• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.12.2020

07:21

(VIDEO) Za 1 evro možete kupiti kuću u blizini Jadranskog mora, ali onda SLEDI VELIKO IZNENAĐENJE

Zanimljivosti

(VIDEO) Za 1 evro možete kupiti kuću u blizini Jadranskog mora, ali onda SLEDI VELIKO IZNENAĐENJE

Podeli vest

Ukoliko ste maštali da se preselite u neko živopisno mesto, u Italiji na primer, u jednom srednjovekovnom italijanskom selu smeštenom na vrh brežuljka, možete kupiti kuću za jedan evro.

Živopisno selo se zove Kastropinjano i smešteno je na jugu Italije u oblasti Molize blizu Jadranskog mora, 200 kilometara jugoistočno od Rima. Cene kuća su neverovatno niske, a mogu se naći i one koje koštaju samo jedan evro.

Kao i u svim prethodnim slučajevima, ideja je da se ponovo nasele ruralni krajevi Italije koji se već decenijama bore protiv depopulacije.

Namera nije samo da se organizuje akcija, već i da budući vlasnici pronađu dom koji je idealan za njih i u skladu sa njihovim potrebama i željama.

„Pozivamo sve koji žele da kupe kuću u Kastopinjanu da pošalju mejl i izlože detaljan plan šta nameravaju sa kućom. Da li žele da ona postane njihov novi dom ili žele da je pretvore u prostor za smeštaj turista, poslovni objekat ili nešto drugo. Takođe, potrebno je da navedu da li imaju neke posebne zahteve, kao što je, na primer, prilagođen prilaz za ljude u invalidskim kolicima. Selo je malo i automobilom se vrlo teško prolazi kroz njegove uske uličice“, navodi gradonačelnik Nikola Skapilati u razgovoru za Si-En-En.

Dodaje je da je Kastopiljani malo mirno selo u kome postoji samo jedan restoran, jedan kafić, apoteka i nekoliko apartmana za smeštaj turista.

U selu ima preko 100 naupuštenih kuća i gradonačelnik želi da podstakne dugoročan razvoj i rast. „Ne želimo da dođe do invazije kupaca. Nudimo samo mir, tišinu, čistu prirodu, svež vazduh, divan pogled i fantastičnu hranu. Idealno za odmor od svakodnevnog stresa“, dodaj Skapilati.

Trenutno u selu živi oko 900 stanovnika, a tridesetih godina prošlog veka ih je bilo i više od 2.500. Međutim, 60 odsto stanovnika je starije od 70 godina. Većina porodica se posle Drugog svetskog grata odselila u veće gradove.

Međutim, svi zainteresovani moraju imati u vidu da će kuću možda kupiti za jedan evro, ali moraju da uplate i garanciju od 2.000 evra kojom se obavezuju da će kuću potpuno renoviraju u naredne tri godine. Garancija se posle obnove nekretnine vraća.

Skapilati procenjuje da će prosečno troškovi renoviranja iznositi oko 30 do 40.000 evra jer se kuće nalaze u prilično lošem stanju. Svi zainteresovani mogu da se obrate direktno gradonačelniku Kastropinjana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvrle

pre 3 godine

Garant Gradonačelnik ima jedinu firmu za gradjevinske radove. 1 euro u budžet a 40000 u džep. Baš nekako podstiče na poštenje! Nešto me ne čudi što grad prazan! 0o

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17