• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

01.11.2020

11:56 >> 16:07

OTOK koji može da BUDE FATALAN! O ovoj bolesti se MALO ZNA, čak i u među lekarima!

Ljubav

OTOK koji može da BUDE FATALAN! O ovoj bolesti se MALO ZNA, čak i u među lekarima!

Podeli vest

Ohrabrujuće je da bolest uz savremenu trepiju može da se drži pod kontrolom...

Hereditarni angioedem (HAE) je retka, nasledna i po život opasna bolest koja izaziva pojavu otoka gotovo svakog dela tela, uključujući unutrašnje organe. Ukoliko se otok javi na rukama i nogama nastaje privremeni invaliditet. Ako obuhvati organe za varenje javljaju se mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje, dijareja, a ako zahvati disajne organe u 30 odsto slučajeva napad se završava fatalno. U Srbiji je trenutno kod 86 osoba potvrđena dijagnoza, ali se pretpostavlja da ih ima bar još pedesetak nedijagnostikovanih. Ohrabrujuće je da bolest uz savremenu trepiju može da se drži pod kontrolom.

Iz neznanja pod nož

- Budući da je bolest retka i da se jajvlja jedan slučaj na 50.000 stanovnika ne prepoznaju je ni lekari, pa do postavljanja dijagnoze prođe i po više od 10 godina. Zastupljena je kod oba pola i širom sveta potpuno ravnomerno, a karakteriše je nedostatak krvnog proteina C1 inhibitora. Simptomi su različiti u zavisnosti od toga koji deo tela je otečen – to mogu da budu delovi ruke ili noge, što privremeno onesposobljava ove pacijete, može da se pojavi na genitalijama, unutrašnjim organima abdomena… - kaže dr Slađana Andrejević, specijalista alergologije i imunologije Klinike za alergologiju KCS.

Foto: Shutterstock

Strah i neizvesnost

Opterećenje koje ova bolest donosi je daleko veća od samih napada i njihove učestalosti.

- Napadi su nezaobilazni, nepredvidivi i dramatično utiču na sposobnost pacijenta za rad, odlazak u školu, planiranje putovanja, fizičku aktivnost i slično. Oni svoje životne navike u potpunosti podređuju ovoj bolesti i činjenici da ne znaju kada će se sledeći napad javiti, koliko će biti snažan i da li će biti fatalan. U neprekidnom su strahu od sledećeg napada, povlače se, ograničavaju svoje aktivnosti, žive u stresu i neizvesnosti, a često se bore i sa anksioznošću i depresijom – navodi dr Slađana Andrejević.

Otok dovodi do pojave bolnih grčeva u stomaku, dijareje ili zatvora, povraćanja, ascita – tečnosti u trbušnoj duplji…

- Često se pogrešno dijagnostikuje kao upala slepog creva, čir na želucu ili žučni napad, pa ovi ljudi neretko bespotrebno završe na operacionom stolu. Otokom mogu da budu zahvaćeni i lice, oči, usne, jezik, ali i larings, što je životno ugrožavajuće stanje i može da se završi gušenjem u roku od 20 minuta ako se ne pruži blagovremena medicinska nega – naglašava dr Slađana Andrejević.

Okidači

Život sa HAE je normalan život sve dok ne dođe do napada, a njihova učestalost, težina, lokacija i trajanje su individualni.

- Postoje pacijenti kod kojih su napadi retki, jednom mesečno ili manje, ali i oni kod kojih se napad javlja i do 4-5 puta nedeljno. Razvijaju se tokom 24 sata i postepeno gube tokom 48-72 sata, ali mogu da traju i do pet dana. Bolest je dinamična, u pubertetu se obično dešava veliki broj napada, a kasnije se oni proređuju i ovo ne mora da bude oboljenje za ceo život – smatra alergologog.

Foto: Shutterstock

Napad HAE može da bude izazvan bilo kakvom fizičkom traumom, recimo vađenjem zuba, stresom, infekcijama, pojedinim lekovima ili je pokretač nepoznat.

Srbija jedna od 4

Za razliku od većine retkih bolesti za koje ne postoji lek, može se reći da pacijenti oboleli od HAE spadaju u one koji su imali više sreće, kaže dr Radovan Mijanović, specijalista alergologije i imunologije Klinike za alergologiju KCS.

- Terapija za zaustavljanje napada je do skoro bila jedni način da se utiče na simptome ove bolesti. Dostupne su tri vrste akutne terapije, dve intravenske i jedna potkožna, što obučenim pacijentima olakšava samopomoć u početnim stadijumima napada i u kućnim uslovima. Međutim, sredinom 2020. u Srbiji je za prvog pacijenta (a ukupno za dva, najteža slučaja) odobrena i preventivna terapija. U pitanju je prvo monoklonsko antitelo i naša zemlja se našla među tek četiri koja ima ove nove lekove. Terapija je vrlo efikasna u čak osam od 10 slučaja, a naši pacijenti se trenutno osećaju dobro, napadi su drastično proređeni i prvi put su u prilici da vode normalan život - naglašava dr Radovan Mijanović.  

Četkice u ruke! Koja su NAJGORA PIĆA za zube, a spisak je podugačak čitajte OVDE

OSLOBODITE SE ZAVISNOSTI! Koje 3 zdrave namirnice možete da jedete UMESTO SLATKIŠA čitajte OVDE

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17