• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

15.07.2020

19:00

SVI GA IMAMO U KUHINJI, A ELIKSIR JE ZDRAVLJA! Otkriveno je pre čak 10.000 godina, IMA ŠIROKU PRIMENU!

Ljubav

SVI GA IMAMO U KUHINJI, A ELIKSIR JE ZDRAVLJA! Otkriveno je pre čak 10.000 godina, IMA ŠIROKU PRIMENU!

Podeli vest

Priče da su voće i povrće puni pesticida često dolaze do nas. Neretko se i zapitamo kako da se rešimo otrovnih sastojaka.

A sve što nam potrebno za to jeste sirće. Bez obzira na to da li se pravi od jabuka, grožđa, kukururuza, meda, paradajza..., sirće se naširoko  primenjuje. Potiče od francuskog “sour wine”, što znači "kiselo vino". Neke vrste sirćeta mogu i te kako povoljno da utiču na zdravlje ljudi, a neke se koriste i za čišćenje, u hortikulturi, kozmetici...

Istorija sirćeta
Sirće je otkriveno pre više od 10.000 godina, i to sasvim slučajno, kada je vino greškom ostavljeno da fermentiše duže nego što je trebalo i postalo previše kiselo. Šteta po tadašnju berbu, ali sreća po sve koji su se uverili u višenamensku upotrebu ove moćne tečnosti.

PRIRODNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Belo, alkoholno sirće u kombinaciji sa sodom bikarbonom idealno je netoksično sredstvo za čišćenje. NJime ćete odlično izglancati prozore i dezinfikovati prostoriju. Efikasno je za čišćenje lavaboa, kade, pločica, podova i drugih površina. U tu svrhu može se razblažiti vodom u odnosu 50-50 odsto. Kada se upotrebljava kao herbicid, može se koristiti u punoj meri. 

DA VOĆE I POVRĆE ZASIJA

Jedna od dragocenih primena sirćeta je i čišćenje voća i povrća od pesticida. Naravno, u tu svrhu ne mora da se koristi najkvalitetnije jabukovo sirće. Dovoljno je najobičnije belo alkoholno sirće, a najbolja mera je 10 odsto sirćeta i 90 odsto vode. Namirnicu potopite, izvadite, isperite i normalno upotrebljavajte. Ovaj princip ne primenjujte na krhko voće kao što je bobičasto se može oštetiti i sirće može ući kroz njihovu nežnu opnu.

Treba izbegavati 20% sirće, koje je napravljeno od 90% glacijalne sirćetne kiseline i mnogo je jače nego što nam je zaista potrebno. I što je najvažnije, ova vrsta sirćeta je naftni derivat i može biti veoma štetna po disajne puteve, kožu i oči. Treba znati da svako pravo sirće na deklaraciji mora da ima naznaku da je napravljeno od destilovanog alkohola ili bilo koji drugi znak da je prirodni proizvod.

ZAŠTO JE SIRĆE ELIKSIR ZDRAVLJA

Zašto je tako delotvorno na organizam
 Izgleda da je odgovor u tome da je sirće razblažena kiselina, posebno sirćetna, koja pomaže da se normalizuje pH organizma. Posebno se ističe njegova moć kada je u pitanju dijabetes tipa 2. Nekoliko studijaje pokazalo da pomaže u snižavanju nivoa glukoze. Takođe, upoteba sirćeta pre obroka značajno povećana osetljivost na insulin i dramatično ga smanjuje.

Iako mnogi ističu da jabukovo sirće ima obilje hranljivih materija koje ostaju posle procesa fermentacije, analize nutricionista pokazuju sasvim suprotne rezultate - jedna kašika jabukovog sirćeta sadrži jedan miligram kalcijuma, a dnevne potrebe ljudskog organizma za ovim sastojkom su 1.000 miligrama. Pripisivane su mu ozboljne mere vitmina, kao i sadražaj pektina, koji se vezuje za holesterol i čisti ga iz tela, a dokazano je da suirće ne sadrži pektin ili bilo koja druga vlakna.

PRIJA I KUĆNIM LJUBIMCIMA

Ako vaš pas ima svrabež kože, ako mu uši imaju neprijatan miris ili je previše izbirljiv kada je hrana u pitanju, sirće, delotvoran, netoksičan prirodni lek, može da bude od pomoći. Za slab apetit, dodajte mu u hranu kašiku sirćeta dvaput dnevno. Za svrab na koži i za crvena polja stavite jabukovo sirće u bocu sa prskalicom, pa nanesite na dlaku ljubimca. Zapaljenje će se povući u naredna 24 sata, a brijanje psa, koje nije preporUčljivo, neće ni biti potrebno. Ako je koža već toliko iziritirana da je pucala, sirće obavezno razblažite u istoj količini vode. 

Jabukovo sirće od davnina se koristi i za negu kose. Dobar je i kao regenerator i kao i ubica klica.   Pomaže i kod alergija, problema sa sinusima, aknama, kandidiom, kontroliše dermatitis...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija