• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/informer.rs

06.12.2020

08:15

MOZAK U OPASNOSTI! Otkriven novi RANI ZNAK DEMENCIJE - Tiče se plaćanja!

Ljubav

MOZAK U OPASNOSTI! Otkriven novi RANI ZNAK DEMENCIJE - Tiče se plaćanja!

Podeli vest

Ponavljano propuštanje plaćanja rata kredita ili dospelih troškova na kreditnim karticama moglo bi biti rani pokazatelj demencije, godinama pre postavljanja dijagnoze, pokazuje nova američka studija

U okviru istraživanja demencije čiji su rezultati objavljeni ove nedelje u medicinskom časopisu JAMA analizirani su zdravstveni osiguranici koji žive sami širom SAD-a i praćene su njihove uplate rata kredita i troškova po kreditnim karticama tokom dužeg razdoblja, preneo je CNN.

Naučnici su utvrdili da je bila veća verovatnoća da oboleli od Alchajmerove bolesti ili povezanih demencija propuštaju plaćanja i do šest godina pre postavljanja dijagnoze.

- Mislim da smo bili pomalo iznenađeni da je to bilo tako često da smo lako uočili - kazala je voditeljka istraživanja sa univerziteta Jonhs Hopkins Lauren Hersch Nicholas za CNN.

Foto: Shutterstock

- Doktori često govore da za demencijom treba tragati u bankovnim izvodima, ali mislim da nismo imali predstavu koliko se godina unapred to može događati.

Istraživanje su vodili naučnici s Johns Hopkinsa i Sistema federalnih rezervi.

Alchajmerova demencija pogađa oko 5,8 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina, a procenjuje se da će ih do 2050. biti 13,8 miliona.

Naulnici su istraživanjem obuhvatili više od 81.000 zdravstvenih osiguranika tokom 20 godina od 1999. do 2018.

Tako veliki uzorak pokazao je da su pacijenti kod kojih je na kraju dijagnostikovana demencija imali rane "finansijske" simptome.

Jedan od najvažnijih faktora

- To je zabrinjavajuće često - kaže Nikolas. - Utvrdili smo da se pet do 20 odsto propuštenih plaćanja odnosilo na one kod kojih je na kraju postavljena dijagnoza demencije. Mnogo faktora može uticati da zaboravite da platite ratu ali demencija se pokazala jednom od najvažnijih u starijoj dobi.

Foto: Shutterstock

Nikolas je kazala da je dobila ideju za istraživanje dok je gledala kako se njena baka bori s demencijom. Kad je njena majka otkrila u bakinoj pošti upozorenje poreske uprave ponudila je da se pobrine za finansije, kazala je Nikolas.

Poruka ovog istraživanja je da ljudi mogu na vreme da uoče da se nešto loše događa, kaže Nikolas i to može da spreči gubitak doma ili finansijsku prevaru starije osobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija