• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir/informer.rs

13.10.2021

14:08

POPULARNA GLUMICA IMA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM! Svi misle da je TOP RIBA, a o ovome je GODINAMA ĆUTALA! Evo koji su SIMPTOMI ove BOLESTI

Kultura

POPULARNA GLUMICA IMA OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM! Svi misle da je TOP RIBA, a o ovome je GODINAMA ĆUTALA! Evo koji su SIMPTOMI ove BOLESTI

Podeli vest

Glumica Megan Foks godinama se bori sa zdravstvenim problemom koji je poznat kao telesna dismorfija

Radi se o poremećaju koji pogađa muškarce i žene. Megan je za britanski GQ opisala kako ovaj poremećaj utiče na nju i njen život.

 - Da, imam telesnu dismorfiju. Imam mnoštvo duboko ukorenjenih nesigurnosti. Nikada ne smemo da pretpostavljamo kako se neko oseća. Pogledamo neku osobu i kažemo, kako je lepa, mora da joj je život lak. A sigurno je da se ona ne oseća tako iznutra - rekla je Megan.

Iako nije želela da otkrije kakve simprome ima, poznato je da telesnu dismorfiju karakterišu opsesivna, neosnovana briga o manama kada je u pitanju telesni izgled.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Fox (@meganfox)

 

Telesna dismorfija je ozbiljan psihički poremećaj koji karakteriše doživljaj obolele osobe da su delovi njenog tela deformisani, neatraktivni, ružni, čak odvratni, dok je nedostatak o kome govori zapravo jedva vidljiv ili čak i ne postoji. Osobe koje pate od ovog poremećaja sebe opisuju kao groteskne, ogavne, osećaju se kao da drugi u njima vide Čoveka slona. Nezadovoljstvo je uglavnom usmereno na lice i glavu, delove lica, na kožu.

Ovakve osobe često proveravaju svoj izgled u ogledalu, od drugih traže razuveravanje o tome kako izgledaju, a sa druge strane insistiraju na ružnoći svog izgleda. Drugi se pak bave izrazitim držanjem dijeta, vežbanjem, proveravanjem svog tela, kupuju i koriste razne kozmetičke preparate, ili pak traže razne kozmetičke i hiruške tretmane.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Fox (@meganfox)

 

Dismorfofobija najčešće počinje u periodu adolescencije, oko 16-te godine života. Promene na telu se u tom periodu dešavaju brzo,a utiču i na razvoj anksioznosti.

Megan je istakla da joj dečko reper Mašin Gan Keli, pomogao da se ponovo oseti stabilno i srećno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija