• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: national geographic/informer.rs

14.11.2019

18:42

8 ČINJENICA KOJE BI TREBALO DA ZNATE JELENČIĆIMA! Ovo je jedna od najređih životinjskih vrsta!

Zanimljivosti

8 ČINJENICA KOJE BI TREBALO DA ZNATE JELENČIĆIMA! Ovo je jedna od najređih životinjskih vrsta!

Podeli vest

Upoznajte jelenčiće, malu i retku vrstu sisara, nalik jelenu, koju naučnici nisu videli skoro 30 godina, a koja je fotografisana u jednoj šumi na jugu Vijetnama

Mala i retka vrsta sisara, nalik jelenu, koju naučnici nisu videli skoro 30 godina, nedavno je fotografisana u jednoj šumi na jugu Vijetnama. U pitanju je simpatičan jelenčić. Životinja je prvi put opisana 1910. godine. U centralnom Vijetnamu je do 1990. viđena svega pet puta i proglašena je za jednu od najređih životinjskih vrsta.

JELENČIĆI NISU NI MIŠEVI, NI JELENI

Na prvi pogled ove neobične životinje izgledaju kao čudna mešavina jelena, miša i svinje. Međutim, ovaj sisar sa leđima srebrnaste boje, zapravo nije ni ni miš, ni jelen, već najmanji sisar sa kopitama koji pripada porodici pod nazivom Tragulidae.

NJIHOVA VELIČINA VARIRA

Ova stvorenja su mnogo manja od svih vrsta jelena. U zavisnosti od vrste, jelenčić može da teži od 2 do 15 kilograma. Najmanja vrsta je kančil (Tragulus kanchil), dok je najveća vodeni jelenčić. Ipak, nijedna vrsta nije veća od malog psa.

POSTOJE RAZNE VRSTE JELENČIĆA

Pored kančila i vodenog jelenčića, koje smo već spomenuli, ova sićušna životinja ima prilično varijacija. Porodica je klasifikovana u dva roda: pravi jelenčići (Hyemoschus) i mišji jeleni (Tragulus). Pegavi mišji jeleni su i dalje vrlo neistraženi i misteriozni pa su ih naučnici svrstali u svoj rod pod nazivom Moschiola. Međutim, iako su kategorisani u različite rodove, svi imaju vrlo sličan izgled.

NJIHOVI OČNJACI SU STRAŠNIJI OD DRAKULINIH

Ako jelenčićima otvorite usta videćete dva dugačka “vampirska” zuba. Oni su posebno izraženi kod mužjaka koji ih koriste prilikom borbe. Zahvaljujući prilično gustom krznu oko vrata i grudi, ovi simpatični borci zaštićeni su od ujeda tokom bitke.

UMEJU DA GNJURE KAKO BI SE ODBRANILI OD PREDATORA

Vodeni jelenčići poznati su po svojoj sposbnosti zaranjanja ispod površine vode kada osete da je u blizini predator. Minijaturni plivači u stanju su da zadrže dah i do četiri minuta. Ipak, brzo se umore, pa nisu u stanju da dugo plivaju.

MISLILO SE DA JE IZUMRO, A SADA SE POJAVIO! Posle 30 godina kamere su zabeležile retku vrstu malog kopitara! (FOTO/VIDEO)

RAZMNOŽAVANJE JE POSEBNO ISKUSTVO ZA JELENČIĆE

Nakon što ostanu u drugom stanju, ženke jelenčića nose mladunče od pet do devet meseci, u zavisnosti od vrste, a mladunče može da stane na noge već nakon sat vremena od rođenja. Majka će ga posećivati periodično kako bi ga nahranila, a dok to radi ona stoji na tri noge.

Jelenčići su poznati po tome što mogu stalno da budu trudni - neke vrste mogu da se razmnožavaju već sat vremena nakon što su na svet donele mladunče.

PRILIČNO SU STIDLJIVI

Jelenčići su obično stidljive i usamljene životinje. Mnoge vrste su zato budne samo tokom noći i vrlo retko se mogu videti. Ovakvo plašljivo ponašanje umnogome otežava naučnicima da ih prouče.

DOSTA SU BUČNI

Iako su obično miroljubivi, mužjaci ove neobične životinje će ljutito udarati kopitama i ispuštati glasne krike kako bi oterali predatore i upozorili druge jelenčiće da je u blizini opasnost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija