• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: harpersbaazar.rs

09.02.2021

07:45

NAJBOLJE I NAJGORE KOMBINACIJE! Evo koje vitamine i minerale NE TREBA uzimati ZAJEDNO ni po koju cenu

Ljubav

NAJBOLJE I NAJGORE KOMBINACIJE! Evo koje vitamine i minerale NE TREBA uzimati ZAJEDNO ni po koju cenu

Podeli vest

Svi znaju koliko su vitamini i minerali važni za pravilno funkcionisanje našeg tela. U vreme pandemije ljudi sami uzimaju određene vitamine i minerale bez konsultacije sa lekarom, a činjenica je da se neki međusobno ne mogu kombinovati

Prikupili smo informacije o svim najboljim i najgorim kombinacijama kako bismo vam pomogli da izvučete maksimum iz svog imunološkog sistema i ukupnog zdravlja.

Dozvoljeno je kombinovati:

Vitamin A + vitamin E i C

Vitamini su potpuno kompatibilni, ne potiskuju međusobno delovanje. Vitamin E štiti vitamin A od oksidacije, a C služi kao prirodni katalizator za druga dva vitamina, pojačavajući njihovo delovanje. Pored toga, vitamin A je u potpunosti kompatibilan sa cinkom i gvožđem, stimulišući njihovu apsorpciju u telu.

Vitamin B2 + vitamin B6

To je slučaj kada vitamine jednostavno treba uzimati u parovima. Sam po sebi, vitamin B6 je u neaktivnom obliku i jednostavno prolazi kroz telo a da se u njemu ne apsorbuje. Vitamin B2 aktivira B6 i telo ih savršeno apsorbuje.

Foto: pexels.com

Vitamini minerali

Vitamin B2 + cink

Vitamin B2 služi kao prirodni katalizator cinka, koji se pod njegovim uticajem bolje apsorbuje i aktivnije štiti telo.

Vitamin B6 + kalcijum

Vitamin B6 kontroliše količinu kalcijuma koji se izlučuje iz tela, sprečavajući nedostatak kalcijuma.

3 najveće prednosti integralnog hleba u odnosu na beli

Vitamin B6 + magnezijum

Ovde dve supstance pomažu jedna drugoj: B6 povećava bioraspoloživost magnezijuma za telo, a magnezijum, pak, povećava sposobnost B6 da prodre u ćeliju.

Vitamin B9 + Vitamin C

Vitamin C u ovom slučaju pomaže u akumuliranju B9 u tkivima, sprečavajući njegovo potpuno uklanjanje iz tela.

Vitamin B12 + kalcijum

Bez kalcijuma, asimilacija B12 u telu je u principu nemoguća.

Vitamin C + gvožđe + hrom

Svaka od tri supstance služi kao katalizator za apsorpciju druge dve. Ako ih koristite u tandemu, nećete uzaludno potrošiti ni miligram korisnih elemenata.

Vitamin D + kalcijum i fosfor

Vitamin D je neophodan za apsorpciju ova dva elementa. Možete ih koristiti odjednom, kao i kalcijum i fosfor u kombinaciji sa vitaminom D.

Vitamin E + selen

Antioksidativni efekat vitamina E je u velikoj meri pojačan interakcijom sa selenom. Ovaj tandem pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja i upala.

Vitamin K + kalcijum

Ovaj par je odgovoran i za snagu i zdravlje vaših kostiju i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Vitamin K pomaže kalcijumu u izgradnji koštanog tkiva u telu, a takođe je odgovoran za pravilno zgrušavanje krvi i sprečava vaskularnu kalcifikaciju.

Bor + kalcijum, magnezijum i fosfor

Bor pomaže da se sva tri elementa neprekidno asimiliraju u telu i da pravilno obavljaju sve svoje funkcije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 3 godine

I gde su ovde najgore kombinacije navedene u naslovu?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija