• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.04.2021

07:16

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici otkrili kako IZBRISATI loša i ružna SEĆANJA! Evo o čemu se radi

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Naučnici otkrili kako IZBRISATI loša i ružna SEĆANJA! Evo o čemu se radi

Podeli vest

Loša i ružna sećanja muče mnoge, a kod nekih dovode i do ozbiljnih poremećaja. Naučnici su sada na korak od saznanja da li takva sećanja mogu da se izmene ili čak potpuno izbrišu

Procedure koje koriste psihijatri kako bi indirektno ponovo aktivirali traumatske epizode kod pacijenata mogu predstavljati „prozor“ kroz koji loša i ružna sećanja mogu da budu izmenjena ili čak potpuno izbrisana, navodi naučna studija koju su predvodili istraživači sa Univerziteta Teksas AM.

Tako na primer ratni veterani koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) mogu tokom terapije biti pitani da se prisete posebnih spoljnih stimulanasa, kao što su bljesci svetla ili jaki zvuci, koji su povezani i okidači su sećanja na traume.

Ideja ove metode je da provocira sećanje bez nanošenja dodatne patnje pacijentu, kako bi kroz terapije izlaganja ublažila reakcije straha.

Foto: Pixabay

Uskoro ćemo se osloboditi loših sećanja?

 - Glavni izazov je to što, kada se izvode slične procedure, sećanje na originalnu traumu nije izbrisano. Uvek je tu i može da se ponovo pojavi, što izaziva ponovnu manifestaciju PTSP i da ljudi ponovo osećaju strah -  rekao je Stiven Maren, profesor psihologije i neurologije na tom univerzitetu.

Kako bi izmenili ili čak eliminisali traumatsko sećanje, naučnici su koristili postupak uslovljavanja u kom je signal indirektno povezan sa traumatskim događajem. Kada je isti signal primenjen kasnije, on indirektno reaktivira sećanje na događaj i povećava aktivnost u hipokampusu, delu mozga važnom za memoriju, navode naučnici.

Oni navode da ponovno aktiviranje traumatskog sećanja kroz izlaganje indirektnim okidačima, može da ga izmeni i ublaži. Sada nameravaju da prošire svoju studiju kako bi kroz ovu tehniku ono moglo da bude potpuno izbrisano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija