• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.09.2021

13:04

Naučnici otkrili zastrašujuću pojavu na nebu... Rupa u ozonskom omotaču veća od Antarktika! OVO JE GLAVNI KRIVAC!

Reuters

Zanimljivosti

Naučnici otkrili zastrašujuću pojavu na nebu... Rupa u ozonskom omotaču veća od Antarktika! OVO JE GLAVNI KRIVAC!

Podeli vest

Poznato je da se ozon se nalazi na visini od 11 do 40 kilometara iznad Zemljine površine, tačnije u stratosferi, kao i da deluje poput kreme za sunčanje za planetu

Naučnici su danas došli do zastrašujućeg otkrića kada su ustanovili da rupa u ozonskom omotaču koja se razvija svake godine prilično veća nego inače i da je trenutno veća od Antarktika

Istraživači iz službe za praćenje atmosfere "Kopernikus"  dodaju da ovogodišnja rupa brzo raste i da je veća od 75 odsto ozonskih rupa u ovoj fazi sezone još od 1979. godine.

Smatraju da je oštećenje ozonskog omotača uzrokovano gasovima koji se koriste u rashladnim sistemima, a koje je čovek stvorio davne 1930. Pomenuti gasovi korišćeni su i kao pogonsko gorivo u aerosolnim raspršivačima.

Hemikalije putuju u stratosferu

Hemikalije su stabilne pa mogu da putuju sa Zemljine površine u stratosferu, ali na nadmorskoj visini na kojoj se nalazi stratosferski ozon, one se razgrađuju visokoenergetskim UV zračenjem. Hemijske reakcije koje slede opisanu proceduru uništavaju ozon.

Svake godine tokom kasne zime na južnoj hemisferi nastane rupa jer Sunce uzrokuje reakcije osiromašenja ozonskog omotača, koje uključuju hemijski aktivne oblike hlora i broma dobijene iz spojeva koje je stvorio čovek.

Foto: Pixabay

Evolucija rupe prilično veća od uobičajene

Iz Kopernicusa su saopštili da je ovogodišnja rupa "evoluirala u prilično veću od uobičajene".

- U ovoj fazi ne možemo zaista da kažemo kako će se ozonska rupa razvijati. Međutim, ovogodišnja rupa veoma je slična onoj iz 2020. koja je bila jedna od najdubljih i najdugovečnijih. Sudeći po zapisima iz 1979. godine, ona se zatvorila oko Božića te godine - rekao je za Gardijan direktor Kopernicusa Vinsent-Henri Puh.

- Velika ili mala ozonska rupa u jednoj godini ne mora nužno da znači da se celokupni proces oporavka ne odvija prema očekivanjima, ali ukazuje na to da joj je nužno posvetiti pažnju i istražiti je u potpunosti - zaključuju iz Kopernicusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59