• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lepota i zdravlje

18.02.2021

21:20

POREMETIO VAM SE MENSTRUALNI CIKLUS? Evo zašto se to dešava!

Ljubav

POREMETIO VAM SE MENSTRUALNI CIKLUS? Evo zašto se to dešava!

Podeli vest

Nepravilno, preobilno ili oskudno krvarenje, simptomi su koje nikako ne treba zanemariti. Poremećaji menstrualnog ciklusa mogu ukazati na nepravilan rad polnih žlezda

Normalan menstrualni ciklus treba da se ponavlja na svakih 22 do 30 dana i traje od tri do pet dana. Ali svaka žena je bar jednom doživela da joj menstruacija kasni, da ima oskudnije ili obilnije krvarenje nego inače. Ovi poremećaji menstrualnog ciklusa mogu biti izazvani različitim uzrocima. Uzrok može biti nepravilan rad hipofize i polnih žlezda, odnosno jajnika, ali i materice koja možda ne odgovara adekvatno na "zadate naredbe". U svakom slučaju, mnogim ženama se dešava da im se ciklus poremeti i u većini slučajeva, nema razloga za zabrinutost.

Najčešći poremećaji menstrualnog ciklusa

Disfunkcionalna ili neregularna krvarenja karakteristična su za adolescenciju i menopauzu. U tim periodima života žene jajnici nemaju adekvatnu funkciju. U adolescenciji još uvek ne mogu sasvim da odgovore zahtevima hipofize i krenu u produkciju zrelih jajnih ćelija, odnosno ovulaciju. A u menopauzi opada funkcija polnih žlezda, što dovodi do obilnih i produženih krvarenja. U tim slučajevima obično se u terapijske svrhe daje hormonska terapija kako bi se nadomestio nedostatak polnih hormona i zaustavilo neregularno krvarenje.

Primenjuju se visoke doze estrogena, a potom se dodaju progesteronski preparati. Druga mogućnost zaustavljanja krvarenja jeste primena oralnih kontraceptiva. Oni se uzimaju dva do tri puta na dan, po jedna do dve pilule, do prestanka krvarenja, nakon čega se doza smanjuje do kraja ciklusa.

Normalan menstrualni ciklus treba da se ponavlja na svakih 22 do 30 dana

Hipermenoreja

Preobilno krvarenje, produženo i obilno krvarenje (hipermenoreja) koje traje duže od sedam dana, najčešće izazivaju miomi. Miomi su dobroćudni tumori glatkih mišića, koji se mogu pojaviti na različitim delovima materice. Oni su zavisni od estrogena, te nastaju isključivo u reproduktivnom razdoblju a povlače se tokom postmenopauze. Ipak, estrogeni ne uzrokuju nastanak mioma, samo pospešuju njihov rast i deluju kao okidač. Miomi uzrokuju i nepravilno i učestalo krvarenje koje nije povezano sa menstruacijom. Ako morate da menjate uloške ili tampone na svakih sat vremena, trebalo bi da se posavetujete sa ginekologom. Stvaranje ugrušaka u slučaju obilnih krvarenja uglavnom nije razlog za zabrinutost.

Hipomenoreja

Oskudno krvarenje (hipomenoreja) je ono koje traje kraće od dva dana. Ovakvo krvarenje se javlja i nakon ginekoloških intervencija (prekida trudnoće). Kapljično ili oskudno krvarenje kod devojčica koje su tek dobile menstruaciju nije neuobičajeno, a ponekad se javlja tokom ovulacije i kod mladih odraslih žena. Disfunkcionalnost jajnika može dovesti i do krvarenja između ciklusa. 

Foto: Shutterstock

Amenoreja

Amenoreja je izostanak menstruacije kod žene u generativnom periodu. Menstruacija izostaje zbog fizioloških faktora u periodu trudnoće, dojenja i posle menopauze. Primarna amenoreje je kada se menstruacija ne pojavljuje do 18. godine života. Ova vrsta amenoreje je najčešće povezana s anatomskim poremećajem i nerazvijenošću genitalnih organa. Sekundarna amenoreja je izostanak menstruacije tokom četiri meseca kod žene koja je imala menstruaciju, a nije trudna. Poremećaj može nastati na nivou centralnog nervnog sistema. Najčešće su to tumori hipofize koji pritiskaju tkivo žlezde i zaustavljaju lučenje hormona blokirajući tako funkciju jajnika i materice. Terapija ovih poremećaja zasniva se na davanju medikamenata koji će sprečiti rast tumora hipofize ili operativno otklanjanje tumora. Izostanak menstruacije se javlja i u slučaju poremećaja ishrane (bulimija i anoreksija). Bulimija i anoreksija izazivaju veliki šok za organizam, zbog čega se povećava lučenje hormona stresa koji blokiraju funkcije hipofize, a samim tim i jajnika. Poremećaji ishrane zahtevaju uspostavljanje balansa između energetskog unosa i potrošnje, te adekvatan unos vitamina. Uzrok izostanka menstruacije može biti i prevremena insuficijencija (funkcionalna slabost) jajnika ili prerana menopauza. U takvim slučajevima uvodi se supstituciona hormonska terapija kako bi se ublažile posledice nedostatka hormona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17