• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.04.2019

16:29

NOVA VERZIJA baleta "Labudovo jezero" 26. maja u Narodnom pozorištu

Kultura

NOVA VERZIJA baleta "Labudovo jezero" 26. maja u Narodnom pozorištu

Podeli vest

Nova koreografska verzija baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Labudovo jezero", prema Marijusu Petipu i Levu Ivanovu, a u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, biće premijerno izvedena 26. maja na Velikoj sceni

U kostimima i scenografiji proslavljenog italijanskog modnog kreatora, dizajnera i kostimografa Renata Balestre, nastupiće celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Ðorđa Pavlovića.

Dva dana kasnije, 28. maja, predstava će biti izvedena u Velikoj dvorani "Sava centra", a u glavnim ulogama nastupiće zvezde Boljšog teatra.

Suštinu ovog antologijskog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailo

pre 5 godina

Najava katastrofe. Beogradski balet je imao solidnu osnovu u školi ruskog ( carskog ) baleta. Danas je beogradski balet negde u sveri Vaganove prilagođen našoj nemočia koja je shranikla ruski balet posle revolucije u Rusiji a i u Beogradu posle pomirenja Tita i Hruščova. Prvo posleratno izvođenje je bilo u koreografiji Nine Kirsanove. U toj verziji su stasale naše najbolje balerine kao na primer Jovanka Bjegojević. Dimitrije Parlić pravi novu verziju Labudovog Jezera u scenografiji i kostimima Pankijeviča. Koji su za to vreme bili evropski hit i sa tom verzijom je Beogradski balet gostovao širom Evrope. Vremenom se ova predstava ofucala koreografski jer su naše " velike" balerine prilagođavale štošta svojim mogučnostima a i kostimi su ostali bez perja i šlokica i to je bila katastrofa. Jovanka Bjegojević , kao direktor baleta dovodi holandskog koreografa koji je direktna veza preko Sonje Haksl sa Balet Ruse Đigalijeva i Anom Pavlovom a u tom vremenu je i Nina Kirsanova bila deo tog tima. U tom momentu Kostjukov organizuje štrajk baleta protiv Jovanke Bjegojević i "holandske" verzije Labudovog jezera. Predstava je jedva izvedena i održala se vrlo kratko vreme ali je to bila ODLIČNA verzija Labudovog Jezera. Onda se opet izvlači iz fundusa M. Parlića verzija ali se ne obnavlja prema originalu a i kostimi doživljavaju ozbilnu degradaciju. I, tako dolazimo do ove nove verzije Labudovog Jezera i odmah najava gostovanja igrača iz Boljšoja, znači kompletna vulgarizacija Labudovog Jezera u sovjetskoj verziji Grigorovića. Osnovni problem je u drugom činu jer "beli labud" je samo ptica i nema transformacije od ptice u devojku i opet u pticu. "Crni labud" nemože da bude ptica jer je to Fam Fatal koja treba da zavede princa. To kod sovjeta nepostoji i najdalje u vulgarizaciji je otišla Maja Plisetcaja. Kod nas u Beogradu je to igrano kao da je to zla vila iz Uspavane lepoticei koja plaši princa... Tu tradiciju je uvela naša poznata balerina koja je prvo igrala zlu vilu u Začaranoj pa onda to prenela u Crnog labuda... Bilo joj slično i tu leži osnovni problem 2 čina jer Odeta nije samo ptica i tako princa predstavlja kao seksualnog manijaka koji bi da spava sa pticom. Takvo tumačenje je ono što je predstavljeno na slici Leda i labud. Kostjukov je več dovodio drugorazredne sovjetske koreografije u Beograd u baletima Romea i Juliju, Bajaderu i Don Kihota. Problem je što ne lansira neku našu mladu balerinu več odmah gost iz Boljšoja i to je najave katastrofe u koreografskom smislu a Balestra, pa zavisi u koje vreme, epohu se smešta Labudovo. Ako ovo Labudovo stvarno bude katastrofa onda se treba zahvaliti Kostjukovu na saradnji za vjeki vjekov.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija