• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.Lazović

21.12.2020

13:58 >> 13:59

OVAJ ORGAN JE VAŽNIJI OD ZELUCA! Šta IZJEDA gušteraču, a šta je ČUVA?

Ljubav

OVAJ ORGAN JE VAŽNIJI OD ZELUCA! Šta IZJEDA gušteraču, a šta je ČUVA?

Podeli vest

Preterano konzumiranje alkohola je prvo na listi krivaca za nastanak akutnih i hroničnih zapaljenja pankreasa koji su opasni po život. Povišen nivo triglicerida i uopšte prekomerna telesna težina, pušenje, kao i pridružene bolesti poput dijabetesa takođe su faktori rizika

Akutna i hronična zapaljenja najčešće su bolesti koje doslovno izjedaju pankreas (gušteraču). Preterano konzumiranje alkohola je prvo na listi krivaca za nastanak ovih teških, po život ugrožavajućih oboljenja, ali bolest ne pogađa samo ljubitelje čašice. Povišen nivo triglicerida i uopšte prekomerna telesna težina, pušenje, kao i pridružene bolesti poput dijabetesa takođe su faktori rizika, a umerenost u iću i piću jedini su pravi put da vas ova žlezda služi do kraja života, kaže za Ljubav i zdravlje gastroenterolog i hepatolog prof. dr Dragan Tomić iz Poliklinike "Tectum med Labor".

Foto: Shutterstock

- Pankreas je organ koji ima osnovnu ulogu u varenju. Obično se misli da je želudac taj koji vari hranu, ali, preciznije, želudac samo započinje s varenjem i nije vitalni organ, te kad se iz različitih razloga operativno ukloni, život može da se nastavi uz odgovarajuća ograničenja. Bez pankreasa je, međutim, život nemoguć i on ima dve veoma važne funkcije - egzokrini deo luči enzime koji vare hranu, a endokrini luči insulin, neophodan za metabolizam ugljenih hidrata - objašnjava prof. dr Dragan Tomić.

Urgentno stanje

Oboljenja pankreasa su relativno česta, dodaje naš sagovornik, mada kod nas ne postoji precizna statistika, zna se da obolevaju pretežno muškarci, koji čine dve trećine. Ukoliko do upale pankreasa dođe naglo radi se o akutnom pankreatitisu, dok dugotrajna upala predstavlja hronični pankreatitis.

- Akutni pankreatitis je veoma teško i urgentno stanje i takvi bolesnici se skoro uvek hospitalizuju i smeštaju u jedinice intenzivne nege, a za svakog obolelog procenjuje se da li je kandidat za neku od hirurških intervencija. Ipak, manji broj se operiše, tek jedna petina, a ostali se leče u bolnici različitim metodama, onoliko koliko je to moguće - navodi doktor.

Za jedan deo pacijenata razlog koji izaziva zapaljenje je nepoznat, ali je među poznatim uzrocima najčešći alkoholizam.

- Drugi najčešći razlog je prisustvo kamena u žučnim vodovima, jer se (anatomski) izlazni kanal žuči i kanal pankreasa sustižu i zajedno ulivaju u dvanaestopalačno crevo. Nekada kamen koji se formira u žučnoj kesici migrira u glavni žučni vod i tako provocira pankreatitis. U tom slučaju je i lečenje najlakše, dovoljno je izvaditi kamen - sugeriše prof. dr Tomić.

Foto: Shutterstock

Treći uzrok je metaboličke prirode i leži u povišenom nivou triglicerida, dok su ostali razlozi znatno ređi, među kojima se ističe dijabetes. Bez obzira na to šta ga je pokrenulo, akutni pankreatitis ne može da vam promakne.

- Dominantni simptom je veoma jak bol koji se razvija iznenada ili u kraćem periodu od par sati. Bol je stalni, najčešće lokalizovan iznad pupka i ima tendenciju da se širi pojasno, na levu i desnu stranu, od prednjeg trbušnog zida prema kičmenom stubu. Kako su stari doktori voleli da opišu taj bol, kao "obruč na buretu". Mogu da ga prate povraćanje, mučnina, gađenje, potpuni gubitak apetita i jedno opšte loše stanje sa tendencijom prelaska u šok. Osoba je toliko slaba da ne može da stoji na nogama. Ovo stanje je životno ugrožavajuće, a procenat smrtnosti se kreće od 10 do 20 procenata - upozorava naš sagovornik.

Nepodnošljivo jak bol (gušterača je prepuna nervnih završetaka) zapravo izazivaju enzimi za varenje koji se umesto da izlaze iz pankreasa, aktiviraju u samom organu koji onda počinje da vari, nagriza sam sebe. U komplikacije spada stvaranje velikih zona sa izumiranjem tkiva, a koje se onda moraju drenirati hirurški.

- Bitno je naglasiti da akutnom pankreatitisu često prethodi jedan izuzetno veliki, mastan obrok, te bi preporuka za čitaoce, a u susret praznicima, bila da se suzdrže od preterivanja u jelu i piću - opominje naš sagovornik.

Natenane

Jedna od komplikacija akutne upale, mada retka, jeste njen prelazak u hronični pankreatitis. Češće se, međutim, dešava da se hronična upala razvija kao takva od samog od početka.

- I hronični oblik bolesti je životno ugrožavajući, smrtnost je isto visoka, ali se ne događa u kratkom periodu, već tokom pet, 10 ili 15 godina. Daleko najčešći faktor koji izaziva bolest je dugogodišnji alkoholizam (više od dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene), a potom i duvan, koji često ide uz alkohol, ali je i sam po sebi rizičan. Slede metabolički procesi sa povišenim nivoom triglicerida, dok holesterol, koji je štetan za srce i krvne sudove, za pankreas ne igra značajnu ulogu - otkriva profesor.

Foto: Shutterstock

U jednom procentu razlog ostaje nepoznat, a interesantno je dosta dobar deo čini i takozvani autoimuni hronični pankreatitis.

- Autoimuna vrsta upale može se prepoznati savremenom dijagnostikom i može se lečiti, dok se hronični pankreatitis u punom razvoju kliničke slike teško leči, odnosno osim otklanjanja faktora rizika, praktično se ne može sanirati - sugeriše naš sagovornik.

Simptomi hronične upale su bol, njegove epizode posebno sat-dva posle obroka, često i noću, a zbog postepenog gubitka kapaciteta ove žlezde za lučenje enzima osoba progresivno gubi na težini.

- Pacijenti su mršavi, iznemogli, vrlo često dijabetičari, zato što strada podjednako i endokrini deo pankreasa, imaju bolove slične kao kod akutnog oblika, samo manjeg intenziteta. Bol takođe ne traje neprekidno 24 sata, nego u fazama. Pacijenti sami vrlo brzo shvate da ne mogu da vare masnu hranu, pa je i ne konzumiraju - naglašava prof. dr Tomić.

Foto: Shutterstock

Nema podataka da je nasleđe bitno za razvoj bolesti, više je stvar kako se ophodimo prema sebi, a kako bi to trebalo da činimo, pojašnjava profesor:

- Smanjite telesnu težinu, budite umereni u jelu i piću, ne konzumirajte alkohol, ne pušite, kontrolišite redovno krvnu sliku i ne dopustite da vrednosti budu znatno povišene. Eto, to je prevencija. To je ono što mi sami možemo da doprinesemo, a vrlo je značajno za pankreas tako da većinu nas može služiti do kraja života a da ga i ne osetimo.

Ako želite MIRNIJI i BOLJI SAN, jedite ove NAMIRNICE!

KIVI je PRIRODNI ASPIRIN! Evo šta sve LEČI i šta od njega da NAPRAVITE! /Recepti/

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija