• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.03.2021

13:00

PROLEĆE JE IDEALNO VREME ZA ČIŠĆENJE JETRE! Evo zašto to mora da uradi svako od nas!

Ljubav

PROLEĆE JE IDEALNO VREME ZA ČIŠĆENJE JETRE! Evo zašto to mora da uradi svako od nas!

Podeli vest

Zašto je bolje očistiti jetru na proleće? Ovo je vreme obnove i čišćenja, kada se u telu javljaju prirodne promene i jetra treba normalno da funkcioniše

Znakovi da je vašoj jetri neophodno čišćenje:

1.Osećate nadimanje

2. Gorušica

3. Osećaj gorkog ukusa u ustima

4. Loš apetit

5. Mučnina

6. Povišen pritisak

7. Zatvor

8. Osećaj anksioznosti

9. Stalni zamor

10. Problemi sa kožom

Ako ste početkom proleća osetili do pet od navedenih znakova, onda je vreme da započnete

Foto: Shutterstock

Prolećno čišćenje jetre

Pripremna faza i metode čišćenja

Nemojte misliti da je postupak čišćenja lako izvesti samostalno bez prethodne konsultacije sa lekarom. Mnogi narodni recepti imaju kontraindikacije, na primer, određeni lekovi se ne mogu koristiti za akutne inflamatorne i zarazne bolesti, dijabetes melitus. Pre čišćenja kod kuće, neophodno je napraviti ultrazvučno skeniranje, proveriti prisustvo enzima jetre u krvi i podvrgnuti se brojnim drugim pregledima koje će lekar propisati. Samočićenje je dozvoljeno samo ako nema kontraindikacija.

Nedelju dana pre postupka, morate se pridržavati dijete koja ima za cilj obnavljanje funkcije jetre. Iz ishrane treba isključiti so, šećer, masnu i začinjenu hranu, alkoholna pića. Neophodno je jesti više svežeg povrća i voća, belog mesa, ribe. Takođe je neophodno prvo očistiti creva laksativima ili kursom klistiranja.

Jetru možete očistiti na bilo koji od sledećih načina:

1. Uključite u ishranu kiselo bilje (kiselica, maslačak, rabarbara). Inače, takvo bilje raste u proleće, pa nije iznenađujuće što se tokom ovog perioda preporučuje početak procesa čišćenja.

2. Jedite više zelenog povrća, češće pijte vodu sa limunovim sokom.

3. Uzimajte 2,5 kašike ulja od čička svakodnevno pre obroka, a zatim lezite na desnu stranu, a levu stranu zagrejte grejačem. Ovo će očistiti žučne kanale.

4. Rastvorite kašiku magnezijuma u ​​prahu u ½ čaše vode i pijte natašte.

5. Pijte više tople vode.

6. Čašu ovsa prelijte litrom ključale vode, ostavite pola dana na toplom i tamnom mestu, u to dodajte divlju ružu, brezove pupoljke ili listove brusnice, zatim procedite i uzmite ½ šolje tri puta dnevno pre obroka.

7. Uzmite 10 kg rotkve, oljuštite, isperite i sameljite u mlinu za meso. Stisnite kašu i iscedite sok u staklenu posudu. Sok treba uzimati svakodnevno pre obroka, po jednu kašiku.

8. Jedite sirovu cveklu, u obliku salete ili međuobroka.

Samo čišćenje jetre nije dovoljno za sprečavanje bolesti jetre. Neophodno je promeniti loše navike koje negativno utiču na stanje jetre (pušenje, konzumiranje alkohola), nadgledati sopstvenu težinu (minimizirati konzumaciju pržene, masne i slatke hrane) i redovno vežbati. Takođe je važno izbegavati situacije koje povećavaju rizik od zaraze virusnim hepatitisom. Takve situacije uključuju: upotrebu droga, nezaštićen seksualni odnosi, usluge neprofesionalnih salona za tetoviranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija