• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

28.03.2021

19:09 >> 19:12

SVE O VAKCINAMA protiv korone! Imunolog otkriva KOJU IZABRATI i KADA ćemo da SKINEMO MASKE!

Ljubav

SVE O VAKCINAMA protiv korone! Imunolog otkriva KOJU IZABRATI i KADA ćemo da SKINEMO MASKE!

Podeli vest

Prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, razjašnjava kako birati vakcine, šta znače antitela i da li ih treba proveravati, koliko će vakcine biti efikasne protiv novih sojeva virusa korona, ali i otkriva kada predviđa poboljšanje situacije...

Raste broj vakcinisanih, ali i broj obolelih od korone, ali ove brojke su logične, kaže prof. dr Miloš Marković, imunolog.

- Da biste videli pad obolelih mora da se stvori takozvana kritična masa vaknisanih i/ili obolelih, odnosno čuveni kolektivni imunitet od 60-70 odsto, zbog mutiranih sojeva možda i veći procenat, dok smo mi u Srbiji još daleko od 50 odsto imunizovanih - navodi dr Miloš Marković

Svi danas mere antitela, međutim, profesor objašnjava da ona nisu jedini pokazatelj zaštite.  

Foto: Printscreen You Tube/hemofarm.com

Prof. dr Miloš Marković

- Serološko merenje antitela posle preležane bolesti ima smisla u dva slučaja – kada niste sigurni da li ste u prošlosti preležali kornu, pa to želite da proverite, kao i kada ste imali njene kliničke simptome, ali vam je PSR bio negativan. Posle vakcine, međutim, nema nikakvog smisla jer nećete biti mnogo pametniji, odnosno obavešteniji zbog toga što postoji i takozvani ćelijski imunitet - objašnjava profesor.

Bezbednost i efikasnost

Sve vakcine su bezbedne i daju blizu sto odsto zaštite od teške kliničke slike, prilično dobru zaštitu od umerene slike bolesti i u nekoj meri zaštitu od zaražavanja. Ipak, bez obzira na to, treba da se čuvamo, upozorava dr Marković.

- Pun imunitet možete da očekujete dve nedelje posle druge doze, nakon čega broj antitela raste do jednog određenog nivoa, kada krene sporije da opada. Činjenica da se tresem jednu noć i da imam temperaturu ne bi trebalo da nas pokoleba. Nuspojave su očekivane i prolaznog karaktera, a čak su i češće među onima koji su primali placebo (fiziološki rastvor) tokom ispitivanja, pa se zaključuje da češće imamo reakciju na vakcinaciju, a ne na vakcinu - navodi imunolog. 

Foto: Reuters

Sve vakcine su bezbedne i efikasne

Osvrćući se na natpise o astra-zeneki i pojavi krvnih ugrušaka, tj. tromba kod vakcinisanih, doktor podseća da je u svetu na datih oko 20 miliona doza zabeleženo oko 400 slučajeva tromba, što je drastično manje nego što biste očekivali. Sam kovid je najveći uzrok (tromboza), a pošto vakcina štiti od bolesti, ona ima i dodatnu korist.

Vakcina se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima (metaboličke bolesti, autoimune, tumori…) kako bi izbegli rizik od teškog oblika korone (moguće je samo da će zaštita koju dobiju biti nešto slabija zbog osnovne bolesti), dok je Izraelci preporučuju i trudnicama.

- Fajzer trenutno radi jednu studiju na 4000 trudnica, pa ćemo u budućnosti imati više činjenica, ali treba napomenuti da su trudnice sa kovidom pod većim rizikom od teže slike, da završe u bonici ili na respiratoru. Ako žele da se vakcinišu, kod nas je preporuka da to urade fajzerovom. Recimo, one su prema SZO prioritetna grupa kod vakcinacije protiv sezonskog gripa - podseća imunolog.

Pregled efikasnosti vakcina

* Fajzer 95%

* Sinofarm 79%

* Sputnjik V 91%

* Astra-zeneka 70% (raspon od 50-90%)

Na pitanje kada ćemo da skinemo masku doktor naglašava da to zavisi od kruženja virusa od populacji.

Foto: Shutterstock

Imunolog smatra da će jesen biti mnogo prijatnija

- Amerikanci smatraju da to može da se radi u malom krugu ljudi (u zatvorenom prostoru) sa nekim ko je vakcinisan, ali samo kao izuzetak u ovom trenutku. Vakcinacija nije samo lična zaštita, tako se približavamo i kolektivnom imunitetu i smatram da će jesen u tom smislu biti mnogo prijatnija - naglašava dr Marković.

Ipak, da li je to baš tako s obzirom na to da su novi sojevi otkriveni u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi, Japanu…

- Uvek se postavlja pitanje da li se novi sojevi brže prenose, da li daju težu sliku i da li izbegavaju imunitet kod onih koji su se vakcinisali. Ovo prvo je nedvosmisleno dokazano, teža slika, međutim, nije dokazana, a što se tiče imuniteta, za britanski soj, koji nas trenutno najviše zanima, nema naznaka da se slabije neutrališe. Generalno, moguće je da je zaštita od ostalih sojeva malo slabija, ali ne očekujem katasrofu. Možda ćemo ponovo oboljevati, ali je malo verovatno da će to biti teška forma bolesti. Uostalom, napraviće se nova vakcina, a sa ovom tehnologijom ona može da se za tri meseca nađe na tržištu - zaključuje prof. dr Miloš Marković.

DVE NAJMOĆNIJE i NAJHRANLJIVIJE NAMIRNICE na svetu! Čiste telo od virusa i otrova, a jačaju IMUNITET!

'VAMPIRSKA BOLEST' još uvek NIJE ISKORENJENA! Danas je Svetski dan borbe protiv TUBERKULOZE!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija