kabina vraćaju na vešalice i rafove i prodaju ih kao da je reč o potpuno ispravnim stvarima. 

Foto: Informer

Opasno i zarazno

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo vrlo porazna situacija i da je ovo veliki problem koji mora biti regulisan boljim pravilnikom o pravima i zaštiti potrošača. Osim što su im u ponudi prljave i loše održavane stvari, kupovina ovakvih komada odeće može ozbiljno ugroziti zdravlje kupaca i izazvati brojne infekcije i zaraze. Pogotovo, dodaju oni, što se na odeći koja se nalazi na vešalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoke i stafilokoke, ali i brojna zarazna oboljenja.

Stoga oni savetuju da, ukoliko probate odeću u šoping-centrima ili buticima, obavezno nosite neku haljinu ili drugi komad ispod artikla koji tek probate. Jedino na taj način možete zaštititi sebe od opasnih bakterija. Nikad se ne zna da li neki kupac koji je probao odevni predmet za koji ste vi zainteresovani možda ima neko kožno oboljenje ili nešto slično. Zato stručnjaci smatraju da bi u najboljem slučaju, ako već ne mogu da povuku tu garderobu, trgovci trebalo da je izdvoje i naglase da te stvari imaju nedostatke i eventualno snize cene.

Šta je šuga?

Šuga je zarazno oboljenje kože, prenosi se dužim direktnim kontaktom sa kožom obolelog ili korišćenjem iste posteljine, odeće ili donjeg veša sa obolelom osobom. 
Najčešća tegoba je svrab koji je najintenzivniji noću. Promene na koži mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se obično nalaze na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, grudima, pazušnim jamama, u predelu pojasa i prepona.
Osobe koje nikada ranije nisu imale šugu obično osete tegobe četiri do šest nedelja posle kontakta sa obolelim. Osobe koje su već imale šugu mogu primetiti promene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana, pa čak i do nedelju dana.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da probanje prljavih i nehigijenskih stvari može da izazove alergijske promene, ali i gljivične i bakterijske infekcije.

- To je dobro poznati problem sa kojim se potrošači godinama susreću. Prljave, upotrebljene stvari, obuća po nekoliko puta probana... To nije po propisu. Sve to što želite da kupite, sem jakni i sakoa, ide direktno do kože i zato dolazi do zdravstvenih tegoba. To ne može da prođe bez posledica. Uglavnom nakon probe takvih komada odeće dolazi do iritacije kože, alergijskih promena, ali i gljivičnih i bakterijskih infekcija, koje su neizbežne kada probate obuću - objašnjava dr Grujić.
Prema njenim rečima, pored boljih kontrola i uredbi, najbolje rešenje bi bilo da se stvari i ne probaju po radnjama, već kod kuće, nakon dubinskog pranja.

- Problem je, naročito ženama, da kupe nešto bez probanja. Ali nisu ni svesne da svaki ulazak u kabinu može da dovede do neke infekcije. Da ne pričam o sezoni kupaćih kostima, koje dame probaju bez razmišljanja i ne pomišljaju da zbog toga mogu da navuku ozbiljne gljivične infekcije, osipe po intimnim delovima... Zato je najbolje da se stvari ne probaju u radnji, već nakon pranja, jer ne znate ko je to nosio pre vas. Ukoliko probate obuću, obavezno ponesite svoju čarapu, nikako ne na bosu nogu, jer osim neprijatnog mirisa, mogu se javiti i gljivična oboljenja - naglašava naša sagovornica.

Foto: Informer

Apel za nadležne

I predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović šokiran je saznanjima da se u najpopularnijem butiku u centru Beograda nalaze tako prljave, zapuštene i higijenski neispravne stvari koje se bez problema prodaju i nude kupcima.

- Ovo je bruka i sramota za "Zaru"! Pa da li ti prodavci znaju koje je to leglo zaraza i infekcija?! Kada uzmete prljavu bluzu koja ide do kože i probate je, nemate pojma ko je to probao, isprljao, umazao puderom, da li je bolestan, znojav, ima li neku gljivičnu infekciju. A isto tako ne znate da li je ta stvar isprljana tokom silnih probanja ili je, što može biti još mnogo gore, nošena nekoliko dana, pa vraćena. To je dozvoljeno u mnogim radnjama, a ne postoji kvalitetno zbrinjavanje takvih stvari, već se uredno vraćaju u rafove - napominje Papović i dodaje:
- Još strašnije je što ne postoji pravilnik kada je isprobavanje obuće ili kupaćih kostima u pitanju. Pa to je van svake pameti. I zato smatram da se pod hitno mora sprovesti rigoroznija kontrola i mnogo stroži pravilnik i zakon kada je ovaj deo potrošačke sfere u pitanju. Osim tržišne inspekcije, ovde mora da se uključi i sanitarni nadzor, da se prodavci dovedu pameti, da im se podigne svest o njihovim obavezama, ali i da kupci prilikom probanja pokušaju da budu pažljiviji - ističe predsednik NOPS. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nn

pre 1 godinu

Radnja definitivno snosi odgovornost za ovako nesto. Klientela, tj potrosaci su raznovrsni. Vecina ljudi vodi racuna o higieni, ali, ima I onih drugih. Kad prodavacica primeti da neko nije dovoljno cist, najmanje sto moze I treba da uradi, da naspreja artikal sa desinfekcionim sprejom, skloni na stranu. Radnja je odgovorna u kakvom je stanju roba koju prodaju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15