• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

13.10.2020

13:31

ZVUČI SUVIŠE DOBRO DA BI BILO ISTINITO! Lažne nagradne igre kradu podatke i novac, EVO KAKO DA ZNATE DA JE PREVARA!

Vesti

ZVUČI SUVIŠE DOBRO DA BI BILO ISTINITO! Lažne nagradne igre kradu podatke i novac, EVO KAKO DA ZNATE DA JE PREVARA!

Podeli vest

Ako vam na društvenim mrežama ponude učešće u nagradnoj igri, a u kojoj ćete za samo 250 dinara dobiti skupoceni telefon, znajte da je to laž i metoda za krađu informacija

Lažne nagradne igre preplavile su društvene mreže, a lakoverni građani koji u njima učestvuju izloženi su zloupotrebi ličnih podataka, ali i opasnosti da ostanu bez novca na bankovnom računu. Prevaranti uglavnom zloupotrebljavaju najveće brendove - banke, operatere, trgovinske lance, ali i javna preduzeća kako bi prevara bila što uverljivija. 

Ovih dana oružje u ruci prevaranata je JP "Pošta Srbije", koje navodno preko Fejsbuk stranice deli 99 najnovijih telefona marke "ajfon", a za to treba da odgovorite tačno na nekoliko jednostavnih pitanja, a potom da uplatite samo 250 dinara. Uz to, potrebno je da ostavite i lične podatke, a da plaćanje isključivo izvršite preko kartice. 

Penzioneri ponovo žrtve trgovačkih prevara! Ne kupujte sve što vam nude, EVO KAKO DA PREPOZNATE PREVARANTE

Da je reč o prevari sa kojom "Pošta" nema ama baš ništa, potvrdili su nam i iz ovog javnog preduzeća.

- JP "Pošta Srbije" ne organizuje i nikada nije organizovala nagradne igre ni na jednoj društvenoj mreži ili internetu, a zbog zloupotrebe korporativnih simbola i imena "Pošte Srbije", preduzeće je podnelo prijave nadležnim organima MUP-a Srbije radi daljeg postupanja.

Proverite na sajtu

Uvek proverite na zvaničnom sajtu kompanije ili na nekoj od njenih zvaničnih društvenih mreža da li je u toku neka nagradna igra
Aleksa Matić, IT stručnjak 

Ni modni brendovi nisu pošteđeni, pa je tako pre nekoliko meseci "Adidas" saopštio da im je zloupotrebljen brend. Naime, korisnicima u regionu na Vajber i Vocap stizale su poruke o "nagradnoj igri" kompanije "Adidas", u kojoj se poklanja 3.000 pari cipela i 1.800 majica povodom 95. rođendana "Adidasa". Oni koji su poverovali da je zaista reč o nagradnoj igri kliknuli su na link koji je zapravo vodio ka virusu koji služi za krađu podataka.
I iz kompanije "dm" nedavno su upozorili građane da je u toku lažna nagradna igra u kojoj je zloupotrebljen njihov brend.

- Uočili smo da su se pojavila SMS obaveštenja sa porukom o osvojenom poklon-paketu u "dm" nagradnoj igri, kao i link ka sajtu za preuzimanje paketa. Upozoravamo vas da je navedena informacija lažna. Kompanija "dm drogerie markt Srbija" ne stoji iza navedene aktivnosti.

Kako tačno to izgleda? 

- Na primer, dobijete mejl, SMS, poziv, Vocap ili Vajber poruku... ili link na nekoj društvenoj mreži u kom određena kompanija traži da, iz navodno bezbednosnih razloga, ukucate ponovo svoje korisničko ime i šifru ili broj kartice. Link koji otvarate ima logo, boje i izgled na koji ste navikli - ako se ne udubite, nije tako lako uvideti da je stranica lažna. Na ovaj način pošiljalac navodi žrtvu da preko telefona ili lažne stranice otkrije poverljive informacije, koje se koriste u brojne svrhe, ali najčešće za krađu novca s bankovnog računa, zloupotrebu kartice ili neovlašćeni pristup elektronskoj pošti - kaže Matić.

Nisu pošteđeni ni prehrambeni trgovinski lanci u čije ime se navodno dele nagradni kuponi za kupovinu u njihovim radnjama, te su tako više puta iz "Lidla", "Maksija", "Idee" upozoravali građane da, pre nego što bilo šta kliknu ili ostave svoje podatke, provere na zvaničnim sajtovima ili pozivom da li zaista pomenute kompanije stoje iza tih nagradnih igara kako im ne bi bili ukradeni podaci ili eventualno novac sa bankovnih računa.  
IT stručnjaci upozoravaju građane da dobro provere pre nego što se "upecaju" i savetuju da, kada su u pitanju poznate kompanije, uvek proverite na njihovom zvaničnom sajtu ili na nekoj od zvaničnih društvenih mreža da li je u toku neka nagradna igra. 

- Obratite pažnju na pravopis, gramatiku i stil kojim je poruka napisana. Kod lažnih nagradnih igara, kada zvuči previše dobro da bi bilo istinito, najčešće i nije istinito - kaže Aleksa Matić, IT stručnjak. 

SAVETI STRUČNJAKA Kako se zaštititi?

Da biste se zaštitili, postupajte u skladu sa sledećim pravilima:

* Oprezno rukujte svojim podacima i pazite kome pružate poverenje onlajn. Uvek je bolje pozvati i dodatno proveriti ako vam se bilo šta učini sumnjivim.

* Razmislite koje informacije o sebi objavljujete na društvenim mrežama. Što više informacija o sebi objavite, to je nekome lakše da ih iskoristi za napad na vas ili na nekog drugog. Dodatno, pazite ko sve ima pristup informacijama koje objavljujete na društvenim mrežama.

* Ukoliko se od vas traži da neku poverljivu informaciju pošaljete mejlom, pažljivo proverite ko vam je traži i zašto. Obratite pažnju na bitne detalje u mejlu: tačna adresa pošiljaoca (ako je napadač upotrebio lažni mejl, razlika može biti u jednom slovu), vreme kada je mejl napisan, strukturu i detalje, tačan zahtev. Ukoliko vam bar jedan detalj nije jasan ili vam se učini sumnjiv, uradite dodatne provere - utvrdite identitet pošiljaoca, najbolje pozivanjem telefonom.

* Lozinku za bilo koji servis, sliku kartice, PIN kodove, TAN brojeve i slično niko ne sme da traži od vas i niste dužni da ih dostavljate ikome, čak ni banci. Imajte u vidu da banka ili bilo koja druga ozbiljna institucija nikada neće tražiti od vas da poverljive informacije ili dokumenta dostavljate preko mejla ili društvenih mreža.

Upozorenje poverenika: Prijavite nadležnima

I iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti stiglo je upozorenje na lažne nagradne igre na internetu, u kom se navodi da tu postoji rizik moguće zloupotrebe ličnih podataka. I u ovu instituciju učestalo pristižu prijave građana povodom lažnih nagradnih igara koje se postavljaju na internetu (društvenim mrežama, preko mobilnih aplikacija...).

- Organizatori lažnih nagradnih igara služe se nazivom nekog od poznatih privrednih društava ili brendova i od učesnika traže dostavljanje fotografije ili skeniranog ličnog dokumenta, uglavnom lične karte ili pasoša, na kojoj je potrebno da se vidi fotografija tog lica. Nakon kratkog vremenskog perioda, navedena internet-stranica ili nalog na društvenoj mreži na kojoj je postavljena lažna nagradna igra se gasi. Pribavljeni lični podaci građana, odnosno kopije njihovih ličnih dokumenata, ostaju u posedu nepoznatih lica, sa ne malom verovatnoćom da mogu biti zloupotrebljeni - upozorio je u saopštenju poverenik.
Građane koji mu se obraćaju tim povodom Poverenik upućuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na vtkŽbeograd.vtk.jt.rs.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17